Aika tehdä pihan syystarkastus: toimi näin pitääksesi rotat loitolla
Ifin asiakkaille tehdyt rottatorjunnat ovat viimeisten neljän vuoden aikana yli kolminkertaistuneet. Nyt alkaa tyypillisesti marraskuuhun kestävä rottatorjuntojen huippusesonki, kun viilenevä sää ja ravinnon väheneminen luonnossa ajavat rotat asuinalueille. Siivoa piha ja varmista jäteastioiden ja -katoksen kunto, neuvoo If.

Rottien määrä on lisääntynyt viime vuosina varsinkin kaupungeissa voimakkaasti. Kehitys näkyy myös Ifin omakotitaloasiakkaille tehtävien rottatorjuntojen määrän nopeana kasvuna.
– Ilmastonmuutoksen myötä leudommaksi ja lyhyemmäksi muuttuvat talvet mahdollistavat isojen rottapopulaatioiden selviytymisen etenkin kaupungeissa, joista löytyy helposti ravintoa vuoden ympäri, kuvaa omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström Ifistä.
Rottien aiheuttamia vahinkoja voi ennaltaehkäistä omalla toiminnalla.
– Kannattaa huolehtia pihan siisteydestä sekä jäteastioiden ja -katoksen kunnosta. Rottia houkuttelevat esimerkiksi rikkinäiset tai liian täydet jäteastiat, puusta pudonneet omenat ja lintujen ruokintapaikat, kertoo Lindström.
Rotat aiheuttavat rakenteille isoja vaurioita
Löytäessään reitin pihalta sisälle rakennuksiin rotat aiheuttavat usein laajoja vaurioita. Ifin vahinkotilastojen mukaan jyrsijöiden omakotitalon rakenteille aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet viime vuosina.
– Tyypillisessä tapauksessa ongelmaa ei havaita heti, vaan jyrsijät pääsevät nakertamaan rauhassa talon rakenteita ja eristeitä sekä joskus myös höyrysulkuja, aluskatetta ja sähköjohtoja. Jos vaurioiden korjaamiseksi joudutaan purkamaan talon rakenteita, puhutaan usein yli 10 000 euron vahingoista, kuvaa Jussi Lindström.
Toisin kuin useimmat kotivakuutukset, Ifin omakotitalojen laajin, Laajaplus-tasoinen vakuutus kattaa myös jyrsijöiden ja muiden tuhoeläinten talon rakenteille aiheuttamien vaurioiden korjauksia.
Taloyhtiökin voi varautua tuhoeläinvakuutuksella
Rottahavainnon yhteydessä kannattaa turvautua heti ammattilaisen apuun, ennen kuin ongelma pääsee leviämään. Ifissä tuhoeläinten torjuntapalvelu sisältyy omakotitalon laajimpiin vakuutuksiin sekä Laajaplus-tasoiseen mökkivakuutukseen.
Uutena If on nyt vuoden ajan tarjonnut myös taloyhtiöasiakkailleen tuhoeläinvakuutusta, joka kattaa tuhoeläinten torjunnan. Tuhoeläintorjunnan toteuttaa Ifin yhteistyökumppani Anticimex.
Syksyn muistilista: toimi näin pitääksesi rotat loitolla
- Varmista, että jäteastiat ovat ehjiä ja tiiviitä ja niiden kannet sulkeutuvat tiiviisti. Älä avokompostoi puutarha- tai muuta jätettä.
- Pursuavatko jäteastiat ennen tyhjentämistä? Huolehdi riittävistä tyhjennysväleistä.
- Pidä piha siistinä: Haravoi lehdet ja kerää maahan pudonneet omenat ja muut hedelmät. Myös hoitamattomat pensaikot tarjoavat piilopaikkoja rotille.
- Tarkasta ovien ja ikkunoiden reunukset sekä estä verkottamalla jyrsijöiden pääsy rakenteisiin.
- Älä ruoki omalla pihalla lintuja tai muita eläimiä.
- Muista, että ruoantähteet eivät kuulu viemäriin, jossa ne toimivat rottien ravintona.
Jos asut taloyhtiössä ja havaitset yllä olevia puutteita, ota yhteyttä isännöitsijään.
Jätelaki muuttui: muista tämä biojätteen keräämisestä
Uudessa, heinäkuussa 2021 voimaan astuneessa jätelaissa biojätteen keräys tai kompostointi tulee pakolliseksi myös omakotitaloasujille ja mökkeilijöille yli 10 000 asukkaan taajamissa vuoteen 2024 mennessä. Iso osa kunnista velvoittaa noudattamaan uutta lainsäädäntöä jo tämän vuoden aikana. Biojätteen kerääminen ja kompostointi kannattaa suunnitella huolellisesti.
– Biojäteastian tai kompostin kunto on hyvä tarkastaa säännöllisesti. Biojäte houkuttelee erityisen paljon jyrsijöitä ja esimerkiksi rotat voivat jyrsiä tiensä astioihin ja komposteihin helpon ravinnon äärelle, muistuttaa Jussi Lindström.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Outi Kärkkäinenviestintäpäällikkö
Puh:010 514 1962outi.karkkainen@if.fiIf vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 7 900 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,9 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ajatko sähkö- vai bensa-autolla? Kesän tyypillisimmät vahingot ovat samat1.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
If kartoitti kesäkuukausien yleisimmät vahingot. Kolmen tyypillisimmän lisäksi esimerkiksi ilkivalta lisääntyy kesällä selvästi.
Vesijettien määrä kasvaa – muista turvallisuus ja toisten huomioiminen26.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Vesijetin kolarointii johtaa yllättävän usein kulkuvälineen lunastukseen laajojen vaurioiden takia, selviää Ifin vahinkotilastoista.
Turvallisesti löylyyn juhannuksena - saunassa sattuu valtaosa palovammoista17.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Saunat lämpenevät pian taas keskikesän juhlan kunniaksi ja tänä vuonna taustalla soi monella varmasti KAJ:n euroviisuhitti ”Bara bada bastu”. Saunaa ylistävä kappale muistuttaa osuvasti, että löylyistä kuuluu nauttia. Rentoutuessakin on tärkeä pitää mielessä turvallisuus, sillä sauna on keittiön ohella yksi yleisimmistä palovahinkojen syntypaikoista.
Kyselytutkimus: Suomessa jäädään herkemmin sairauslomalle kuin muissa Pohjoismaissa12.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Ifin Nordic Health Report -tutkimuksesta selviää, että suomalaisista vain joka kymmenes menee työpaikalle, jos tuntee itsensä sairaaksi. Norjassa työpaikalle menee joka kolmas ja Ruotsissakin melkein joka viides.
Kyselytutkimus: Nuoret naiset stressaavat säännöllisesti lähes kaksi kertaa useammin kuin miehet2.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ifin tuoreesta Nordic Health Report -terveystutkimuksesta selviää, että säännöllinen stressi on yleistä nuorissa aikuisissa. Erityisesti nuoret naiset kokevat säännöllistä stressiä selvästi muuta väestöä useammin, ja psyykkinen kuormitus vaikuttaa vahvasti myös heidän työkykyynsä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme