Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Luomutuotannon päivää juhlitaan lauantaina – alan kehittämiseen kaivataan uusia avauksia

Jaa

Euroopan unionin luomutuotannon päivää juhlitaan lauantaina 23.9.2023 toista kertaa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan luomutuotanto on tärkeä osa kestävää ruokajärjestelmää ja huoltovarmuutta. Lisäksi se ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita, joten luomu ei ole ulkomaisten tuotantopanosten varassa.

Aurinkoisena päivänä nauta rantalaitumella.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Niina Karen

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen maaseutu ja energia -yksikön valvontapäällikkö Jukka Tuovisen mukaan myös luomutuotannon talousvaikutukset ovat pitkällä tähtäimellä merkittävät, sillä typpilannoitteiden hinta on noussut viime vuosina huomattavasti. Lisäksi luomulla on pysyvä vaikutus maaperän tuotantoedellytysten säilymiseen: ”kun sääolosuhteet äärevöityvät ilmastonmuutoksen myötä, maan kunnolla on aiempaa suurempi merkitys”, Tuovinen toteaa.

Luomuala ahdingossa

Ruokaviraston julkaisemien luomuvalvonnan ennakkotilastojen mukaan sekä luomusitoumusten määrä että luomuviljelty peltoala on vähentynyt tänä vuonna niin koko Suomessa kuin Pohjois-Pohjanmaallakin. Luomusta ovat luopuneet erityisesti ns. sekatilat, joissa pellot ovat olleet luomutuotannossa, mutta eläimet eivät. Toisaalta luomutilojen keskikoko on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen kasvanut aiempiin vuosiin verrattuna. Tämä tarkoittaa, että peltoja on siirtynyt lopettavilta luomuviljelijöiltä luomussa jatkaville viljelijöille. 

Katso Ruokaviraston ennakkotilasto Ruokaviraston sivuilta:
Luomu 2023 ennakkotietoja 26.6.2023 (ruokavirasto.fi)

Syitä luomutuotannon ahdinkoon ovat esimerkiksi edellistä rahoituskautta haastavammat luomutuotannon tukien ehdot, etenkin myyntikasvivaatimusten muutos, sekä kustannusten nousu ja kuluttajamarkkinoiden lasku. Koska luomutuotteet ovat kalliimpia, niiden kysyntä on vähentynyt. Jo aiemmin luomutuotannon haasteina ovat olleet luomutuotteiden markkinoille saattaminen ja ylipäätään markkinakysynnän lisääminen. 

Luomualan kehittämiseen toivotaan uusia avauksia

EU:n komission, kuten myös Suomen oman kansallisen luomuohjelman tavoitteena on kasvattaa luomun kulutusta kodeissa ja ruokapalveluissa sekä edistää siirtymää luomutuotantoon ja tukea koko luomun arvoketjua. Myös Pohjois-Pohjanmaan maaseudun kehittämissuunnitelmassa luomu on yksi maataloustuotannon kehittämisen painopiste. 

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen maaseutu ja energia -yksikön ryhmäpäällikkö Tiina Suutari kaipaakin nyt ”laatikon ulkopuolisia” ideoita luomutuotannon kehittämiseen. Yksikön päällikkö Timo Lehtiniemi jatkaa: ”Nykytilanteessa on tärkeää kehittää luomutuotantoa ja siihen liittyvää elintarviketuotantoa markkinakysyntään vastaten. Kotimaisen kysynnän lisäksi katseita kannattaa suunnata luomutuotteiden ja elintarvikkeiden vientiin: jo pelkästään Euroopan markkinoilla on paljon mahdollisuuksia!”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Asiantuntemusta ja yhteistyötaitoja arvostetaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toiminnassa30.11.2023 09:23:43 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen sidosryhmien tyytyväisyys parani selkeästi syksyllä 2023 toteutetun valtakunnallisen sidosryhmäkyselyn perusteella. Kysely toteutetaan joka toinen vuosi ja siihen kutsutaan vastaajiksi ELY-keskusten alueelliset kumppanit, kuten kuntatoimijat, palvelutuottajat ja ohjaavat tahot. Vuonna 2023 ELY-keskus saavutti arvosanan 4,12 asteikolla 1-5, kun se vuonna 2021 oli 3,94.

Työttömyyden kasvusta huolimatta tekijöistä edelleen pulaa Pohjois-Pohjanmaalla29.11.2023 10:32:57 EET | Tiedote

Talouden näkymät ovat vaimeat ensi vuodelle. Talouskasvu hiipuu ja työttömien, lomautusten sekä konkurssien määrän ennakoidaan kasvavan alueella erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa. Vaikka työvoimaa vapautuu, ei määrä riitä paikkaamaan tekijäpulaa. Suurinta työvoimapulaa ennakoidaan olevan seuraavan vuoden aikana erityisesti sairaanhoitajan, konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijan, lastentarhanopettajan ja lääkäreiden ammateissa. Pohjois-Pohjanmaan lähiajan näkymiä, työvoiman kohtaantoa ja osaamistarpeita on kartoitettu tänä syksynä Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa ja Työvoimabarometrissa, joiden toteutuksia Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koordinoinut alueellaan.

Matalasuhdanne näkyy työttömien ja avointen työpaikkojen määrissä Pohjois-Pohjanmaalla21.11.2023 08:19:32 EET | Tiedote

Heikentyvä talous ja kysynnän väheneminen näkyvät Pohjois-Pohjanmaalla työttömyyden lisäyksenä ja avointen työpaikkojen määrän laskuna. Lokakuun lopussa maakunnassa oli 20 600 työtöntä työnhakijaa, mikä on 3 100 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten (+17,8 %). Syyskuusta työttömien määrä nousi 550 henkilöllä. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 2 150. Moni työnantaja käyttää määräaikaisia lomautuksia heikkenevässä suhdanteessa. Syyskuun lopusta lomautettujen määrä nousi yli 400 hengellä. Erityisesti miesten tilanne on heikentynyt naisiin verrattuna: viimeaikaiset lomautukset ovat kohdistuneet suuresti miesvaltaisiin tehtäviin ja varsinkin rakentamisen aloille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme