Tinkivaraa kielitaitovaatimuksiin harkittava − Varsinaissuomalaiset yritykset valmiita rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia

Jaa

Lähes kaksi kolmasosaa (63 %) varsinaissuomalaisista yrityksistä on harkinnut tai voisi harkita kansainvälisen osaajan rekrytoimista tai vuokraamista. Enemmistöä vastanneista yrityksistä kuitenkin askarruttaa, miten toimia monikielisenä ja -kulttuurisena työyhteisönä. Tämä selviää Turun kauppakamarin jäsenille tehdystä kyselystä.

Varsinaissuomalaisten yritysten valmius vieraskielisten työntekijöiden palkkaamiseen on hyvä.
Varsinaissuomalaisten yritysten valmius vieraskielisten työntekijöiden palkkaamiseen on hyvä.

”Varsinaissuomalaisten yritysten valmius vieraskielisten työntekijöiden palkkaamiseen on hyvä”, toteaa Turun kauppakamarin yhteyspäällikkö Olli Hakala.

”Aiemmin kesäkuussa tekemämme selvityksen mukaan vieraskieliset työntekijät korreloivat yrityksen vahvempien tulevaisuusnäkymien kanssa.”

Keskeisimmiksi puutteiksi kansainvälisiin rekrytointivalmiuksiin nousevatkin tuoreessa kyselyssä erityisesti kielitaitoon ja rekrytointiprosessiin liittyvät kysymykset.

”Kuitenkin noin 60 % yrityksistä kertoo, ettei ole voinut rekrytoida kansainvälisiä osaajia siitä syystä, että työssä vaaditaan äidinkielen tasoista suomen kielen taitoa”, Hakala kertoo.

Turun kauppakamarin jäsenyrityksistä 29 prosenttia arvioi, ettei heillä ole mahdollisuuksia tarjota kielikoulutusta kansainväliselle osaajalle. Yrityksistä 25 prosenttia kertoo puolestaan, ettei englannin kielen käyttäminen tunnu luontevalta työyhteisössä.

”Suomen kielen koulutusta on pikaisesti lisättävä kaikille kansainvälisille opiskelijoille ja maahantulijoille. On lisäksi hyvä harkita, voiko joissakin tehtävissä kielitaitovaatimuksista tinkiä erityisesti silloin, jos suomenkielisiä työntekijöitä ei löydy”, Hakala kannustaa.

Kannustus ja tuki yrityksille keskeisiä

Lähes puolet (48 %) varsinaissuomalaisista yrityksistä kuvailee kokemustaan kansainvälisen osaajan rekrytoinnista positiiviseksi tai erittäin positiiviseksi.

“Alueen yritysten kokemukset kansainvälisistä osaajista ovat hyviä ja rohkaisevia. Olemmekin keränneet tällaisia esimerkkejä kannusteeksi ja esimerkiksi yrityksille, josta vasta harkitsevat ensimmäistä kansainvälistä rekrytointiaan”, kertoo Turku Business Regionin toimitusjohtaja Tom Palenius.

”Jos yritys hakee kasvua kansainvälisiltä markkinoilta, on aidosti kansainvälinen työyhteisö suureksi avuksi”, jatkaa Palenius.

”Organisaatioiden hyvät valmiudet kansainvälisiin rekrytointeihin edistävät osaavan työvoiman saatavuuden lisäksi myös yritysten kansainvälistymistä. Yrityksiä kannattaa siis kannustaa ja tukea kansainvälisten osaajien rekrytoinneissa”, sanoo Palenius.

Yrityksiltä kysyttiin, millaista apua ne tarvitsisivat kansainvälisten osaajien rekrytoimiseen tai vuokraamiseen. Vastaajat sanovat tarvitsevansa taloudellista tukea palkkaukseen ja kielikoulutuksiin, apua kansainvälisen työntekijän työn ulkopuolisten asioiden hoitamiseen sekä koulutusta tai ohjausta kansainväliseen rekrytointiin.

Keskeisimpänä tahona avun tarjoamiseen kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa varsinaissuomalaiset yritykset pitävät työllisyyspalveluja, korkeakouluja, henkilöstöpalvelualan yrityksiä ja kauppakamareita. Turun kauppakamari tarjoaa kansainvälistymispalveluja yhteistyössä Turku Business Regionin ja Varsinais-Suomen Yrittäjien kanssa WTC Turun kautta.

Turun kauppakamarin jäsenyritykset vastasivat kyselyyn 6.-11.9.2023 ja vastauksia tuli 106.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteyspäällikkö Olli Hakala, Turun kauppakamari, puh. 050 60 177, olli.hakala@kauppakamari.fi

Toimitusjohtaja Tom Palenius, Turku Business Region, puh. 040 550 1126, tom.palenius@turkubusinessregion.com

Kuvat

Varsinaissuomalaisten yritysten valmius vieraskielisten työntekijöiden palkkaamiseen on hyvä.
Varsinaissuomalaisten yritysten valmius vieraskielisten työntekijöiden palkkaamiseen on hyvä.
Lataa

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Jo kolmannes varsinaissuomalaisista yrityksistä on varautunut kestävyys- ja vastuullisuusraportointiin3.5.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

EU:n vastuullisuussääntelyyn varautuminen on verrattain hyvällä mallilla Varsinais-Suomen alueen yrityksissä. Turun kauppakamari kysyi jäsenyrityksiltään, onko yrityksessä tehty konkreettisia toimia EU:n kestävyys- ja vastuullisuusraportoinnin suhteen. Kyselyyn vastanneista 143 varsinaissuomalaisista yritysjohtajasta kolmannes kertoi tehneensä toimia (33 %).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye