Vamia

Vamias nya modell RestaurangPRAO är ett ypperligt tillfälle för unga att prova på restaurangbranschen

Dela
Iina Salmi från Savilahden yhtenäiskoulu och Vaakunas köksmästare Arto Huhtala
Iina Salmi från Savilahden yhtenäiskoulu och Vaakunas köksmästare Arto Huhtala

RestaurangPRAO (praktisk arbetslivsorientering på restaurang) är en ny modell vars planering inleddes inom Vamias turismservice i våras tillsammans med lärarna och studerandehandledarna. Idén härstammar från att man inom den yrkesinriktade utbildningen vill öka ungas intresse för restaurangbranschen. Som tidpunkt valdes Prao-veckorna, då elever i åk 7–9 har ett ypperligt tillfälle att få prova på restaurangbranschen och se arbetslivet. Vid genomförandet av RestaurangPRAO har man utnyttjat erfarenheterna av TeknoTET, som ordnades på Sampocampus för elever i åk 7–9.

- Vi funderade att kunde inte också vi klara av det här. Vi utgick ifrån ett ganska litet antal när vi genomförde idén. Hittills har tre platser per vecka räckt till, och ännu har vi inte behövt säga till någon att hen inte ryms med. Prao-veckorna under hösten är tio, vilket innebär att det finns plats för trettio unga och under våren ännu ett tjugotal till, berättar lärarteamet.

I RestaurangPRAO får eleven under en vecka bekanta sig med hur det är att studera inom restaurangbranschen på Vamia under de tre första dagarna, och de två följande dagarna bekantar hen sig alternativt med verksamheten i antingen en restaurang som är samarbetspartner eller Vamias restaurang Silveria.  Skolornas elevhandledare väljer i samarbete eleverna till RestaurangPRAO.

- Hittills har alla elever velat bekanta sig med en restaurang som är samarbetspartner.  Vi har inlett samarbete med Sokos Hotels Vaakuna. Där finns flera restauranger under samma tak och där serveras frukost, vilket på ett trevligt sätt passar in i Prao-elevernas arbetstid. Flera restauranger öppnar ju först på eftermiddagen. Efter höstlovet är avsikten att bredda restaurangrepertoaren. Ungdomarna har gett verkligt bra respons på RaflaTET, säger lärarteamet glatt.

Verkligt bra erfarenhet

Iina Salmi från Savilahden yhtenäiskoulu i Lillkyro är en av eleverna som ville prova på RaflaTET.  

- Förstås vill ja testa på såna möjligheter. Ja tänkte att ja i alla fall börjar i yrkesskola och det här är en sån sak som intresserar, så jag testar på det.  

De första tre dagarna på Vamia var intressanta och Salmi har fått se hurdant det är i kockutbildningen.

- Ja har fått vara med och kocka och göra samma saker som studerandena. På måndagen var jag i en engelskspråkig grupp där det var människor från olika kulturer. Gruppen hade själv planerat alla måltider under dagen enligt sin egen kultur, och jag fick också vara med och laga dem. Det var en verkligt bra erfarenhet, helt fantastiskt.

På restaurang Venn har Iinas praotid gått bra. Hon har bland annat fått förbereda, eller mixa, grönsaker för frukosten och lunchen.

- I köket har det varit riktigt intressant att se hurdant det på riktigt är att jobba i en sådan här restaurang. Jag har fått göra lite av allt möjligt här.

Ett mycket fungerande koncept

Vaakunas köksmästare Arto Huhtala har varit verksam i cirka elva år.

- Jag fick syn på kocklinjen som ung, efter FN-trupperna, och på den vägen är jag ännu drygt tjugofem år senare.

Vaakuna gick med i RestaurangPRAO, eftersom branschen behöver allt mera arbetskraft.

- Om vi på det här sättet lyckas locka ungdomar att söka till skolan och redan om en elev blir intresserad att söka dit, så har ju den här grejen lyckats.  Skillnaden märks nog jämfört med tidigare Prao-deltagare, som man har varit tvungen att undervisa i grundläggande saker med början i att tvätta händerna. Nu ser man att grunderna har genomgåtts under de första Praodagarna på Vamia.  På basis av denna kortvariga erfarenhet är RestaurangPRAO enligt min åsikt ett mycket fungerande koncept, konstaterar Huhtala.

På Vaakuna frågar folk dagligen efter Praoplatser. Köksmästaren har fått styra dem som frågar att kontakta elevhandledaren och uppmanat dem att delta via RestaurangPRAO. Huhtala berättar att Vaakuna gärna också i fortsättningen är med i RestaurangPRAO enligt resurserna.

Är du intresserad av RaflaTET? Fråga mera om saken av elevhandledaren i din skola!

Kontakter

Vamia erbjuder yrkesinriktad utbildning för unga, vuxna samt företag - även genom läroavtal.

Följ Vamia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vamia

Vamialla alkaa uusi Muistihoitaja tutkinnon osa – uusinta tietoa muistisairaiden kanssa työskenteleville30.1.2024 10:21:28 EET | Tiedote

Suomessa arvioidaan olevan yli 190 000 muistisairasta henkilöä, joista noin 14 500 sairastuu vuosittain. Ikä ei ole ainoa tekijä, sillä myös 35—65-vuotiaiden joukossa yli 7000 henkilöllä on todettu etenevä muistisairaus (THL). Muistisairauksien lisääntyessä sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan lisää osaamista. Tähän vastaa Vamian uusi Muistihoitaja tutkinnon osa -koulutus, joka tarjoaa hoitajille laajasti uutta tietoa sekä käytännön menetelmiä muistisairaiden hoitoon.

Vamian teknologia-alojen uudistetussa täsmäpäivässä 9-luokkalaiset pääsevät tutustumaan jatko-opintopolkuihin ja uratarinoihin7.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Vamian Sampo-kampuksella järjestetään tiistaina 21.11. uudistettu täsmäpäivän 9-luokkalaisille teknologia-alan ammatillisista opinnoista, VAMK-väylästä ja korkeakouluopinnoista kiinnostuneille. Täsmäpäivä järjestetään valtakunnallisena TeknologiaTiistai -päivänä, joka on ammattioppilaitosten ja teknologiayritysten yhteinen tapahtumapäivä.

Vamian uusi malli RaflaTET on nuorelle oiva tilaisuus kokeilla ravintola-alaa26.10.2023 08:35:43 EEST | Tiedote

RaflaTET on uusi malli, jonka suunnittelu aloitettiin Vamian matkailupalvelussa viime keväänä yhdessä opettajien ja opiskelijanohjaajien kera. Idea lähti liikkeelle siitä, että ammatillisen koulutuksen puolella halutaan lisätä nuorten kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan. Ajankohdaksi valittiin TET-viikot, jolloin yläkoulun oppilailla on oiva tilaisuus päästä kokeilemaan ravintola-alaa ja nähdä työelämää. RaflaTET:n toteutuksessa on hyödynnetty Sampo kampuksella yläkoululaisille järjestetyn TeknoTET:n kokemuksia. - Mietittiin, että eikös mekin pystyttäisi tähän. Lähdettiin aluksi aika pienellä määrällä toteuttamaan ideaa. Toistaiseksi kolme paikkaa viikossa on riittänyt, eikä kenellekään tarvinnut vielä sanoa ettei mukaan mahdu. TET-viikkojahan syksyssä on 10 niin kolmellekymmenelle nuorelle löytyy paikka ja keväällä vielä parille kymmenelle, opettajatiimistä kerrotaan. RaflaTET:ssä viikon aikana oppilas pääsee tutustumaan ensimmäiset kolme päivää ravintoa-alan opiskeluun Vamialla, jonk

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye