Omakotiliitto vaatii budjettiriiheltä päätöksiä asumiskustannusten alentamiseen
Omakotiliitto asetti eduskuntakauden tavoitteikseen asumiskustannusten alentamisen, pientaloasumisen edistämisen sekä kohtuullisen ja kannustavan sääntelyn.

Konkreettisina keinoina esitettiin neljä esimerkkiä, joista ensimmäinen oli asuntolainojen korkovähennyksen tilapäinen palauttaminen. Korkovähennys poistui tämän vuoden alusta juuri, kun korot lähtivät nopeaan ja jyrkkään nousuun. Tämä on aiheuttanut kotitalouksille haasteen, kun käytännössä ei ole ollut mahdollista varautua näin nopeaan kustannusnousuun.
Toisena keinona esitettiin varainsiirtoveron poistamista tai muuttamista yhdenvertaisempaan suuntaan niin, että kiinteistöillä ja asunto-osakkeilla olisi sama veroprosentti. Tällä toimella olisi myös asuntokauppaa piristävä vaikutus.
Kolmantena keinona esitettiin kiinteistöverotuksen alentamista muun muassa poistamalla kiinteistöveron alaraja asuinrakennuksilta ja huolehtimalla, että kiinteistöverotusuudistus ei nosta asumiskuluja. Näillä olisi suora vaikutus asumiskustannuksiin. Alarajan poistaminen vahvistaisi osaltaan myös kuntien itsemääräämisoikeutta ja mahdollistaisi kiinteistöveron alentamisen asukkaille.
Rakennusalan nopeaa heikkenemistä voitaisiin torjua Omakotiliiton esittämällä pientaloihin kohdistuvalla aravajärjestelmän päivittämisellä. Aikanaan järjestelmä koski myös pientaloja, jolloin oli mahdollista rakentaa kohtuukokoisia ja -hintaisia koteja perheille. Samalla järjestelmää voitaisiin kehittää käytettäväksi energiatehokkuusremontteihin. Nyt olisi aika tehdä tarkistus aravaan ja mahdollistaa uudenlainen pientalorakentaminen. Tämä tarjoaisi hankalassa tilanteessa olevalle rakennusalalle työmahdollisuuksia niin uudisrakentamisen kuin korjausrakentamisen osalta.
Neljäntenä keinona Omakotiliitto esitti kotitalousvähennykseen uudistusta. Vähennys tulisi uudistaa kotitalouskohtaiseksi, jotta myös yhden hengen kotitalouksilla olisi samanlainen mahdollisuus hyödyntää vähennystä remontteihin. Samalla korvausmäärä tulee määritellä riittäväksi, esimerkiksi 8 000 euroon, jotta saadaan aikaan riittävän suuria energiatehokkuusremontteja. Näillä toimilla voidaan vastata ennakoivasti myös odotettavissa oleviin EU:n energiatehokkuusremonttivaatimusten tiukentumisiin, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
Lopuksi Omakotiliitto muistuttaa kohtuuhintaisen sähkön ja energian saatavuudesta kansalaisille niin arjessa kuin kriiseissä. Viime vuonna hinnan nousu on syönyt reippaasti kotitalouksien käytettävissä olevia varoja. Samaan aikaan kotitaloudet ovat lisänneet sähkön- ja energiansäästötoimiaan.
Lisätietoja Marju Silander, toiminnanjohtaja, Suomen Omakotiliitto ry, puh. 045 7200 626
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marju SilanderToiminnanjohtaja
Edunvalvonta, yleisjohto, sidosryhmät, viestintä, median yhteydenotot
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Omakotiliitto on Suomessa alan ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Olemme yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, ja meillä on noin 230 jäsenyhdistystä, joissa yhteensä yli 70 000 henkilöjäsentä (kotitaloutta). Suomessa on noin 1,2 miljoonaa pientaloa, joissa asuu lähes 2,7 miljoonaa ihmistä, ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää noin 2,4–2,9 miljoonaa mökkiläistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry
Tekojen aika, kansa haluaa puurakentamista27.9.2023 11:00:00 EEST | Tiedote
Suomen talouden näkymät ovat vakavat, mutta myös mahdollisuuksia on paljon, mikäli päättäjät ovat hereillä ja tekevät aktiivisesti toimia. Suomen Omakotiliitto, RASI, Sahateollisuus, Hirsitaloteollisuus ja Pientaloteollisuus järjestivät 27. syyskuuta tilaisuuden päättäjille, jossa käsiteltiin ihmislähtöistä ja ilmastoystävällistä asuntopolitiikkaa ja ratkaisuja sen edistämiseen.
Tuhannet turhat talokauppariidat saavat asiantuntijatkin turhautumaan6.7.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Kirkuvat otsikot ovat hekumoineet menneen kevään aikana hurjista oikeudenkäyntiprosesseista ja elämänmittaiseen taakkaan tuupertuneista talokaupantekijöistä. Aihe on kirvoittanut julkista keskustelua siitä, uskaltaako Suomessa enää ostaa ja myydä pientaloja.
Omakotiliitto vaatii: Kuluttajariitalautakunnan linjaukset sähkösopimuksista tulee ottaa käyttöön28.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Omakotiliitto perää sähköyhtiöitä ottamaan viimeistään nyt yhteiskuntavastuun tosissaan ja palauttamaan konkreettisin toimin kuluttajien luottamusta sähkömarkkinoihin.
Omakotiliitto ruoti hallitusohjelman vaikutuksia asumiseen20.6.2023 10:09:59 EEST | Tiedote
Omakotiliitto ruoti läpi uuden hallitusohjelman valossa tavoitteitaan asumiskustannuksista, pientaloasumisen edistämisestä ja sääntelystä. Alustavasti Omakotiliitto arvioi ohjelmaa varovaisen positiivisesti, mutta esityksessä oli myös tyrmistystä herättänyt kiinteistöverouudistus. Kirjauksia oli muun muassa sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseen, kiinteistö- ja varainsiirtoveron uudistukseen, kevennyksiä asumista koskevaan sääntelyyn ja kannustusta energiatehokkuusremontteihin.
Omakotiliitto: Mökkeilyn kuntakohtaiset maksut vaihtelevat reilusti - suosituimmat mökkikunnat selvästi kalliimpia7.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten into mökkeilyyn on edelleen huipussa. Yhteensä Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä, keskimäärin 1,7 mökkiä neliökilometrillä, käy ilmi Tilastokeskuksen julkaisusta. Omakotiliitto selvitti totutusti kesän kynnyksellä suosituimpien mökkipaikkakuntien kunnallisia maksuja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme