Korkeasti koulutetut yritysomistajat ovat hyvätuloisia ja heidän yrityksensä luovat korkeamman tuottavuuden työpaikkoja
Suomen korkeasti koulutettujen yritysomistajien tulotaso on korkea, ja he ovat usein myös yksinyrittäjiä, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n Akava Worksille tekemä selvitys. Selvityksessä tarkasteltiin, millaisia korkeakoulutetut yritysomistajat ovat taustaominaisuuksiltaan ja tuloiltaan, ja mikä on heidän omistamiensa yritysten merkitys muun muassa liikevaihdolla ja työllistävyydellä mitattuna.
”Suurin osa korkeakoulutetuista yritysomistajista on suomalaistaustaisia, perheellisiä miehiä, ja heidän keski-ikänsä on 51 vuotta. Tämän ryhmän tulotaso on varsin korkea, ja ansio- sekä pääomatulot ovat kasvaneet 2010-luvulla. Kuitenkin vain pienellä osalla vuotuiset pääomatulot tai osinkotulot ovat suuret”, kertoo PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk.
Selvityksessä korkeasti koulutetuilla yritysomistajilla tarkoitetaan henkilöitä, joilla on korkea-asteen tutkinto ja jotka omistavat osuuden osakeyhtiöstä. Mukana ovat omistajat ja heidän yrityksensä vuosina 2006–2021. Aineistona käytettiin Tilastokeskuksen FLOWN-aineistoa, FOLK-moduuleja ja yritysten tilinpäätöspaneelia.
Vuonna 2021 korkeasti koulutetuilla omistajilla oli keskimäärin noin 59 000 euroa ansiotuloja (mediaani 49 000 euroa) ja lähes 22 000 euroa pääomatuloja (mediaani 3 000 euroa). Osinkotuloja oli keskimäärin 27 000 euroa (mediaani 9 000 euroa).
”Korkeasti koulutetut ovat tyypillisesti osakkaana vain yhdessä yrityksessä ja omistukset painottuvat ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan alalle. Omistetut yritykset ovat useimmiten hyvin pieniä. Vajaalla kolmanneksella korkeakoulutettujen yrityksistä ei ole yhtään työntekijää, eli korkeakoulutetut ovat usein yksinyrittäjiä”, kertoo ekonomisti Antti Norkio.
Nopea kasvu yleisempää korkeakoulutettujen pk-yrityksissä
Korkeakoulutettujen omistajien yritykset ovatkin tyypillisesti pienempiä kuin matalasti koulutettujen omistajien. Yksi merkittävä syy tähän on, että korkeakoulutetuilla yksinyrittäjyys on yleisempää kuin matalasti koulutetuilla.
Kuitenkin pienten ja keskisuurten yritysten joukossa korkeakoulutettujen omistamat yritykset ovat keskimäärin suurempia sekä liikevaihdoltaan että työntekijämäärältään kuin matalasti koulutettujen. Nopea kasvu on myös yleisempää korkeakoulutettujen omistamissa pk-yrityksissä.
Matalasti koulutettujen omistajien pk-yritykset loivat kuitenkin koko viime vuosikymmenen ajan uusia työpaikkoja suhteellisesti enemmän kuin korkeakoulutettujen omistajien pk-yritykset. Toisaalta korkeakoulutettujen omistajien pk-yritysten työn tuottavuus on korkeampi.
”Korkeakoulutettujen omistamat pk-yritykset ovat luoneet suhteellisesti vähemmän, mutta tuottavuudeltaan parempia työpaikkoja Suomeen”, sanoo Antti Norkio.
Koko selvitys on luettavissa Akava Worksin sivuilla: https://akavaworks.fi/julkaisut/raportit/korkeasti-koulutetut-yritysomistajat-suomessa-taustat-tulot-ja-yritykset/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna Buskvanhempi ekonomistiPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:040 164 8136henna.busk@ptt.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Kutsu webinaariin: Mikä toimii ruuan eri tarjontaketjuissa – mitkä ovat keskeiset ongelmat?9.5.2025 11:12:36 EEST | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT, Luonnonvarakeskus ja REINU econ järjestävät 9.6. webinaarin, jossa tarkastellaan ruokaketjun rakenteita ja toimivuuteen vaikuttavia tekijöitä neljässä tarjontaketjussa: maito, liha, vilja sekä vihannekset ja hedelmät.
Pikakommentti: Nihkeä meno jatkuu asuntomarkkinoilla5.5.2025 08:40:24 EEST | Tiedote
Asuntomarkkinoiden nihkeä kehitys jatkui edelleen maaliskuussa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita tilastoja. Monet tekijät hidastavat yhä käänteen tuloa.
EU:n metsäkatoasetuksesta suurimmat kustannukset puuta käyttäville yrityksille ja suurille kaupan alan toimijoille30.4.2025 09:02:02 EEST | Tiedote
EU:n metsäkatoasetus voi aiheuttaa jopa satojen miljoonien eurojen kustannukset suomalaisille yrityksille, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Suurimmat kustannukset koituisivat puuta käyttäville yrityksille ja suurille kaupan alan yrityksille. Yritykset kaipaavat asetuksen toimeenpanoon käytännönläheistä koulutusta ja neuvontapalveluja sekä vastuullisuusvelvoitteiden tehokasta koordinointia.
KUTSU: Millaisessa muutoksessa on maatalouden rahoitus – miten varmistetaan investointien rahoitus? Loppuseminaari 20.5. klo 13.0025.4.2025 11:54:42 EEST | Kutsu
Niin pankkien kuin maatalouden toimintaympäristö on muutoksessa ja samaan aikaan sääntely lisääntyy. Millaisia vaikutuksia tällä on maatalouden rahoitusasemaan erityisesti pankkirahoituksen näkökulmasta nyt ja tulevaisuudessa?
Kuolinpesien aktiivisuutta metsissään voisi lisätä huomioimalla erilaiset omistajat ja tarjoamalla tukea ristiriitatilanteisiin25.4.2025 09:39:24 EEST | Tiedote
Metsiä omistavien kuolinpesien päätöksentekoa ja pesien purkamista tulisi edistää, esittää Pellervon taloustutkimus PTT:n keskustelunavaus. Keinoina voisivat toimia muun muassa omistajien erilaiset tavoitteet huomioivat palvelut sekä ristiriitatilanteiden käsittelyn tukeminen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme