STTK ry.

STTK: Budjetin talouden sopeuttamiskeinot epäoikeudenmukaisia ja tehottomia

Jaa

Hallituksen ensi vuoden budjettiesityksen alijäämä on 11,5 miljardia euroa ja on samaa mittaluokkaa läpi hallituskauden. Talouden sopeuttamispäätökset ovat STTK:n mielestä epäoikeudenmukaisia ja tehottomia.

Kuvituskuva
Kuvituskuva

- Verotus kevenee jopa enemmän kuin leikataan. Se tarkoittaa, että suurituloisia tuetaan ja pieni- ja keskituloisten asema heikkenee. Näillä toimilla julkinen talous ei vahvistu, mutta hyvinvointivaltiota murennetaan ja palkansaajien asemaa heikennetään. Vastakkainasettelu ja epävarmuus lisääntyvät, pääekonomisti Patrizio Lainà toteaa. 

Työttömyysvakuutusmaksu alenee ensi vuonna 1,4 miljardia euroa, josta hallituksen toimien vaikutus on 200 miljoonaa. Alennuksesta hyötyvät puoliksi palkansaajat ja puoliksi työnantajat. Hallitus kuitenkin verottaa toimiensa vaikutukset pois palkansaajilta, mutta ei koske työnantajien osuuteen.
- Tätä STTK ei voi hyväksyä. Lisäksi jatkossa hallitus valmistelee esimerkiksi lakko-oikeuden rajaamista, irtisanomisen helpottamista ja luottamusmiesten ohittamista, joilla heikennetään palkansaajien mahdollisuuksia neuvotella palkankorotuksia tulevaisuudessa, Lainà kritisoi.

Juuri nyt rakennusala olisi kaivannut budjetista vahvempia tukitoimia.
- Korkojen noustessa olisi ollut oikea aika lisätä korkotukilainoja asuntorakentamisen vauhdittamiseksi. Esimerkiksi ARA-asuntotuotantoa pitäisi vauhdittaa, ei ainoastaan lykätä sen supistamista.

Työurien pidentäminen on hallitusohjelmaan kirjattu tavoite.
- Sitten hallitus poistaa aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan, joilla on tuettu uudelleenkouluttautumista ja työssä jaksamista ja sen myötä pidempiä työuria. Hölmöläisten hommaa asioissa, joiden budjettivaikutukset ovat käytännössä olemattomat.

TKI-rahoitus oikealla polulla

Myönteistä on, että hallitus pitää kiinni polusta nostaa TKI-rahoitus neljään prosenttiin BKT:stä.
- Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi kuitenkin korkeakoulujen aloituspaikkojen merkittävää lisäämistä ja panostusten kohdentamisesta perustutkimukseen, Patrizio Lainà toteaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Patrizio Lainà, puhelin 040 583 4432.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 13 jäsenliittoa ja noin puoli miljoonaa jäsentä.

Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STTK ry.

SAK, AKAVA ja STTK: Muutokset työtaisteluoikeuteen horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa entisestään5.12.2023 10:03:33 EET | Tiedote

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK ovat antaneet yhteisen lausunnon, joka koskee työrauhalainsäädännön uudistusta. Lausunnossa toistuu aiempi näkemys siitä, että valmistelu on puutteellista, eikä kyse ole huolellisesta kolmikantaisesta valmistelusta. - Esitettävä lainsäädäntö on tehty horjuttamaan työmarkkinoiden tasapainoa ja lisäämään työnantajien yksipuolista sanelua. Esitys ei paranna työrauhaa, eivätkä järjestöt hyväksy muutoksia. Työtaisteluoikeus on perustuslain ja ihmisoikeussopimusten takaama perus- ja ihmisoikeus, jonka rajoittamiselle on tiukat kriteerit. Aitoa tarvetta rajoituksille ei järjestöjen mielestä ole – eikä siten perusoikeusrajoituksilta edellytettäviä välttämättömiä syitäkään. Hallitus ja työnantaja kyseenalaistavat esimerkiksi Kansainvälisen työjärjestö ILOn sopimusten sitovuuden ja väittävät, että esitetyt muutokset eivät puutu työtaisteluoikeuden keskeiseen sisältöön. - Poliittisen työtaisteluoikeuden rajoittaminen rajoittaa samalla työntekijöiden s

STTK: Työntekijöiden rooli ja osaamistarpeet tunnistettava osana ilmastotoimia1.12.2023 11:30:00 EET | Tiedote

Talouden ja teknisen kehityksen merkitys on viime vuosina korostunut ilmastonmuutoksen hillinnässä. Panostukset puhtaaseen energiaan, teollisuuteen ja infraan ovat merkittävässä kasvussa kaikkialla maailmassa. Dubaissa 30.11. käynnistyneen YK:n COP28-ilmastokokouksen yhtenä aiheena on fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla. Myös pohjoismaiset työntekijä- ja työnantajajärjestöt kokoontuvat ensimmäistä kertaa pohtimaan vihreän siirtymän mahdollisuuksia ja työntekijöiden asemaa murroksessa. Pohjoismaisen ministerineuvoston ja Islannin hallituksen järjestämä kolmikantakokous järjestetään tänään Reykjavikissa. ─ Vihreä siirtymä on vahva talouskasvun ja investointien ajuri, talous taas vastaavasti ilmastopolitiikan kiihdyttäjä. Yritykset ovat ohittaneet poliitikot, kun haetaan ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja energiamurrokseen. Vihreä kasvu on kiistatta suuri mahdollisuus myös Suomelle, Reykjavikin kokoukseen osallistuva STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa. Globaalista osa

STTK:n Kohtuus kaikessa -mielenosoitus tänään: Hallitusohjelma vahvistaa vahvojen valtaa ja heikentää heikompien oikeuksia ja turvaa18.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Tänään lauantaina STTK ja jäsenliitot osoittavat mieltä hallitusohjelman työntekijöiden oikeuksiin ja ihmisten sosiaaliturvaan kohdistamia kohtuuttomia heikennyksiä vastaan. Kohtuus kaikessa -mielenosoitus lähtee liikkeelle Helsingin Mäntymäen kentältä klo 11.00 ja suuntaa kohti Kansalaistoria, jossa ohjelma alkaa klo 12.00. STTK:n mielenosoitukseen on ilmoittautunut myös lukuisia yhteistyötahoja. Kansalaisten tyytymättömyys hallitusohjelman kirjauksiin on lisääntynyt ja eri ryhmien huoli ihmisten hyvinvoinnista ja työntekijöiden asemasta työelämässä on kasvanut. ─ Hallitusohjelmassa esitetään merkittäviä rajoituksia neuvottelujärjestelmään ja lakko-oikeuteen sekä heikennyksiä lukuisiin työsuhteen ehtoihin, etuuksiin ja turvaan. Lista on pitkä ja epäoikeudenmukainen, kun samanaikaisesti ennestään hyvin toimeen tulevia avitetaan esimerkiksi verokevennyksillä, puheenjohtaja Antti Palola sanoo. Hallitus ja sen ohjelma antavat STTK:n mielestä rukkaset aidolle yhteistyölle, neuvottelutoimin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme