Jyväskylän yliopisto

Uutuuskirja valottaa hyvinvoinnin käsitteen monimerkityksellisyyttä

Jaa

Artikkelikokoelma “Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna” tarkastelee hyvinvoinnin käsitettä ja hyvinvoinnin tutkimuksen moniulotteisuutta ihmistieteiden tutkimuksen näkökulmasta. Kirjan lähtökohtana on monitieteisyys sekä eri alojen ja tutkimusperinteiden tavat ymmärtää ja määritellä hyvinvointi erilaisilla tutkimuskentillä.

Monipuolisen teoksen kansi on Pilvi Hämeenahon käsialaa.
Monipuolisen teoksen kansi on Pilvi Hämeenahon käsialaa.

Kirjan keskiössä on hyvinvoinnin kokemuksellisuus, sekä erilaiset tavat kuvata, tulkita, selittää ja ymmärtää hyvinvointia. Yksittäiset artikkelit puolestaan tuovat esiin tietyssä kontekstissa rakentuvan näkökulman hyvinvointiin ja sen määrittelemiseen. 

– Kirjan keskiössä on hyvinvoinnin kokemuksellisuus, sekä erilaiset tavat kuvata, tulkita, selittää ja ymmärtää hyvinvointia, yksi kirjan toimittajista, yliopistonopettaja Annika Tammela kuvaa. Yksittäiset artikkelit puolestaan tuovat esiin tietyssä kontekstissa rakentuvan näkökulman hyvinvointiin ja sen määrittelemiseen, hän lisää. 

Kirjan taustatahona on Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2016 lähtien toiminut hyvinvoinnin ja terveyden tutkijoiden verkosto HYTTI, joka kokoaa yhteen eri ihmistieteellisiä aloja edustavia tutkijoita. HYTTI-verkosto on osa monitieteistä JYU.Well-tutkimusyhteisöä, joka tekee näkyväksi eri tieteenalojen hyvinvoinnin tutkimusta ja koulutusta sekä tukee niiden vaikuttavuutta ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan hyvinvointiin.

Kirjan monipuolisesta sisällöstä löytyy laaja kirjo hyvinvointia eri kulmilta lähestyviä artikkeleita. Kirjoittajat pohtivat muun muassa sen yhteiskunnallista määrittymistä, ikäihmisten liikuntaan ja ulkoiluun liittyviä näkökulmia, taiteen merkitystä hoitopoluissa ja jopa mielenterveysmeemien mahdollisuutta aineistona. Akateemista hyvinvointia urapolun eri vaiheissa käsittelevä artikkeli on myös tekstien joukossa.

– Uutuuskirja ei pyri esittämään yhteistä tai yksiselitteistä määritelmää hyvinvoinnin käsitteelle. Päinvastoin teos kuvaa, miten eri tavoin hyvinvointia voi määritellä, ja millaisin kysymyksenasetteluin ja menetelmin sitä voi tutkia, yliopistonlehtori Pilvi Hämeenaho kertoo. Teos on tarkoitettu tutkijoille sekä muille ihmistieteisestä hyvinvointitutkimuksesta kiinnostuneille ja se soveltuu myös oppikirjaksi. 

“Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna” on julkaistu sarjassa JYU Studies (ISSN 2814-8843). JYU Studies on vuonna 2023 Jyväskylän yliopistossa perustettu avoin, vertaisarvioitu julkaisusarja, jossa julkaistaan kokoomateoksia ja monografioita. JYU Studies ottaa julkaisuehdotuksia vastaan jatkuvasti. https://openscience.jyu.fi/fi/avoin-julkaiseminen/julkaisutoiminta-jyu-ssa/jyu-studies

Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen keskiviikkona 4.10.2023 klo 16, Jyväskylän yliopistossa, Historican salissa H320. Tilaisuuteen on myös tarjolla etäyhteys (linkki lähetetään ilmoittautuneille).

Painetun kirjan ja tilaisuuden kustantajana on JYU.Well.

Ilmoittauduthan su 1.10. mennessä täällä: https://link.webropolsurveys.com/S/EA8D7619701C2370

Teoksen tiedot:

Annika Tammela, Pilvi Hämeenaho, Johanna Eronen & Jari Eilola (toim.). 2023. Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna. JYU Studies 3. Jyväskylän yliopisto.

Julkaisun pysyvä osoite: https://doi.org/10.17011/jyustudies/3

Lisätietoa: Annika Tammela, p. +358 50 467 54 58, annika.s.tammela@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymä ei voi tapahtua ilman viljelijöitä, mutta viljelijöiden liikkumavara on vähäinen4.12.2023 11:11:10 EET | Tiedote

Valtaosa ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksista syntyy maatiloilla, viljelijöiden valintojen seurauksena. Ruokajärjestelmän kestävyysmurros edellyttää siten viljelijöiltä muutoskykyä, mutta tämä muutoskyky on jo ennestään koetuksella maatalouden heikon kannattavuuden vuoksi. YTM Irene Kuhmonen tutki kauppatieteiden väitöskirjassaan maanviljelijöiden roolia kestävyyssiirtymän tekijöinä.

Alle kouluikäisistä lapsista yli puolet osallistuu ohjattuun liikuntaharrastukseen4.12.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston laaja pitkittäistutkimus osoittaa, että yli puolet varhaiskasvatusikäisistä lapsista osallistuu ohjattuun liikuntaharrastukseen, ja kouluikäisistä liikuntaharrastuksiin osallistuu jopa 75 prosenttia. Kolmen seurantavuoden aikana lasten liikuntaharrastuksien määrä lisääntyi noin viidenneksen, mutta alueellisia eroja esiintyi. Maaseudun ja Pohjois-Suomen lapsilla liikunnan harrastaminen lisääntyi vähiten.

Jyväskylän yliopisto tiivistää yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa palkkaamalla yhteisiä tohtorikoulutettavia tulevaisuuden osaamistarpeisiin1.12.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom, Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat aloittaneet yhteistyön tohtorikoulutuksessa. Tavoitteena on yhteistuumin palkata yhteensä kuusi yhteistä tohtorikoulutettavaa yhteiskunnan, kiertotalouden ja yritysten luontojalanjäljen laskennan osaamistarpeeseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme