Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Suhtautuminen hallituksen työmarkkinauudistuksiin jakaa suomalaisia – syynä vanha epäluulo

Jaa

Suomalaisista 36 prosenttia kannattaa nykyistä väljempää sääntelyä paikalliseen sopimiseen työehdoista, mutta 40 prosenttia pitäisi lainsäädännön nykyisellään, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. 13 prosenttia kannattaa nykyistä kireämpää paikallisen sopimisen sääntelyä.

Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

EVA kysyi syksyn Arvo- ja asennetutkimuksessaan suomalaisten näkemyksiä useista hallituksen työmarkkinauudistuksista. Suomalaisten näkemykset kallistuvat kokonaisuudessaan hieman enemmän hallituksen työmarkkinauudistusten kannalle kuin päinvastaiselle linjalle, mutta nykylainsäädännön säilyttäminen saa osakseen eniten kannatusta.

Suhtautuminen hallituksen työmarkkinauudistuksiin jakaantuu voimakkaasti poliittisen kannan mukaan. Esimerkiksi kokoomuksen (72 %) ja perussuomalaisten (52 %) äänestäjien enemmistö kannattaa nykyistä väljempää sääntelyä paikalliseen sopimiseen ja työntekijöiden irtisanomiseen (62 % ja 52 % vastaavasti). SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannat taas kallistuvat hallituksen uudistukset torjuvaan suuntaan.

”Työntekijöiden ja työnantajien koettu intressiristiriita on Suomessa pysyvää ja selittänee, miksi suomalaisia työmarkkinoita on ollut niin vaikea uudistaa suljettuun talouteen luodusta mallista avoimeen, kansainvälistä kauppaa käyvään talouteen sopivaksi. Arvo- ja asennetutkimukset ovat osoittaneet, että epäluulo vallitsee ennen kaikkea työväestön ja siihen perinteisesti kytkeytyneiden puolueiden eli SDP:n ja vasemmistoliiton sekä myös vihreiden leirissä”, sanoo tulosanalyysin kirjoittanut EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Suomalaisista 28 prosenttia katsoo, että työntekijöiden ja työnantajien edut ovat Suomessa nykyään pitkälti yhteneväiset, 47 prosenttia on toista mieltä.

Vasemmistoliiton äänestäjistä 74 prosenttia, SDP:n äänestäjistä 63 prosenttia ja vihreiden äänestäjistä 61 prosenttia katsoo, että työntekijöiden ja -antajien edut eivät ole yhteneväisiä. Eniten työmarkkinaosapuolten yhteiseen etuun uskovat keskustan kannattajat (49 %).

Tulokset perustuvat 2 045 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 15.–27.9.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Sami Metelinen: Konsensuksen loppu -EVA Analyysi tiistaina 24.10. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Huom! Tiedotteen embargo on 24.10. kello 6.00. Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tulisiko sääntelyn seuraavissa työmarkkina-asioissa olla... (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Tulisiko sääntelyn seuraavissa työmarkkina-asioissa olla... (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Työntekijöiden ja työnantajien edut ovat Suomessa nykyään pitkälti yhteneväiset (%)  Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Työntekijöiden ja työnantajien edut ovat Suomessa nykyään pitkälti yhteneväiset (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EVAn Arvo- ja asennetutkimus: Yhä useampi suomalainen pitää yrittäjien menestymistä hyvänä asiana koko yhteiskunnalle17.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Selvä enemmistö suomalaisista (58 %) pitää ”yrittäjien vaurastumista vain hyvänä asiana, sillä samalla nousee muidenkin elintaso”. Samalla yrittäjien oma arvio yrittäjäriskistä on synkistynyt: kaksi kolmesta yrittäjästä (66 %) yhtyy väitteeseen yrittäjyyden liian suurista kustannuksista ja riskeistä, selviää EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye