Jyväskylän yliopisto

Uutuuskirja valottaa hyvinvoinnin käsitteen monimerkityksellisyyttä

Jaa

Artikkelikokoelma “Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna” tarkastelee hyvinvoinnin käsitettä ja hyvinvoinnin tutkimuksen moniulotteisuutta ihmistieteiden tutkimuksen näkökulmasta. Kirjan lähtökohtana on monitieteisyys sekä eri alojen ja tutkimusperinteiden tavat ymmärtää ja määritellä hyvinvointi erilaisilla tutkimuskentillä.

Monipuolisen teoksen kansi on Pilvi Hämeenahon käsialaa.
Monipuolisen teoksen kansi on Pilvi Hämeenahon käsialaa.

Kirjan keskiössä on hyvinvoinnin kokemuksellisuus, sekä erilaiset tavat kuvata, tulkita, selittää ja ymmärtää hyvinvointia. Yksittäiset artikkelit puolestaan tuovat esiin tietyssä kontekstissa rakentuvan näkökulman hyvinvointiin ja sen määrittelemiseen. 

– Kirjan keskiössä on hyvinvoinnin kokemuksellisuus, sekä erilaiset tavat kuvata, tulkita, selittää ja ymmärtää hyvinvointia, yksi kirjan toimittajista, yliopistonopettaja Annika Tammela kuvaa. Yksittäiset artikkelit puolestaan tuovat esiin tietyssä kontekstissa rakentuvan näkökulman hyvinvointiin ja sen määrittelemiseen, hän lisää. 

Kirjan taustatahona on Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2016 lähtien toiminut hyvinvoinnin ja terveyden tutkijoiden verkosto HYTTI, joka kokoaa yhteen eri ihmistieteellisiä aloja edustavia tutkijoita. HYTTI-verkosto on osa monitieteistä JYU.Well-tutkimusyhteisöä, joka tekee näkyväksi eri tieteenalojen hyvinvoinnin tutkimusta ja koulutusta sekä tukee niiden vaikuttavuutta ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan hyvinvointiin.

Kirjan monipuolisesta sisällöstä löytyy laaja kirjo hyvinvointia eri kulmilta lähestyviä artikkeleita. Kirjoittajat pohtivat muun muassa sen yhteiskunnallista määrittymistä, ikäihmisten liikuntaan ja ulkoiluun liittyviä näkökulmia, taiteen merkitystä hoitopoluissa ja jopa mielenterveysmeemien mahdollisuutta aineistona. Akateemista hyvinvointia urapolun eri vaiheissa käsittelevä artikkeli on myös tekstien joukossa.

– Uutuuskirja ei pyri esittämään yhteistä tai yksiselitteistä määritelmää hyvinvoinnin käsitteelle. Päinvastoin teos kuvaa, miten eri tavoin hyvinvointia voi määritellä, ja millaisin kysymyksenasetteluin ja menetelmin sitä voi tutkia, yliopistonlehtori Pilvi Hämeenaho kertoo. Teos on tarkoitettu tutkijoille sekä muille ihmistieteisestä hyvinvointitutkimuksesta kiinnostuneille ja se soveltuu myös oppikirjaksi. 

“Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna” on julkaistu sarjassa JYU Studies (ISSN 2814-8843). JYU Studies on vuonna 2023 Jyväskylän yliopistossa perustettu avoin, vertaisarvioitu julkaisusarja, jossa julkaistaan kokoomateoksia ja monografioita. JYU Studies ottaa julkaisuehdotuksia vastaan jatkuvasti. https://openscience.jyu.fi/fi/avoin-julkaiseminen/julkaisutoiminta-jyu-ssa/jyu-studies

Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen keskiviikkona 4.10.2023 klo 16, Jyväskylän yliopistossa, Historican salissa H320. Tilaisuuteen on myös tarjolla etäyhteys (linkki lähetetään ilmoittautuneille).

Painetun kirjan ja tilaisuuden kustantajana on JYU.Well.

Ilmoittauduthan su 1.10. mennessä täällä: https://link.webropolsurveys.com/S/EA8D7619701C2370

Teoksen tiedot:

Annika Tammela, Pilvi Hämeenaho, Johanna Eronen & Jari Eilola (toim.). 2023. Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna. JYU Studies 3. Jyväskylän yliopisto.

Julkaisun pysyvä osoite: https://doi.org/10.17011/jyustudies/3

Lisätietoa: Annika Tammela, p. +358 50 467 54 58, annika.s.tammela@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye