SPR VeripalveluSPR Veripalvelu

Veripalvelun biopankki tutkii alttiutta raudan kertymäsairaudelle

Jaa

Uudessa pilottihankkeessa verenluovuttajien näytteistä selvitetään alttiutta raudan kertymäsairaudelle eli hemokromatoosille.

Hankkeessa Veripalvelu kontaktoi ne verenluovuttajat, joiden biopankkinäytteestä on löytynyt alttius hemokromatoosille. Raudan kertymäriskissä olevia verenluovuttajia kehotetaan olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon, mikäli alttius ei vielä ole ollut tiedossa. Mahdollinen hemokromatoosi on tärkeää saada seurantaan, jotta se ei aiheuta haittaa verenluovuttajan terveydelle. Jatkossa verenluovuttajan alttius hemokromatoosille voidaan huomioida verenluovutuksessa esimerkiksi rautalisän suhteen.   

Hemokromatoosi on perinnöllinen sairaus, jossa elimistöön kertyy poikkeuksellisen paljon rautaa. Hoitamattomana se voi aiheuttaa vaihtelevia oireita, kuten väsymystä tai nivelkipuja, mutta pahimmillaan hemokromatoosi voi johtaa elinvaurioihin.  Sairautta hoidetaan vähentämällä rautaa elimistöstä verta poistamalla. Hemokromatoosia sairastava voi luovuttaa verta, mikäli hänellä ei ole todettu raudankertymän aiheuttamia elinvaurioita. 

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran osittain rahoittamassa projektissa pilotoidaan samalla Veripalvelun biopankin tuottaman terveystiedon palauttamista näytteenantajalle. Verenluovuttajan biopankkinäytteestä saadun genotyypin perusteella luovuttajan näytteestä on mahdollista tunnistaa alttius raudan kertymäsairaudelle. 

– On hienoa, että projektin myötä olemme pystyneet kartoittamaan 44 000 biopankkiluovuttajan hemokromatoosigeenitiedon, Veripalvelun lääkäri Janina Forstén kertoo.  

Sairaus on tähänkin asti huomioitu verenluovutuksessa, mutta vain siten, että luovuttajat itse informoivat Veripalvelua sairaudestaan.  

– Nyt voimme kertoa asiasta niille verenluovuttajalle, joilta löytyy alttius hemokromatoosille ja jotka ovat ilmoittaneet haluavansa tietoa mahdollisista tutkimusten kautta selvinneistä löydöksistä, Forstén toteaa.  

– Hankkeen avulla pystymme luomaan aivan uusia mahdollisuuksia auttaa. Arvioimme myös, voidaanko saatuja tuloksia hyödyntää verenluovutuksessa laajemmin, Forstén summaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Pitkänen
Päällikkö, Biopankki ja näytepalvelu
kimmo.pitkanen@veripalvelu.fi

Janina Forstén
Lääkäri, Verenluovutuksen lääketieteelliset palvelut
janina.forsten@veripalvelu.fi

Linkit

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi) tai viestinnän asiantuntija Iira Hartikaiseen (puh: +358 29 170 2324, iira.hartikanen@veripalvelu.fi)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

5 kysymystä verenluovutuksesta ja terveydestä – lääkäri vastaa26.4.2024 11:24:19 EEST | Tiedote

Pressmeddelanden på svenska: www.blodtjanst.fi. Uusia verenluovuttajia tarvitaan lisää, jotta Suomessa pysyy nyt ja tulevaisuudessa riittävä luovuttajakunta turvaamaan potilaiden hoitoa. Moni verenluovutusta harkitseva kaipaa tietoa siitä, miten verenluovutus vaikuttaa terveyteen ja voiko itse luovuttaa. Veripalvelun lääkäri Janina Forstén vastaa yleisimpiin verenluovutusta koskeviin kysymyksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye