Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Digibarometri 2023: Suomi on maailman ykkönen digitaalisuuden hyödyntämisessä

Jaa

Suomi nappaa kultasijan maiden välisessä vertailussa digitaalisuuden hyödyntämisessä, paljastavat tuoreet 2023 Digibarometrin tulokset. Suomi ottaa kärkisijan kolmen vuoden hopeasijan jälkeen ja pudottaa korkeinta koroketta viime vuodet hallinneen Tanskan hopealle. Suomi on edelleen maailman kärkeä julkisen sektorin osalta. Yritysten vertailussa sijoituksemme koheni peräti neljä sijaa, ja Suomi sijoittui siinä toiseksi. Barometrin erityisteemana on tänä vuonna big data eli massadata, jonka hyödyntäminen yrityksissä on edelleen vähäistä.

Vuoden 2023 Digibarometri-vertailussa Suomelle tuli vihdoin kultaa kolmen hopeasijalla vietetyn vuoden jälkeen. Viime vuosina kärkipaikkaa hallussaan pitänyt Tanska jäi tänä vuonna toiselle sijalle. Ruotsi (sija 4) ja Norja (sija 5) putosivat molemmat mitalisijojen ulkopuolelle. Kärkikolmikon tuntumassa useamman vuoden majaillut Alankomaat sen sijaan nousi pronssisijalle. Yhdysvaltojen sijoitus on vaihdellut vuosien aikana paljon, ja tänä vuonna sijoitus oli 6. Kärkisijojen ulkopuolelta huimaa nousua vuosien ajan tehnyt Kiina nousi tänä vuonna sijalle 7.

Digibarometri kuvaa yhteiskuntien digitalisaation astetta. Vertailu tehdään 22 maan kesken kolmella eri sektorilla (yritykset, kansalaiset, julkinen sektori) ja kolmella eri ulottuvuudella (edellytykset, käyttö, vaikutukset). Suomi menestyy parhaiten edellytyksissä (sija 1) ja käytössä (sija 3). Vaikutuksissa sijoituksemme kohenee parhaiten: 4 sijaa sijalle 3. Suomi on edelleen maailman kärkeä julkisen sektorin osalta, jossa sijoitus on ensimmäinen edellytysten ja vaikutusten suhteen.

null
Digibarometri 2023: Kokonaisindeksi

Suomen sijoitus koheni tänä vuonna erityisesti yritysten vertailussa. Yritysten osalta Suomi sijoittui nyt toiseksi eli nousua on peräti neljä sijaa. Nousua selittävät digitalisaation vaikutukset yrityksiin, toteaa Digibarometrista vastaava Etlan tutkija Otto Kässi.

– Yritysjohtajien käsitykset ovat vahvistuneet siitä, että Suomessa käytettävissä oleva ICT-teknologia täyttää yritysten tarpeet ja parantaa niiden kilpailukykyä. Näemme nousua myös yritysten edellytyksissä hyödyntää digitalisaatiota. Tässä taustalla on ICT-yritysten parantunut rekrytointitilanne sekä tekniset valmiudet pilvipalveluiden hyödyntämiseen, Kässi sanoo.

Suomen asema parantui myös kansalaiset-sektorin vertailussa. Sijoitus parani erityisesti muuttujassa, joka mittaa digitalisaation vaikutusta kansalaisiin (sijoitus 2, nousua 5 sijaa). Hiukan heikompi sijoitus on kansalaisten digin käyttöä kuvaavalla ulottuvuudella (sija 5.).

null
Digibarometri: Eräiden vertailumaiden sijoitukset kokonaisindeksissä vuosina 2014-2023.

Massadataa käyttävien yritysten määrä kasvaa hälyttävän hitaasti

Tämän vuoden Digibarometrissa on tarkasteltu myös suomalaisyritysten big datan eli massadatan hyödyntämistä sekä tuottavuusvaikutuksia. Havaintojen suunta on kaksijakoinen: enemmistö suomalaisyrityksistä kyllä hyödyntää jossain määrin dataa, mutta varsinaisia big data -bisnesmalleja on vain prosentilla. Käyttö painottuu myös enemmän ICT-aloille ja suurempiin yrityksiin.

– Suomea koskevat havaintomme ovat lopulta varsin samankaltaisia aiemman kansainvälisen tutkimuksen kanssa. Big datan käytön tuottavuusvaikutuksista on merkkejä, mutta vaikutusten hajonta on suurta. Suomessa massadataa käyttävien yritysten osuus yleistyy hälyttävän hitaasti. Erityisesti jos kehitystä suhteuttaa datan määrän kehitykseen Suomessa, tiivistää Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen.

Massadatalle on tyypillistä, että dataa on hyvin suuria määriä, sen muoto vaihtelee ja että dataa kertyy, muuttuu ja tulee saataville nopeasti.

Digibarometri 2023 julkaisijat ovat liikenne- ja viestintäministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Sitra ja Business Finland. Toteutuksesta vastaa Etlan tytäryhtiö Etlatieto.

Liitteet (kuviot 2 kpl): Digibarometri: Kokonaisindeksi & Eräiden vertailumaiden sijoitukset kokonaisindeksissä vuosina 20142023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Digibarometri 2023: Kokonaisindeksi
Digibarometri 2023: Kokonaisindeksi
Lataa
Digibarometri: Eräiden vertailumaiden sijoitukset kokonaisindeksissä vuosina 2014-2023.
Digibarometri: Eräiden vertailumaiden sijoitukset kokonaisindeksissä vuosina 2014-2023.
Lataa
Tutkija Otto Kässi, ETLA
Tutkija Otto Kässi, ETLA
Matti Rajala, ETLA
Lataa
Tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen, ETLA
Tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen, ETLA
Matti Rajala/ETLA
Lataa

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Kutsu medialle 14.5. Etla-seminaariin: Cartagena – muutosta kartoittamassa8.5.2025 09:30:00 EEST | Kutsu

Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa 14. toukokuuta Etla-seminaariin, jossa käydään läpi osatutkimusten tuloksia.

Etla: EU-maiden yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä ilman uutta yhteisvelkaa7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään eduskunnan suurelle valiokunnalle antaman lausunnon mukaan EU:n yhteisvelkaa esitetään jälleen poikkeuksellisena ja väliaikaisena ratkaisuna, vaikka kyse on unionissa vakiintuneesta toimintatavasta. Etla muistuttaa, että EU:n SAFE-välineen edellyttämiä yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä myös hallitusten välisesti, ilman EU:hun luotavaa uutta yhteisvelkarakennetta. Suuri valiokunta on pyytänyt lausuntoja valtioneuvoston selvityksestä koskien EU:n ReArm Europe -suunnitelmaa.

Etla ennustaa: rakentamisen lama jää taakse ja teollisuustuotanto kasvaa – nyt mukana myös skenaariot tullien vaikutuksista teollisuuden eri toimialoille sekä palvelualoille7.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Rakentaminen kasvaa selvästi tänä vuonna ja myös teollisuustuotantoon odotetaan kohtalaista kasvuvauhtia, ennustaa Etla. Lisäksi palvelualoilla on havaittavissa kasvun piristymistä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan rakentamisen kasvua tukevat muun muassa korkojen lasku ja ostovoiman elpyminen. Etla on nyt myös tarkastellut eri skenaarioissa Yhdysvaltojen tullien mahdollisia vaikutuksia teollisuuden toimialoille ja palvelualoille.

Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.

Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye