Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Talentia: Vanhuspalvelujen henkilöstömitoitukseen ei saa koskea

Jaa

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ei kannata hallituksen esitystä viivästyttää vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen nostoa neljän vuoden siirtymäajalla.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia torjuu hallituksen esityksen vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen nostamisen viivästyttämiseksi. Kyse on vanhuspalvelulain muuttamisesta. Talentia on antanut asiasta lausunnon.  

Tällä hetkellä vanhusten ympärivuorokautisessa palveluasumisessa henkilöstön vähimmäismitoitus on 0,65 työntekijää asiakasta kohti ja mitoituksen on määrä nousta 0,7 työntekijään 1.12.2023. Nyt hallitus haluaa viivästyttää siirtymää 0,7 työntekijän mitoitukseen yli neljällä vuodella 1.1.2028 saakka. Talentialle tämä ei käy, sillä siirtymäaika lisäisi riskiä henkilöstöpulan pahenemiselle vanhuspalveluissa.  

– Vain henkilöstömitoituksen avulla voidaan varmistaa riittävä määrä henkilöstöä vanhuspalveluissa ja samalla turvata arvokkaan ja inhimillisen elämän loppuvaiheen edellytykset ympärivuorokautisen palveluasumisen asukkaille, Talentian erityisasiantuntija Jaana Manssila arvioi. 

Mitoitussäädökset koskevat vanhusten ympärivuorokautista palveluasumista, eli esimerkiksi hoivakoteja ja palvelukoteja. Lailla määrätyn henkilöstömitoituksen tarkoituksena on varmistaa tarvittava työntekijämäärä vanhusten ympärivuorokautisessa palveluasumisessa.  

Hallitus perustelee esitystään henkilöstömitoituksen nostamisen siirtymäajasta sillä, että riittävän henkilöstön määrän varmistaminen vanhuspalveluissa vaatii paljon aikaa, koska ala kärsii työvoimapulasta.  

Talentia jakaa huolen henkilöstön riittävyydestä, mutta sen mukaan mitoituksista lipeäminen ei kuitenkaan ole oikea keino tilanteen ratkaisemiseksi.  

Talentia: Mitoituksen nostoa ei kannata lykätä, sillä se lisäisi riskiä henkilöstöpulaan 

Talentian mukaan mitoituksen voimaantulon lykkääminen joulukuulta 2023 tammikuulle 2028 lisäisi riskiä riittämättömään henkilöstömäärään vanhuspalvelujen välittömässä asiakastyössä. Siksi tiukempi mitoitus pitäisi laittaa voimaan ensi joulukuussa alkuperäisen suunnitelman mukaan.  

– Henkilöstömitoitukset ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi riittävän henkilöstön määrän varmistamiseksi ja siksi niistä täytyy pitää ehdottomasti kiinni, Talentian erityisasiantuntija Jaana Manssila näkee.  

Hänen mukaansa henkilöstöresurssien lisääminen ja toimijoita velvoittavan numeerisen vähimmäismitoituksen säätäminen vanhuspalveluissa on todettu välttämättömäksi toimenpiteeksi hoidon laatua heikentävien ja asiakasturvallisuutta vaarantavien puutteiden vuoksi. 

Henkilöstömitoitukset ovat kehittyneet positiiviseen suuntaan viime aikoina, eli mitoitukset ovat osoittautuneet vaikuttaviksi. Vanhuspalvelulakia muutettiin aiemmin huhtikuussa niin, että henkilöstömitoitus nousi 0,6 työntekijästä 0,65 työntekijään. 

THL:n selvityksen mukaan 0,7 henkilöstömitoituksen täytti marraskuussa 2022 noin 32 prosenttia vanhuspalvelujen yksiköistä ja ennakkotietojen mukaan toukokuussa 2023 näin teki jo 40 prosenttia yksiköistä.  

– Tätä positiivista mitoituskehitystä ei pidä missään nimessä siirtymäajalla heikentää. Taloudellisten säästöjen hakemista kaikkein hauraimpien ihmisten palveluista ei tule missään nimessä toteuttaa. Sen sijaan, pitää satsata vanhuspalvelujen työoloihin ja alan vetovoimaan työntekijöiden houkuttelemiseksi. Hyvässä maineessa olevat ja työntekijöitä arvostavat yksiköt houkuttelevat kyllä pysyviä työntekijöitä, Manssila kertoo.  

Myös muun muassa johtamista, työehtoja, palkkausta, työhyvinvointia ja henkilöstön jaksamista tulee kehittää alalla.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaana ManssilaErityisasiantuntija

Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikuttamistoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti vammais- ja vanhuspalveluissa, sekä koulutuspolitiikka ja kansainvälinen yhteistyö

Puh:09 3158 6025jaana.manssila@talentia.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme