Työttömyys kääntyi selkeään nousuun
Työttömyys kasvoi elokuussa 1,2 prosenttiyksikköä. Yhtä nopea nousu on viimeksi koettu yli kaksi vuotta sitten. Eniten kasvoi yli 55-vuotiaiden työttömyys.

YTK Työttömyyskassan jäsenistön työttömyys kasvoi elokuussa 1,2 prosenttiyksikköä. YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli elokuussa 6,8 %, kun heinäkuussa se oli 5,6 %. Työttömyys on noussut näin nopeasti viimeksi maaliskuussa 2021.
Työttömyys kasvoi kaikissa maakunnissa. Jyrkintä nousu oli Keski-Pohjanmaalla, jossa työttömyys lisääntyi 1,8 prosenttiyksikköä.
YTK:n jäsenten työttömyys on nyt myös korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Ero on tosin pieni, 0,3 prosenttiyksikköä.
Nopeimmin elokuussa kasvoi yli 55-vuotiaiden työttömyys. Nousua 56–68-vuotiaiden ikäryhmässä tuli peräti 2,3 %.
“Talouden merkit osoittavat alaspäin, ja etenkin yli 55-vuotiaiden työttömyyden nousuvauhti oli viime kuussa nopea. Toisaalta pitkän aikavälin kuva ei ole aivan niin synkkä, sillä vuoden takaiseen verrattuna työttömyys nousi kuitenkin vain 0,3 prosenttiyksikköä”, sanoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.
Saapuneiden hakemusten määrän perusteella syyskuun työttömyys näyttäisi olevan elokuun tasolla, mutta kokonaiskuva selviää vasta kuunvaihteen jälkeen.
Matalasti koulututeilla tuulisin tilanne
Pelkän peruskoulun käyneiden työttömyysaste kasvoi koulutusryhmistä nopeimmin ja kohosi elokuussa 12 prosenttiin.
Ammattikoulun suorittaneiden työttömyys oli puolestaan 7,9 %, lukion käyneiden 7,3 %, yliopistotutkinnon suorittaneiden 6,9 % ja ammattikorkeakoulun käyneiden 5,2 %.
“Koulutus vähentää tunnetusti työttömyyttä. Pelkän peruskoulututkinnon suorittaneet ovat työmarkkinoilla haavoittuvassa asemassa, mikä näkyy aina kun työttömyys lähtee kasvuun. Yliopistotutkinnon suorittaneiden osalta tilastoa heikentää opetusalan jokavuotinen kesätyöttömyys, joka ei samalla tavalla näy AMK-puolella", Auli Hänninen kertoo.
YTK Työttömyyskassan yli 520 000 jäsentä vastaavat noin neljäsosaa Suomen palkansaajista. YTK Työttömyyskassa on Suomen suurin ansioturvan maksaja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilona KangasAsiakkuus- ja viestintäjohtaja
Puh:050 590 7853ilona.kangas@ytk.fiLinkit
YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta YTK
Työttömyys koholla talousveturialueilla21.11.2023 06:55:00 EET | Tiedote
YTK Työttömyyskassan jäsenten työttömyys pysyi lokakuussa syyskuun tasolla. Työttömyys on koholla vuodentakaiseen verrattuna etenkin Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.
Työttömyyden uhkaa koetaan nyt etenkin rakennusalalla sekä markkinoinnin ja kulttuurin parissa1.11.2023 06:55:00 EET | Tiedote
Vähiten työttömyys pelottaa finanssisektorin töissä sekä sosiaali- ja terveysalalla. YTK Työttömyyskassan kyselyyn vastasi yli 16 000 palkansaajaa.
Rakennusala hilaa työttömyyttä vuodentakaista korkeammalle24.10.2023 06:55:00 EEST | Tiedote
Työttömyys laski syyskuussa hieman, mutta on korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. YTK Työttömyyskassan jäsenistössä etenkin rakennusalan työttömyys on koholla.
YTK Työttömyyskassan jäsenkasvu jatkuu – jäseniä jo yli 525 00023.10.2023 07:20:00 EEST | Tiedote
Suomen suurimman työttömyyskassan jäsenmäärä on kasvanut vuodentakaiseen nähden yli kymmenellä tuhannella.
Päättämissopimukset yleistyvät – nämä asiat jokaisen kannattaa tietää28.9.2023 06:50:00 EEST | Tiedote
Työsuhteiden päättämissopimukset ovat yhä tavallisempia, selviää YTK Työelämän Lakikaveri-palvelusta. Sopimukset ovat yleensä työnantajan ja työntekijän välisiä, mutta tilanteissa kannattaa olla tarkkana. Niin sanottu kultainen kädenpuristus rinnastuu lähtökohtaisesti työntekijän omaan irtisanoutumiseen ja sillä on usein vaikutuksia myös työttömyysetuuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme