HUS

Förlossningsrädsla bör behandlas

Dela

Många gravida lider av förlossningsrädsla. Som tur finns det många olika former av hjälp för lindra rädslan.

Det är vanligt med förlossningsrädsla: var tionde gravida kvinna lider av svår förlossningsrädsla och var femte upplever den i lindrigare form.

Gravida kvinnor som lider av förlossningsrädsla litar ofta inte på sin egen fysiska och psykiska förmåga.  Många har dessutom svårigheter att lita på sjukhuspersonalen. Anhörigas erfarenheter och berättelser på sociala medier bidrar till att öka rädslan.

Förlossningsrädslan kastar en skugga över graviditeten och förvärrar både psykiska och fysiska symtom. Obehandlad förlossningsrädsla inverkar negativt på förlossningen och kan avspegla sig på den tidiga interaktionen mellan föräldern och barnet.

”I värsta fall belastar bekymren och rädslorna sinnet såpass mycket att det inte finns tillräckligt med plats att förbereda sig för förlossningen och föräldraskapet”, säger avdelningsöverläkare Hanna Rouhe från HUS.

Rädslan behandlas genom att lyssna på den gravida

Som tur finns det effektiv behandling mot förlossningsrädsla. Till exempel HUS erbjuder förstföderskor olika stödgrupper samt först- och omföderskor mottagning hos en barnmorska med erfarenhet av förlossningsrädsla, en läkare med erfarenhet av förlossningsrädsla och en psykolog med erfarenhet av förlossningsrädsla. Dessutom kan förstföderskor använda sig av en digital vårdväg som fokuserar på hantering av förlossningsrädsla.

Förlossningscoaching och olika avslappningsövningar är också bra sätt att förbereda sig inför förlossningen. Enligt Rouhe avstår de som lider av förlossningsrädsla ibland från de olika coachingarna.

”Det är bra att delta i förlossningscoachingarna även om man önskar kejsarsnitt. Om tanken på förlossning orsakar för mycket ångest och det därför är svårt att delta i coachingen, är det bra att i tid uppsöka en poliklinik för förlossningsrädsla. Ofta går det bra att delta i coachingen efter att man har fått hjälp.”

Tveka inte att ta upp egna rädslor och traumatiska erfarenheter redan i ett tidigt skede på rådgivningen.

Rådgivningen skickar den gravida till en poliklinik för förlossningsrädsla om det finns behov eller önskemål. Enligt Hanna Rouhe är behandling av förlossningsrädsla ofta förknippad med en stor rädsla att inte bli bemött.

”Ingen tvingas till vaginal förlossning. Vårdpersonalen har i åratal utbildats för att bemöta förlossningsrädsla och behandlingen av förlossningsrädsla ska inte ske via påtryckning”.

Det är alltså bra att komma till polikliniken för förlossningsrädsla med en positiv inställning.

”Vi finns här för att stöda just dig”.

Efter att din förlossningsrädsla behandlats på ändamålsenligt sätt, känner du dig lugnare under graviditeten och förlossningsupplevelsen blir bättre oberoende av förlossningssättet.

Se Suorana HUSista den 4 oktober 2023: Förlossningsrädsla bör behandlas. HUS arrangerar korta informationsmöten som är öppna för alla om aktuella växlande ämnen. Information om våra informationsmöten.

Mera information för media:

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Nyckelord

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främstavården

Andra språk

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Servicen för personer med funktionsnedsättning bör utvecklas genom samarbete22.5.2025 10:08:38 EEST | Pressmeddelande

Revisionsnämnderna för Västra Nylands välfärdsområde, Vanda och Kervo välfärdsområde samt HUS-sammanslutningen har utvärderat hur servicen för personer med funktionsnedsättning fungerar. Enligt utvärderingarna finns det behov att förbättra informationen om funktionshinderservicen, säkerställa tillräckliga personalresurser och göra vård- och servicekedjorna smidigare. Ett viktigt utvecklingsområde är också att säkerställa tillräcklig och ändamålsenlig boendeservice för personer med funktionsnedsättning.

Vammaisten henkilöiden palveluja kehitettävä yhteistyössä22.5.2025 10:08:38 EEST | Tiedote

Länsi-Uudenmaan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän tarkastuslautakunnat ovat arvioineet vammaispalveluiden toimivuutta. Arviointien mukaan kehittämistarpeita on vammaispalveluita koskevassa tiedottamisessa, riittävien henkilöstöresurssien turvaamisessa sekä hoito- ja palveluketjujen sujuvuudessa. Tärkeä kehittämiskohde on myös riittävien ja tarkoituksenmukaisten asumispalvelujen varmistaminen vammaisille henkilöille.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye