HUS

Synnytyspelkoa kannattaa hoitaa

Jaa

Moni odottaja kärsii synnytyspelosta. Onneksi pelkojen lievittämiseen on tarjolla monenlaista apua.

Synnytyspelko on yleistä: joka kymmenes odottaja kärsii vaikeasta synnytyspelosta ja lievempänä sitä kokee joka viides.

Synnytyspelkoa kokevilla odottajilla on usein luottamuspulaa omiin henkisiin ja fyysisiin kykyihin. Lisäksi monilla on vaikeuksia luottaa sairaalan henkilökuntaan. Pelkoja lisäävät läheisten kokemukset ja sosiaalisesta mediasta luetut kertomukset.

Synnytyspelko varjostaa raskautta ja lisää niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin oireita. Hoitamattomana se vaikuttaa negatiivisesti synnytyksen kulkuun ja voi heijastua vanhemman ja lapsen varhaiseen vuorovaikutukseen.

“Pahimmillaan huolet ja pelot kuormittavat mieltä niin, ettei synnytykseen ja vanhemmuuteen valmistautumiseen jää tarpeeksi tilaa”, kertoo osastonylilääkäri Hanna Rouhe HUSista.

Pelon hoitoa odottajaa kuunnellen

Synnytyspelon hoitoon on onneksi tarjolla tehokasta hoitoa. Esimerkiksi HUS tarjoaa ensisynnyttäjille erilaisia tukiryhmiä sekä ensi- ja uudelleensynnyttäjille lisäksi synnytyspelkokätilön, -lääkärin ja perinataalipsykologin vastaanottoa. Lisäksi ensisynnyttäjien käytössä on synnytyspelon hoitoon keskittyvä digihoitopolku.

Synnytysvalmennukset ja erilaiset rentoutusharjoitukset ovat myös hyviä keinoja valmistautua synnytykseen. Rouheen mukaan välillä synnytyspelosta kärsivät jättävät erilaiset valmennukset väliin.

“Synnytysvalmennuksiin kannattaa osallistua, vaikka toivoisi sektiota. Jos synnytyksen ajattelu ahdistaa liikaa mieltä ja on siksi vaikea mennä, kannattaa hakeutua ajoissa pelkopolille. Usein avun jälkeen valmennukseen voi osallistua paremmalla mielellä.”

Omat pelot ja mahdolliset traumaattiset kokemukset kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi neuvolassa jo varhaisessa vaiheessa.

Neuvola lähettää odottajan synnytyspelkopoliklinikalle tarpeen ja toiveen mukaan. Hanna Rouheen mukaan synnytyspelon hoitoon liittyy usein paljon pelkoja kohtaamattomuudesta.

“Ketään ei painosteta synnyttämään alateitse. Hoitohenkilökuntaa on koulutettu vuosia synnytyspelon kohtaamiseen eikä synnytyspelon hoidon tule olla painostavaa.”

Pelkopoliklinikalle kannattaa siis tulla hyvillä mielin.

“Olemme siellä tukemassa juuri sinua.”

Hyvin hoidetun synnytyspelon jälkeen mieli on rauhallisempi raskauden aikana ja synnytyskokemus parempi synnytystavasta riippumatta.

Katso Suorana HUSista 4.10.2023: Synnytyspelkoa kannattaa hoitaa. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme.

Lisätietoja medialle:

HUSin mediapalvelun yhteystiedot

Avainsanat

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Servicen för personer med funktionsnedsättning bör utvecklas genom samarbete22.5.2025 10:08:38 EEST | Pressmeddelande

Revisionsnämnderna för Västra Nylands välfärdsområde, Vanda och Kervo välfärdsområde samt HUS-sammanslutningen har utvärderat hur servicen för personer med funktionsnedsättning fungerar. Enligt utvärderingarna finns det behov att förbättra informationen om funktionshinderservicen, säkerställa tillräckliga personalresurser och göra vård- och servicekedjorna smidigare. Ett viktigt utvecklingsområde är också att säkerställa tillräcklig och ändamålsenlig boendeservice för personer med funktionsnedsättning.

Vammaisten henkilöiden palveluja kehitettävä yhteistyössä22.5.2025 10:08:38 EEST | Tiedote

Länsi-Uudenmaan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän tarkastuslautakunnat ovat arvioineet vammaispalveluiden toimivuutta. Arviointien mukaan kehittämistarpeita on vammaispalveluita koskevassa tiedottamisessa, riittävien henkilöstöresurssien turvaamisessa sekä hoito- ja palveluketjujen sujuvuudessa. Tärkeä kehittämiskohde on myös riittävien ja tarkoituksenmukaisten asumispalvelujen varmistaminen vammaisille henkilöille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye