Turun kauppakamari

Turun kauppakamari: Toimivat tieyhteydet ovat elinehto elinkeinoelämälle

Jaa

Peräti 90 prosenttia varsinaissuomalaisista yrityksistä kertoo, että maantieliikenteen kehittäminen on merkittävää alueen elinvoiman kannalta. Lähes puolet pitää maantieliikenteen kehittämistä jopa erittäin merkittävänä. Turun kauppakamari kysyi asiaa jäseniltään syyskuussa 2023. Kyselyyn vastasi 146 Varsinais-Suomen alueen yritystä.

Maantieliikenteen kehittämisen, esimerkiksi E18, vt 8 ja vt 9 parannustöiden, suorat positiiviset vaikutukset yrityksiin ovat kyselyyn vastanneiden mukaan joko erittäin tai jonkin verran merkittäviä.
Maantieliikenteen kehittämisen, esimerkiksi E18, vt 8 ja vt 9 parannustöiden, suorat positiiviset vaikutukset yrityksiin ovat kyselyyn vastanneiden mukaan joko erittäin tai jonkin verran merkittäviä. Jere Satamo Turun kauppakamari

”Näiden tulosten valossa on hämmentävää lukea liikenne- ja viestintäministerin venkoilua siitä, laitetaanko, ja milloin laitetaan, TEN-T-väylä E18 kuntoon”, ihmettelee Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

”E18 on keskeinen vientiväylä, joka johtaa koko maan kannalta tärkeisiin satamiin. Sen nopea kunnostaminen EU:n vaatimalle tasolle pitäisi olla itsestäänselvyys”, Leiwo jatkaa.

Maantieliikenteen kehittämisen, esimerkiksi E18, vt 8 ja vt 9 parannustöiden, suorat positiiviset vaikutukset yrityksiin ovat kyselyyn vastanneiden mukaan joko erittäin tai jonkin verran merkittäviä. Turun kauppakamarista muistutetaan, että Varsinais-Suomi on edelleen maakunta, josta lähtee runsaasti vientiä maailmalle ja nimenomaan kumipyörillä satamien kautta. Varsinais-Suomi toimii myös muun maan ulkomaankaupan väylänä molempiin suuntiin.

”E18-tie on yksi merkittävimmistä alueen solmukohdista, ja elinkeinoelämä on nostanut sen toistuvasti esille eri kyselyissämme ja neuvottelupöydissä”, sanoo Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen.

Ahonen muistuttaa päättäjiä, että E18 kunnostaminen tuo toteutuessaan runsaasti hyötyä paitsi alueelle myös valtakunnallisesti. ”Varsinais-Suomen satamat kehittyvät nopeasti, tästä hyvänä esimerkkinä Naantalin uudet laivayhteydet. Teiden on oltava kunnossa, jotta saamme vastaisuudessakin investointeja Suomeen ja Varsinais-Suomeen.”

Juuri ennen budjettiriihtä toteutetussa kyselyssä yritykset ovat pitkälti samoilla linjoilla: ”E18 on keskeinen, kun vaakakupissa ovat tavaraliikenteen virrat, junaliikenne ei auta siinä.”

Toimiva maantieliikenne edistää yritysten mukaan myös osaavan työvoiman saatavuutta maakunnassa ja koko maassa. Lähes kaksi kolmesta vastaajasta arvioi, että toimivilla tieyhteyksillä on vaikutusta osaavan työvoiman saamiseen. Vastaajat toteavat, että ”hyväkuntoiset turvalliset tiet ovat niin elinkeinoelämän kuin yksityisten henkilöidenkin kannalta erittäin tärkeät”, ja että ”maantieliikenne on tärkein kehityskohde alueen sisällä. Jäänyt vertailualueita selvästi jälkeen”, todettiin vastauksissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maantieliikenteen kehittämisen, esimerkiksi E18, vt 8 ja vt 9 parannustöiden, suorat positiiviset vaikutukset yrityksiin ovat kyselyyn vastanneiden mukaan joko erittäin tai jonkin verran merkittäviä.
Maantieliikenteen kehittämisen, esimerkiksi E18, vt 8 ja vt 9 parannustöiden, suorat positiiviset vaikutukset yrityksiin ovat kyselyyn vastanneiden mukaan joko erittäin tai jonkin verran merkittäviä.
Lataa

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Varsinais-Suomen elinkeinoelämä tavoittelee lumovoimaa21.11.2023 10:01:00 EET | Tiedote

Yhteistyö, rohkeus ja ketteryys – näillä tavoilla Varsinais-Suomen elinkeinoelämän toivotaan tarttuvan tulevaisuuden haasteisiin ja olevan entistäkin kilpailukykyisempi. Turun kauppakamarin masinoimaan tulevaisuustyöhön vuoteen 2030 osallistui vuoden aikana lähes 100 henkilöä seudun yrityksistä ja sidosryhmistä. ”Työpajoissa tuotettiin yhteensä 439 ideaa, joita sitten jatkojalostettiin”, kuvailee Lumovoimainen Varsinais-Suomi -tulevaisuuskuvatyötä Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

Kysely: Kokemukset Turun rakennusvalvonnan toimivuudesta ovat parantuneet14.11.2023 08:46:12 EET | Tiedote

Turun rakennusvalvonnan kanssa asioineiden kokemukset palvelujen tavoitettavuudesta, palvelualttiudesta ja käsittelyajoista ovat parantuneet aiemmasta, selviää syyskuussa tehdystä alueen rakennusvalvonnan palveluita selvittäneestä kyselystä. Kyselyn toteuttivat yhteistyössä Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Talonrakennusteollisuuden Lounais-Suomen piiri, Varsinais-Suomen Yrittäjät sekä Turun kauppakamari.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme