Svenska handelshögskolan

”Lego-menetelmä” auttaa toimittamaan humanitaarista apua paremmin

Jaa

Humanitaarisen avun toimittamiseen liittyy ennalta-arvaamattomia haasteita, joiden ratkaisemiseksi nopea ja tehokas toiminta on usein tarpeen. Silloin on varmistettava, että toimitusketjun jokainen osa on sopeutettavissa ja sopii täsmälleen paikalleen sekä on valmis erilaisiin tarpeisiin – samaan tapaan kuin silloin, kun Lego-palikoista rakennetaan mestariteosta.

Tohtorinväitöskirjassaan Process Modularity in Humanitarian Supply Chains Félicia Saïah vertaa prosessin modulaarisuuden dynaamisia ominaisuuksia Lego-palikoihin. Aivan samoin kuin Lego-palikat voidaan järjestää uudelleen ja luoda niistä mitä erilaisimpia rakennelmia, modulaarinen prosessi antaa humanitaarisille avustusjärjestöille mahdollisuuden järjestää ja mukauttaa toimitusketjunsa uuteen uskoon, jolloin ne pystyvät reagoimaan paremmin hätätilanteisiin.

”Kaikenlaisten kriisien määrä maailmassa on lisääntynyt hälyttävästi. Luonnonkatastrofit ja konfliktit ovat yleistyneet ja humanitaarisen avun toimittaminen on optimoitava kiireellisesti”, Félicia Saïah toteaa. ”Miljoonien ihmisten terveys ja eloonjääminen riippuu siitä, että apua on saatavissa tehokkaasti ja ajallaan. Tästä syystä avustusoperaatioita sujuvoittavien ja tehostavien strategioiden kehittäminen on paitsi hyödyllistä, myös elintärkeää”, hän jatkaa. 

Tässä yhteydessä prosessien modulaarisuus tarjoaa lupaavan tavan varmistaa, että humanitaariset organisaatiot pystyvät vastaamaan alati kasvaviin ja muuttuviin vaatimuksiin ja taata, että apu saadaan perille sitä eniten tarvitseville silloin, kun sitä kipeimmin tarvitaan.

Saïahin tutkimuksessa perehdytään siihen, miten humanitaarisen avun toimitusketjun prosessiin kuuluvat moduulit voidaan järjestellä uudelleen sitä mukaa, kun tarpeita ilmenee. Empiiristen havaintojen ja kattavien analyysien perusteella voidaan todeta, että prosessien modulaarisuus tehostaa reagointikykyä humanitaarisen avun perille toimittamisessa.

Tutkimus pystyy auttamaan organisaatioita, jotka haluavat parantaa toimitusketjunsa tehokkuutta ja varmistaa, että tarjottu apu on juuri sellaista, mitä nopeasti muuttuvissa kriisiympäristöissä tarvitaan.

Jatkuvasti muuttuvassa ja kehittyvässä globaalin humanitaarisen avun tilanteessa avustusprosessin pilkkominen moduuleihin tarjoaa lupaavan mahdollisuuden reagoida toimitusketjujen hallintaan tehokkaammin kriisien yhteydessä.

Väitöskirja kokonaisuudessaan löytyy täältä: Process Modularity in Humanitarian Supply Chains.

Väitöstilaisuus pidetään 27.10.2023 klo 12.00 Kauppakorkeakoulu Hankenilla.
Tilaisuutta voi seurata myös Teams-yhteyden kautta.
Vastaväittäjä: Professori Tina Wakolbinger, Wirtschafts Universität Wien (WU)
Kustos: Apulaisprofessori Diego Vega, Kauppakorkeakoulu Hanken

Lisätiedot:
Felicia Saïah
felicia.saiah@hanken.fi
045 238 4141

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kauppakorkeakoulu Hanken on Suomen vanhin kauppakorkeakoulu, joka toimii
Helsingissä ja Vaasassa. Se on johtava, kansainvälisesti akkreditoitu yliopisto, jolla on yli
sadan vuoden kokemus koulutuksesta ja tutkimuksesta talouden ja kauppatieteiden aloilta.
Kaikki Hankenin opetus perustuu sen korkeatasoiseen tutkimukseen. Hankenilla on läheiset
suhteet yritysmaailmaan ja yli 14 000 alumnin verkosto yli 70 maassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Svenska handelshögskolan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye