Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Yritysten suhdannekatsaus: Lapin matkailuala loistaa valopilkkuna vaisussa suhdanteessa

Jaa

Suomalaisten yritysten talousnäkymät ovat monella toimialalla vaimeat. Matkailuala on poikkeus, sillä erityisesti talvimatkailu Lappiin on kasvanut voimakkaasti. 

Danske Bankin ennusteen mukaan Suomen talouskasvu hyytyy loppuvuonna, koska elinkustannusten nousu ja korkeammat korot heikentävät kotimaista kysyntää. Asuntorakentamisen ahdinko näkyy myös monilla rakentamiseen kytkeytyneillä toimialoilla.

Työttömyys nousee hieman, mutta monet alat kärsivät yhä työvoimapulasta. Palkat nousevat edelleen melko ripeästi. Inflaatio hidastuu vähitellen ja ensi vuonna korkojen odotetaan kääntyvän laskuun, joten kotitalouksien ostovoima kohentuu ja yritysten investoinnitkin elpyvät.

”Euroalueen pysyminen loivassa kasvussa ja Kiinan koronarajoitusten purku auttoivat pitämään ulkomaankauppaa vakaana, mutta vientitilausten virran asteittainen heikkeneminen viittaa viennin loivaan supistumiseen jatkossa. Vientinäkymätkin kohentuvat vähitellen hieman, koska talous piristyy euroalueella ja menossa oleva asiakkaiden varastojen purkaminen kääntyy uusiksi tilauksiksi”, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Matkailijoita houkuttaa Lapin kylmä talvi

Vaikka Suomen matkailuvienti on vielä jäljessä koronaa edeltävästä tasosta, tänä vuonna matkailu on piristynyt ja odotamme Suomen suosion matkailukohteena kasvavan lähivuosina.

Ulkomaisten turistien yöpymisten määrä lähti kasvuun vuoden 2021 jälkipuoliskolla koronapandemiasta aiheutuneen notkahduksen jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi heinäkuussa viisi prosenttia. Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten määrä on välillä noussut jopa pandemiaa edeltävää tasoa korkeammalle.

Lapin talvimatkailu on kasvanut voimakkaasti ja helmikuussa majoitustilojen käyttöaste nousi 73,7 prosenttiin, mikä on vuoteen 1995 ulottuvan tilastohistorian korkein lukema. Sekä Suomen leuto kesä että kylmä talvi Lapissa saattavat jatkossa osoittautua vetovoimatekijöiksi matkailussa.

Kiinnostus Lappia kohtaan on erityisen suurta Keski-Euroopassa. Lapin lumivarmat talvet kiehtovat matkailijoita Iso-Britanniasta, Ranskasta, Saksasta ja Alankomaista.

”Korona-aikana moni Lapin matkailuyrittäjä meni lähes selälleen. Nyt matkailukysyntä kuitenkin kasvaa, ja latu on valoisa. Matkailutoimijat tekevät investointeja majoituskapasiteetin kasvattamiseen ja useita uusia hotellihankkeita on käynnissä. Uusia suoria lentoyhteyksiä on avattu ja esimerkiksi Inariin lennetään tänä talvena useita viikoittaisia reittilentoja Saksasta, Ranskasta ja Sveitsistä”, sanoo Danske Bankin yrityspankin johtaja Elina Fogelholm.

”Ulkomaiset matkailijat ovat valmiita maksamaan laadusta ja kokemuksista, joten investoinnit kohdistuvat myös korkeatasoisiin kohteisiin, jotka tarjoavat matkailijalle yksilöllisiä elämyksiä ja palveluita”, Fogelholm jatkaa.

Matkailun ja palveluiden lisäksi positiivisia näkymiä on energia-alan vihreissä investoinneissa.

”Vihreän siirtymän investoinneille on edelleen runsaasti rahoituskysyntää. Panostukset uusiutuvaan energiaan tuovat töitä muun muassa konepajateollisuudelle. Myös muut yritykset investoivat energiaremontteihin ja tuotannon energiatehokkuuteen”, Fogelholm sanoo.

5.9. julkaistu Danske Bankin talousennuste

SUOMI

Toteuma

Nykyinen ennuste

Aiempi ennuste

2022

e2023

e2024

e2023

e2024

BKT, volyymi %

2,1 %

-0,2 %

0,8 %

-0,2 %

0,8 %

Työttömyysaste, %

6,8 %

7,2 %

7,0 %

7,0 %

6,8 %

Kuluttajahintojen muutos, %

7,1 %

6,5 %

2,3 %

5,9 %

2,1 %

Ansiotason muutos, %

2,4 %

4,0 %

3,4 %

4,1 %

3,7 %

Asuntojen hinnat, %

0,6 %

-6,0 %

2,5 %

-5,5 %

4,0 %

Vaihtotase / BKT, %

-3,7 %

-1,4 %

-1,0 %

-1,4 %

-1,0 %

Julkinen velka / BKT, %

73,0 %

72,3 %

73,4 %

72,1 %

72,6 %

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi - http://www.danskebank.fi/ Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye