Hyvä suoriutuminen PISA-lukutestissä ennakoi vahvasti peruskoulun jälkeistä koulutusvalintaa
Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa osoitettiin, että lukutaidon merkitys peruskoulun jälkeiselle koulutusvalinnalle on suuri. Mitä parempi lukutaito oppilaalla on 9. luokalla sitä todennäköisemmin hän suuntaa lukio-opintoihin peruskoulun jälkeen.

Peruskoulun jälkeinen koulutusvalinta ja toisen asteen tutkinnon saavuttaminen vaikuttavat vahvasti suomalaisten nuorten myöhempiin elämänpolkuihin. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä nelivuotisessa pitkittäistutkimuksessa selvitettiin missä määrin peruskoulun lopussa PISA-lukutestillä arvioitu lukutaito, äidinkielen motivaatio ja koulu-uupumusoireet ennakoivat koulutusvalintaa peruskoulun jälkeen (lukio vs. ammatillinen koulutus) ja toisen asteen tutkinnon saavuttamista. Tutkimukseen osallistui 1351 oppilasta eri puolilta Suomea.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että hyvä lukutaito ja myönteinen käsitys itsestä äidinkielen oppijana, mutta myös uupumusasteinen väsymys ennakoivat päätymistä peruskoulun jälkeen todennäköisemmin lukioon kuin ammatilliseen koulutukseen. Kyynisyys koulunkäyntiä kohtaan peruskoulun lopussa ennakoi sen sijaan ammatillisia opintoja.
- Tulosten pohjalta oletamme, että oppilaat, jotka suuntaavat lukioon, asettavat itselleen korkeita opintotavoitteita jo peruskoulussa ja sen vuoksi heidän joukossaan riski uupumusasteiselle väsymykselle kasvaa, erityispedagogiikan apulaisprofessori Kati Vasalampi arvioi.
Peruskoulussa arvioitu lukutaito, äidinkielen motivaatio ja kouluhyvinvointi ennustivat vahvasti koulutusvalintaa peruskoulun jälkeen, mutta eivät enää toisen asteen opintojen edistymistä.
- Toisen asteen opintojen edistymisen kannalta olennaista on kuitenkin motivaatio ja hyvinvointi toisen asteen opintojen aikana. Vaikka peruskoulussa arvioitu lukutaito olisi heikompikin tai uupumus korkealla, oman paikan löytyessä todennäköisesti löytyy myös motivaatiota ja kykyä opintojen loppuun saattamiseen, Vasalampi toteaa.
Tulokset osoittavat, että perustaitojen kehittämisen lisäksi peruskoulussa on kiinnitettävä erityistä huomiota oppilaan käsitykseen itsestään oppijana ja laajemmin myös kouluhyvinvointiin, sillä taitojen lisäksi nämä tekijät vaikuttavat nuoren koulutuspolkuun.
Tutkimusartikkeli
Vasalampi, K., Tolvanen, A., Torppa, M., Poikkeus, A.-M., Hankimaa, H., & Aunola, K. (2023). PISA reading achievement, literacy motivation, and school burnout predicting adolescents’ educational track and educational attainment. Learning and Individual Differences.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kati Vasalampi
Erityispedagogiikan Apulaisprofessori
kati.vasalampi@jyu.fi
Ronja Virtanen
Puh:0503071521ronja.e.virtanen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme