Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliitto budjettiriihestä: Nopeasti valmisteltujen uudistusten heikennykset kuntatalouteen minimoitava

Jaa

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina on tyytyväinen siihen, että hallituksen budjettiehdotuksessaan ensi vuodelle kaavailemat uudistukset eivät suoraan heikennä kuntataloutta. Sen sijaan yleisen talouskehityksen nopea heikkeneminen vaikuttaa kielteisesti myös kuntiin.

Useiden, nopeasti valmisteltujen päätösten vaikutukset kuntatalouteen tulee arvioida ja tarvittaessa tehdä korjausliikkeitä.

- Tämä koskee erityisesti sosiaaliturvamenojen leikkauksia, jotka lisäävät kuntienkin rahoittaman toimeentulotuen tarvetta sekä vähentävät verotuloja. Toimeentulotuen rahoitusvastuu tulee siirtää nopeasti pois kunnilta, Timo Reina toteaa.

Lisätuloja kunnille on kertymässä siitä, että kiinteistöverotusta kiristetään korottamalla maapohjien veron alarajaa.

- On tärkeää, että ansiotulojen verotuksen kevennysten vaikutukset kompensoidaan kunnille, Timo Reina huomauttaa.

Timo Reina korostaa, että uusia kuntataloutta heikentäviä päätöksiä ei voi tehdä ilman, että kuntien tehtäviä ja velvoitteita vastaavasti kevennetään. Mahdolliset uudet ja laajenevat velvoitteet on korvattava täysimääräisesti yleiskatteista valtionosuusrahoitusta lisäämällä.

Heikko talouskehitys haastaa myös kunnat

Heikko talouskehitys merkitsee kunnille aiempaa pienempiä ansio- ja yhteisöverotuloja sekä kasvavia menopaineita työllisyystilanteen heikentyessä.

- Riski korostuu, kun vastuu työvoima- ja elinkeinopalveluista sekä nykyistä laajemmin työttömyysturvan rahoittamisesta siirtyy vuoden 2025 alussa kunnille. Työllisyysmäärärahojen tasoa ei voi tässä tilanteessa alentaa, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio varoittaa.

- Julkisen talouden tasapainottaminen on välttämätöntä. Kunnille tulee antaa enemmän tilaa kustannustehokkuuden ja tuottavuuden parantamiseen muun muassa normeja keventämällä hallitusohjelman mukaisesti.

Lisätietoja:

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina, p. 040 555 8458
Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio, p. 040 751 5175

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Enkäten om kommunernas kommunikation avslöjar: Städer och kommuner använder redan i stor utsträckning artificiell intelligens i sin kommunikation – anvisningar för hela Europa på gång23.11.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Tähän tulee ruotsiEn stor del av städerna och kommunerna i Finland använder eller planerar att snart använda verktyg baserade på artificiell intelligens i sin kommunikation. Av de 182 kommuner som svarade på Kommunförbundets enkät använder 35 procent artificiell intelligens och 22 procent planerar att börja använda den i sin kommunikation. Uppgiften framgår av Kommunförbundets enkät om kommunernas kommunikation som genomförs med två års mellanrum.nkielinen ingressi, ei välttämättä ensimmäinen kappale.

Kuntaviestinnän kysely paljastaa: Useat kaupungit ja kunnat hyödyntävät jo tekoälyä viestinnässään - ohjeistuksia odotetaan koko Eurooppaan23.11.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Suuri osa Suomen kaupungeista ja kunnista käyttää tai suunnittelee pian käyttävänsä viestinnässään tekoälypohjaisia työkaluja. Kuntaliiton kyselyyn vastanneista 182 kunnasta 35 prosenttia käyttää ja 22 prosenttia suunnittelee ryhtyvänsä käyttämään tekoälyä kunnan viestinnässä. Tieto selviää Kuntaliiton toteuttamasta kuntaviestintäkyselystä, joka toteutetaan kahden vuoden välein.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme