Keskuskauppakamari: Budjettiriihessä on pidettävä kiinni työllisyystoimista ja talouden tasapainottamisesta

Jaa

Keskuskauppakamari vaatii, että hallitus pitää budjettiriihessä kiinni hallitusohjelmaan kirjatuista työllisyystoimista, joiden tarkoitus on lisätä työllisyyttä ja tuottavuutta sekä parantaa talouskasvua. Jos Suomea kurittavaa kestävyysvajetta, vaisuja kasvunäkymiä tai paisuneita korkomenoja ei saada korjattua, uhkaa koko Suomen hyvinvointi ja kilpailukyky vaarantua, Keskuskauppakamarista varoitetaan. Liikenneinfrahankkeiden nopea edistäminen olisi parasta mahdollista lääkettä nykyisessä suhdannetilanteessa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari vetoaa, että hallitus pitäisi kiinni työllisyyttä lisäävistä uudistuksista tänään alkavassa budjettiriihessä. Työnteosta voidaan tehdä kannattavaa vain työmarkkinoiden kauan kaivatuilla joustoilla ja muutoksilla ansio- ja sosiaaliturvaan – näin on tehty myös muissa Pohjoismaissa. 

”Kovaäänisestä vastustuksesta huolimatta hallituksen on pidettävä kiinni työlinjasta ja vietävä työllisyyttä lisäävät uudistukset maaliin. Uudistukset ovat aivan välttämättömiä Suomen kilpailukyvylle. Mitä kilpailukykyisempi Suomi on, sitä turvallisemmalla ja tuottoisammalla pohjalla koko hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus on”, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo.  

Romakkaniemi painottaa, ettei velkaantumisen hetkellinen vakauttaminen riitä, vaan sen hallitsematon kasvu on pysäytettävä pitkällä aikavälillä. Tässä onnistutaan vain rakenteellisilla uudistuksilla. 

”Budjettiriihessä on luotava selvä näkymä julkisen talouden velkaantumisen kääntämiselle. Kestävyysvaje, paikallaan junnaava tuottavuuskehitys, vaisut kasvunäkymät ja paisuneet korkomenot ovat tosiasioita ja ne asettavat päätöksenteolle taloudelliset reunaehdot. Jokainen ymmärtää, että tilanteeseen on reagoitava tai edessä on Suomelle ja suomalaisille synkät ajat”, Romakkaniemi sanoo. 

Hallitus on päättänyt hallitusohjelmassaan toteuttaa lähes 4 miljardin euron kertaluonteiset investoinnit, joista suurin on erilaisia väylien rakennus- ja korjaustöitä. Keskuskauppakamarin mukaan liikenneinfrahankkeita tulisi vauhdittaa mahdollisimman nopeasti heikon suhdannetilanteen tasapainottamiseksi.

”Liikenneinfrahankkeiden nopea käynnistäminen on parasta mahdollista lääkettä tähän suhdannetilanteeseen. Liikenneinfran suurta korjaus- ja investointivelkaa on kurottava kiinni joka tapauksessa, jotta logistinen kilpailukykymme ei heikkene. Kun hankkeet saadaan käyntiin heti, antavat ne tässä suhdannetilanteessa myös laajemmin vauhtia koko taloudelle”, Romakkaniemi sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Työn verotusta alennettava edelleen, solidaarisuusverosta luovuttava28.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen tulee pitää hallitusohjelmassa linjaamansa kasvua tukeva veropoliittinen linja ja työn verotusta on alennettava yhä edelleen. Myös väliaikaiseksi säädetystä solidaarisuusverosta pitää luopua kokonaan. Tavoitteena tulee olla pohjoismaisen työllisyystason ohessa myös Pohjoismaiden kilpailukykyisin verotus. Keskuskauppakamari tyrmää myös budjettiriihessä väläytetyt tarpeet verosopeutuksesta puoliväririihessä 2025 ja haikailut yrittämiseen ja omistamiseen kohdistuvista veronkiristyksistä.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys palasi kitukuukauden jälkeen kasvuun, mutta työttömyys on noussut kuin huomaamatta26.9.2023 09:14:10 EEST | Tiedote

Heinäkuussa työllisenä oli 62 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta pääekonomistin mukaan luvuista selvittiin säikähdyksellä. Nyt työllisyys on palanut kasvuun ja elokuussa työllisenä oli 45 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys on kuitenkin noussut kuin huomaamatta ja voidaan puhua jo tuntuvasta kasvusta. Avoimien työpaikkojen määrä on historiallisen korkea, mutta se ei ole vain hyvä uutinen – sitkeästi avoinna olevat paikat kertovat myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmista.

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme