Maahanmuuttaneille eväitä työhön ja opiskeluun maksuttomasta koulutuksesta
Koulutuksen tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttaneiden tutkinto-opiskelijaksi hakemista tai omalle alalleen työllistymistä Suomessa. Vuoden pituinen maksuton koulutus yhdistää suomen kielen, akateemisten taitojen sekä oman alan sisältöjen opiskelun samaan pakettiin, samalla integroiden opiskelijaa suomalaiseen koulutusmaailmaan ja yhteiskuntaan.

JYU.INTEGRA-koulutus on ainutlaatuinen suomenkielinen opintokokonaisuus, jonka avulla opiskelija voi kehittää niin suomen kielen osaamistaan, akateemisia taitojaan kuin täydentää oman alan aikaisempaa osaamistaan. Vuoden kestävä kokopäiväinen koulutus on maksuton ja järjestetään lähiopetuksena Jyväskylän yliopistossa. Koulutuksen järjestää Jyväskylän yliopiston Monikielisen akateemisen viestinnän keskus Movi.
Suunnattu korkeakoulutetuille maahanmuuttaneille
Koulutus on tarkoitettu maahanmuuttaneille korkeakoulutaustaisille tai -kelpoisille henkilöille. Koulutukseen hakeutuvilla tulee siis olla joko aikaisempi korkeakoulututkinto tai ylioppilastutkintoa vastaava tutkinto.
- Koulutus sopii hyvin niille henkilöille, joiden tavoitteena on päästä jatkamaan tai täydentämään oman alansa opintoja tai työllistyä omalle alalleen, mutta suomen kielen taito ei ole vielä riittävä. Koulutuksessa kiinnitetään erityisen paljon huomiota siihen, että kaikki opittavat taidot tukevat niin työllistymistä kuin akateemisia opintoja, kertoo koulutuksen koordinaattori Tuija Lehtonen.
Haku seuraavaan koulutukseen alkamassa
JYU.INTEGRAssa tuetaan maahanmuuttaneita heidän aikeissaan hakeutua yliiopisto-opintoihin tai koulutustasoaan vastaaviin oman alan työtehtäviin Suomessa. Lisäksi koulutus voi toimia niin sanottuna omaehtoisena kotoutumiskoulutuksena, jolloin opiskelija voi saada työttömyysetuutta.
- Koulutuksessa lähdetään opiskelijan tavoitteista ja aiemmasta osaamisesta liikkeelle. Tätä hyödynnetään sekä suomen että englannin opiskelussa. Esimerkiksi osattujen kielten kirjo on usein valtaisa, ja kaikki tämä valjastetaan kielenopetukseen mukaan. Erityisen tärkeää on opiskelijoiden mahdollisuus suorittaa myös oman alansa kursseja, joiden sisältöjä ja opiskelutapoja integroidaan kielenopetukseen, painottaa Lehtonen.
Koulutus järjestetään nyt viidettä kertaa, ja mukana on tähän mennessä ollut noin 100 opiskelijaa. Koulutukseen osallistuneiden opiskelijoiden etenemistä seurataan systemaattisesta pari vuotta koulutuksen päättymisestä, ja suurin osa koulutuksen käyneistä on koulutuksen jälkeisenä vuonna päässyt haluamalleen alalle opiskelemaan tai töihin. Palaute opiskelijoilta itseltään on ollut hyvin positiivista.
Haku seuraavaan JYU.INTEGRA -koulutukseen aukeaa maanantaina 9.10. ja sulkeutuu sunnuntaina 29.10. Lisätietoja koulutuksesta ja hausta: https://movi.jyu.fi/fi/kehittamistyo/integra
Yhteyshenkilöt
Iida KällroosTekninen avustajaViestintä ja yhteisöllisyys
Puh:0505957781iida.i.kallroos@jyu.fiTuija LehtonenJYU.INTEGRAn koordinaattori
tuija.lehtonen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme