Pohjois-Karjalan ELY-keskusPohjois-Karjalan ELY-keskusPohjois-Karjalan ELY-keskus

Lieksa hakeutuu paikallisen äkillisen rakennemuutoksen alueeksi

Jaa

Lieksa hakee työ- ja elinkeinoministeriöltä erillistä koordinaatiorahoitusta, jolla tuetaan alueen elinkeinotoiminnan uudistumista kestävällä tavalla sekä vahvistetaan alueen työvoiman osaamista ja uudelleen työllistymistä.

Näkymä Pieliselle Kolin Räsävaaran näkötornista. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Näkymä Pieliselle Kolin Räsävaaran näkötornista. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja TE-toimisto sekä Lieksan kaupunki ovat analysoineet Lieksan alueen työllisyystilannetta ja todenneet alueen täyttävän paikallisen äkillisen rakennemuutostilanteen (PÄRM) kriteerit.

Pohjois-Karjalan TE-toimiston johtaja Katriina Päivinen taustoittaa, että Lieksan työttömyys on varsin korkealla tasolla, 16,6 % työvoimasta. Maakunnan työttömyys oli elokuun lopun tilastointipäivänä 9 021 työtöntä työnhakijaa eli 12,7 % työvoimasta. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien määrä oli 378 henkilöä (4,4 %) suurempi. Lisäyksestä lähes 80 % (293 henkilöä) aiheutui lomautettujen määrän kasvusta. Lieksan tilanteen kehitystä seurattiin aktiivisesti, juuri siellä kasvaneiden lomautusmäärien takia. Myös irtisanottujen määrä oli kymmeniä henkilöitä jo elokuun lopussa. 

Vastaavasti Lieksassa avoinna olevien työpaikkojen määrä on vähentynyt vuoden takaiseen nähden. Kun verrataan samaa ajanjaksoa vuodelta 2023 vuoteen 2022, on avoimeksi ilmoitettujen työpaikkojen määrä vähentynyt tammi–elokuun aikana 877 paikasta 712 paikkaan eli vähennystä on 18,8 %. Suurimmat vähennykset työpaikoissa ovat tapahtuneet teollisuustoimialalla. Tämän takia kasvanut työttömyys suhteessa väheneviin avoimiin työpaikkoihin aiheuttaa hankalan työllistymistilanteen.

"Pohjois-Karjalan ELY-keskus kutsui koolle alueellisen koordinaatioryhmän, jossa sovittiin vastuista ja rooleista," ELY-keskuksen ylijohtaja Ari Niiranen kertoo. "Tarkoituksena on hakea työ- ja elinkeinoministeriöltä erillistä koordinaatiorahoitusta, joka on kohdennettavissa esimerkiksi tilanteen koordinaatioon, asiantuntijapalveluihin ja lisäselvityksiin."

PÄRMin tavoitteena on vahvistaa alueellista koordinaatiota rakennemuutostilanteissa, tukea rakennemuutostilanteessa alueen elinkeinotoiminnan uudistumista kestävällä tavalla sekä tukea alueen työvoiman osaamisen vahvistamista ja uudelleen työllistymistä. 

"Lieksan kaupungin näkökulmasta hakeutuminen PÄRM-alueeksi on myönteinen asia," toteaa Lieksan vt. kaupunginjohtaja Arto Sihvonen. "On koko kunnan etu, että vaikutamme yhdessä laajan yhteistyön kautta työllisyyden kokonaistilanteen kohentumiseen. Tarvitsemme uusia työpaikkoja Lieksaan menetettyjen tilalle, ja varmistamme henkilöiden täydennys- ja uudelleenkoulutuksen avulla mahdollisuuden työllistymiseen myös jatkossa."

Koordinaatioryhmä valmistelee hakemuksen taustatietoineen työ- ja elinkeinoministeriöön lähetettäväksi lokakuun 2023 loppuun mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ari Niiranen
ylijohtaja, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 060
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Katriina Päivinen
johtaja, Pohjois-Karjalan TE-toimisto
p. 0295 043 194
etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Arto Sihvonen
Lieksan vt. kaupunginjohtaja
p. 040 1044 001
etunimi.sukunimi@lieksa.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye