Korkein oikeus / Högsta domstolen

KKO: Kauppatorilla mereen ajaneen sakkorangaistusta ei purettu

Jaa

Syyttäjän hakemus lainvoimaisen sakkorangaistuksen purkamisesta hylättiin.

Poliisi oli vuonna 2021 määrännyt helsinkiläiselle miehelle sakkorangaistuksen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kun tämä oli ajanut autollaan mereen Helsingissä Kauppatorin edustalla. Syyttäjä vaati korkeimmassa oikeudessa (KKO) sakkorangaistuksen purkamista, sillä uudessa esitutkinnassa oli tullut ilmi seikkoja, joiden vuoksi syyttäjä katsoi, että kysymys oli ollut auton matkustajiin kohdistuneista henkirikosten yrityksistä ja että asia olisi pitänyt käsitellä rikosasiana tuomioistuimessa. 

Korkein oikeus katsoi, että epäillyissä henkirikosten yrityksissä oli kysymys samasta menettelystä, josta miehelle oli määrätty sakkorangaistus. Niin sanotun ne bis in idem -kiellon mukaan samasta asiasta ei voi rangaista kahteen kertaan eikä kertaalleen ratkaistua asiaa voi tutkia uudelleen. Näin ollen samaa asiaa koskevan uuden syytteen tutkiminen edellytti sakkorangaistuksen purkamista. Rangaistuksen purkamista arvioitaessa merkityksellistä oli se, olisiko mies uusien seikkojen perusteella todennäköisesti tuomittu henkirikosten yrityksistä tai muista vakavista rikoksista liikenneturvallisuuden vaarantamisen sijasta tai ohella. Korkein oikeus katsoi, että todennäköisyysedellytys ei täyttynyt, ja hylkäsi syyttäjän hakemuksen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esittelijä Heikki Kemppinen, p. 029 56 40062, heikki.kemppinen(at)oikeus.fi

Ennakkopäätös KKO:2023:65 (H2023/28, 26.9.2023) on tilattavissa korkeimman oikeuden viestinnästä, viestinta.kko(at)oikeus.fi, puh. 029 56 40060 tai 029 56 40052.

Linkit

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme