Oulun yliopisto

Oulun yliopiston projektissa yhdistyvät 6G-teknologia ja autonomiset autot

Jaa

6G-tutkimus on Oulun yliopistossa jo pitkällä, ja se on vahvaa. M3S-tutkimusryhmä on yksi Euroopan suurimmista ohjelmistoalan tutkimusyksiköistä, jossa on erikoistuttu muun muassa autojen ohjelmistoihin. Alkaneen 6G Visible -projektin päätavoite on selvittää 6G-teknologian mahdollisuuksia ajoneuvojen itsenäisen ajamisen kehittämisessä ja itsenäisen ajamisen 6G-teknologialle asettamia vaatimuksia.

Tutkimuksessa keskitytään erityisesti ohjelmistoratkaisuihin, sillä nykyaikainen auto on laaja ohjelmistoalusta, jonka toiminnalle, luotettavuudelle ja turvallisuudelle autonominen ajaminen asettaa erityisiä vaatimuksia.

”Tutkimuksessa pyrimme selvittämään laajennetun liikennetilannetiedon eri lähteiden yhdistämisen ja mahdollisimman tehokkaat tiedonsiirtotavat sekä tiedon jalostamisen autonomisen ajamisen mahdollistamiseksi. Ohjelmisto-, tietoliikenne- ja laskentaratkaisut ovat kriittisiä asioita. Selvitämme myös, miten ratkaisut ja ohjelmistoarkkitehtuuri voidaan testata niin virtuaalisissa kuin aidoissakin liikennetilanteissa”, kertoo projektin vastuullinen johtaja, dosentti Kari Liukkunen Empiirinen ohjelmistotuotanto ohjelmistoissa, järjestelmissä ja palveluissa -tutkimusyksiköstä (M3S).

Laajennetulla liikennetilannetiedolla tarkoitetaan tietoja, jotka saadaan muualta ja yhdistetään auton omien sensorien tuottamaan tietoon. Tätä jalostettua tietoa käytetään kuljettajan avustamiseen, joukkoliikenteen etäohjaukseen sekä täysin autonomisen ajamisen mahdollistamiseen.

”Tutkimusaiheena on autonomisen ajamisen kehittäminen hyödyntäen langattoman 5G/6G-verkon ja hajautetun laskennan ratkaisuja laajan tilannetiedon keräämisen, tiedon analyysin ja päätöksenteon pohjana. Tutkimusta ja sen tuloksia voidaan hyödyntää erityisesti suomalaisen auto- ja kuljetusvälinealan ohjelmistoja kehittävissä yrityksissä osaamisen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kehittämisessä. Osana muuta meillä tehtävää 6G-tutkimusta tämä projekti tarjoaa konkreettisen, älykkään liikenteen käyttötapauksen ohjelmistoratkaisujen ja -arkkitehtuurien kehittämiseen ja testaamiseen”, täydentää projektipäällikkö, M3S:n yliopistonlehtori Pertti Seppänen.

”Ilmatieteen laitos täydentää hankkeen tutkimusteemoja kehittämällä erityisesti autonomisille ajoneuvoille räätälöityjä tiesääpalveluja, osin perustuen säätutkapohjaisiin lähisääpalveluihin. Älyliikennesääpalveluiden testirata Sodankylässä sekä Ilmatieteen laitoksen autonominen miniatuuriajoneuvo ovat luonnollisesti keskeisiä työkalujamme”, lisää Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Timo Sukuvaara.  

6G Visible -projektin tutkimuksen osapuolina ovat omilla rahoitusosuuksillaan Oulun yliopisto ja Ilmatieteen laitos. Rahoitus tulee Business Finlandin 6G Bridge-ohjelmasta. Projekti kestää vappuun 2026 asti. Siinä ovat mukana seuraavat yritykset: DIMECC, Remoted, Siili Auto, SpectacularAI, Sitowise ja Elektrobit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oulun yliopisto, dosentti Kari Liukkunen: kari.liukkunen@oulu.fi

Ilmatieteen laitos, vanhempi tutkija Timo Sukuvaara: timo.sukuvaara@fmi.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye