Avustukset vesistöjen kunnostamiseen haettavissa Pohjois-Karjalassa 17.10.–30.11.2023
Vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoitushaku avautuu jälleen 17.10.2023. Rahoitushaussa on mahdollista hakea avustusta hankkeisiin, jotka parantavat vesien tilaa ja ympäristöä, lisäävät luonnon monimuotoisuutta, tukevat vesistökunnostusverkostoja sekä vahvistavat vesistökunnostajien ja maanomistajien yhteistyötä.

ELY-keskukset myöntävät avustusta erilaisiin vesien tilaa ja käyttöä parantaviin vesistökunnostushankkeisiin. Avustusten hakuaika on tänä vuonna 17.10.–30.11.2023.
Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta avustettavilla hankkeilla parannetaan vesien tilaa ja ympäristöä sekä lisätään luonnon monimuotoisuutta vesistöissä ja niiden valuma-alueilla. Samalla tuetaan alueellisia ja paikallisia kunnostusverkostoja sekä vahvistetaan vesistökunnostajien ja maanomistajien yhteistyötä. Avustusta voi hakea myös kunnostusten suunnitteluun ja selvitysten teettämiseen. Ensisijaisia ovat hankkeet, joiden kohdevesistö on ekologiselta tilaltaan hyvää huonommassa tilassa tai ilman toimenpiteitä riskissä tilan heikkenemiselle.
Vesiensuojelun tehostamisohjelma on ollut käynnissä vuosina 2019–2023. Sinä aikana Pohjois-Karjalassa on avustettu 50 vesistökunnostushanketta yhteensä 1 120 000 eurolla. Avustus on pääsääntöisesti puolet hankkeen kokonaiskustannuksista. Avustusta voivat hakea esimerkiksi järvi- ja kyläyhdistykset, vesialueen osakaskunnat, vesilain mukaiset yhteisöt ja kunnat.
Pohjois-Karjalassa tehostamisohjelmasta avustetuissa hankkeissa on toteutettu erilaisia vesien tilaa parantavia toimenpiteitä sekä vesistöissä että niiden valuma-alueilla. Hankkeissa on tehty kunnostusten suunnittelua, vesikasvillisuuden niittoja, hoitokalastusta, rantojen monimuotoisuutta tukevia toimenpiteitä sekä erilaisia valuma-alueiden vesiensuojeluratkaisuja, kuten kosteikoita ja eroosiontorjuntaa. Suoalueita on ennallistettu alueilla, jotka kytkeytyvät ja vaikuttavat vesistöjen tilaan.
Ilomantsinjärven rannalla on tehty monipuolisesti erilaisia toimenpiteitä
Ilomantsinjärven valuma-alueelle on rakennettu vesiensuojelun tehostamisohjelman avustuksin vesiensuojelua ja luonnon monimuotoisuutta edistäviä kosteikoita sekä ennallistettu lähde ja siitä lähtevä puro. Kosteikkojen avulla on pystytty tasaamaan virtaamia sekä vähentämään alueelta lähtevää kuormitusta alapuoliseen Ilomantsinjärveen.
Ilomantsinjärvi on vesienhoidon suunnittelussa luokiteltu ekologiselta tilaltaan tyydyttäväksi ja järven tilan parantamiseksi valuma-alueella tarvitaankin kuormitusta vähentäviä toimenpiteitä. Kiintoaine- ja ravinnekuormituksen vähentämisen lisäksi kosteikoita rakentamalla on parannettu alueen vesilinnuston elinoloja sekä virkistyskäyttömahdollisuuksia.
Issakan kosteikot ovat paikallisen kyläyhdistys Mäkikylät ry:n projekti. Mäkikylät ry koostuu kolmesta vierekkäisestä kylästä: Issakasta, Paavonvaarasta sekä Maukkulasta. Hanke on aloitettu keväällä 2021. Ensimmäinen kosteikkoaltaista on valmistunut vuoden 2021 alkusyksystä ja kahden muun kosteikon rakentaminen on aloitettu samaisen vuoden lopulla.
Kosteikkojen pohjana on vuosia käyttämättöminä olleet kesantopellot. Kosteikkojen yhteispinta-ala on noin 1,25 hehtaaria, ja niiden yhteydessä oleva metsäalue on suojeltu. Töitä on tehty pääosin talkoovoimin, ja hankkeeseen on kuulunut suunnittelun lisäksi erilaisia kaivuutöitä, kosteikkojen kaivamista, maamassojen kuljetusta sekä maisemointityötä.
Kosteikkojen rakentaminen on yksi tapa vähentää valuma-alueelta tulevaa hajakuormitusta vesistöihin. Toimivassa kosteikossa luontaiset prosessit puhdistavat vettä ja veden viipymä matkalla vesistöön pidentyy. Kiintoaines laskeutuu kosteikon pohjalle ja liuenneet aineet pidättyvät kosteikon kasvillisuuteen ja sedimenttiin. Samalla kosteikot tarjoavat linnustolle tärkeitä pesimä-, ruokailu- ja levähdysalueita.
Alueella on kiinnitetty huomiota myös kosteikkoprojektin tarjoamiin virkistyksellisiin mahdollisuuksiin: kosteikkojen yhteyteen on rakennettu Vaara-Karjalan Leader ry:n rahoituksella virkistyskäyttöalue laavuineen ja luontopolkuineen. Ne tarjoavat hyvät mahdollisuudet retkeilylle lisäten samalla kiinnostusta aluetta kohtaan. Kokonaisuudesta saatavat hyödyt ovat moninaiset, ja luontoarvojen lisäksi hanke on lisännyt alueen yhteisöllisyyttä.
”Hankkeessa olemme saaneet käyttää paikallisia yrittäjiä ja näin ollen aikataulujen säätäminen esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi on ollut hyvin joustavaa. Työt oli tehtävä silloin kun maastoon pääsi kuivin jaloin. Vaikka kaivetuilla alueilla on liikuttu paljon raskailla koneilla, on luonto ”palautunut” nopeasti entiselleen ja ravinteiden huuhtoutuminen sadevesien mukana saatiin minimiin.
Luovuutta ja toimivuutta on tullut koko ajan lisää ja työn edetessä on oppia tullut paljon siihen, kuinka vesien liikkumista ja ohjaamista oikeille urille on järkevintä tehdä. Kevään ja syksyn tulvat toivat omat haasteensa kaivamiseen ja patojen suunnitteluun. Yhteistyö eri tahojen kanssa on näin pienen toimijan (kyläyhdistys) voimavarojen kannalta tärkeää ja yhteisöllisyys nousee arvoon arvaamattomaan”, toteaa Mäkikylät ry:n puheenjohtaja Päivi Solehmainen.
Avustusten hakuaika alkaa 17.10. ja päättyy 30.11.2023
Avustusten hakuilmoitus julkaistaan lähempänä hakuaikaa. Sitä odotellessa hankkeen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä hankkeissa tehtäville toimenpiteille tarvitaan mm. toteuttamiskelpoiset suunnitelmat ja maa- ja vesialueen omistajien suostumukset.
Hanketta suunniteltaessa kannattaa olla yhteydessä paikalliseen ELY-keskukseen, joka auttaa kunnostusten tarpeen arvioinnissa, hankkeen suunnittelussa ja sopivien kunnostusmenetelmien valinnassa. Lisäksi Pohjois-Karjalassa KAIPO-verkostohanke järjestää tulevana syksynä työpajoja, joissa on mahdollisuus keskustella omasta hankeideasta ELY-keskuksen ja KAIPO-hankkeen asiantuntijoiden kanssa.
Lisätietoa
- Harkinnanvaraiset valtionavustukset vesien- ja merenhoidon sekä vesistö-, vesitalous- ja kalataloustoimenpiteiden toteuttamiseen | ely-keskus.fi
- Vesistökunnostus | Vesi.fi – tutustu vesien tilaan ja vesistökunnostukseen
- Vesistökunnostuksen rahoitushaku | Ympäristöministeriö – tutustu vesiensuojelun tehostamisohjelmaan
- ProAgria | KAIPO-verkko – tutustu KAIPO-verkkoon, Kainuun ja Pohjois-Karjalan vesistökunnostusten asiantuntija- ja toimijaverkostojen vahvistamishankkeeseen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Rosanna Sjövik
vesitaloussuunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
puh. 0295 026 027
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Päivi Solehmainen
Mäkikylät ry:n puheenjohtaja
puh. 050 366 0765
paivisolehmainen(at)icloud.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Yhteystiedot
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan maatiloilla luottoa tulevaan – Kaksi valtakunnallisesti merkittävää navettainvestointia maakuntaan27.9.2023 11:50:59 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on saanut kaksi yli miljoonan euron avustusmäärän sisältävää navettainvestointihakemusta. Asiantuntijoiden mukaan se kertoo siitä, että tietty varovaisuus on nyt poissa ja tulevaisuuteen uskaltaa taas investoida.
Kiteen Aukeasuolle perustetaan yli 60 hehtaarin suojelualue27.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja Tornator Oy ovat sopineet yli 60 hehtaarin laajuisen suojelualueen perustamisesta Kiteen Kesälahdelle. Aukeasuo suojellaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa.
Pohjois-Karjalassa oli elokuussa noin 9 000 työtöntä26.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli elokuun lopussa 9 021 työtöntä, 378 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lisäyksestä lähes 80 % eli 293 henkilöä oli lomautettuja. Työttömien osuus työvoimasta oli 12,7 %, kun vuosi sitten osuus oli 12,1 %.
Rakennusperintöavustukset haussa Pohjois-Karjalassa19.9.2023 09:02:00 EEST | Tiedote
Avustuksia haettavana rakennusperinnön ja kulttuuriympäristökohteiden hoitoon. Hakuaika ensi vuonna myönnettäviin avustuksiin päättyy marraskuun lopussa. Avustusta voidaan myöntää esimerkiksi historiallisten rakennusten korjauksiin tai historiallisten puutarhojen ja puistojen entistämiseen.
Ehdota Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinnon saajia 6.10.2023 mennessä18.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus palkitsee vuosittain Pohjois-Karjalan luonnon ja ympäristön hyväksi toimineen henkilön, yhteisön, yrityksen ja/tai biosfäärialuetoimijan tunnustuksena ansiokkaasta työstä ympäristöasioiden edistämiseksi. Ensimmäinen maakunnallinen ympäristöpalkinto jaettiin vuonna 2002.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme