YTK

Työttömyyden uhkaa koetaan nyt etenkin rakennusalalla sekä markkinoinnin ja kulttuurin parissa

Jaa

Vähiten työttömyys pelottaa finanssisektorin töissä sekä sosiaali- ja terveysalalla. YTK Työttömyyskassan kyselyyn vastasi yli 16 000 palkansaajaa. 

kuvituskuvassa mies kävelee kypärää kantaen

YTK Työttömyyskassa kysyi jäseniltään, huolestuttaako heitä työttömyyden kasvu omalla toimialalla. Kyselyyn vastasi yli 16 000 YTK:n jäsentä eri aloilta ympäri Suomea. Kysely toteutettiin lokakuussa.* 

Kaikista vastaajista yli kolmasosa kertoi olevansa huolissaan työttömyyden kasvusta omalla alallaan. Yli puolet (53 %) ei ollut huolissaan asiasta. Vastaukset jakautuivat voimakkaasti toimialan mukaan. 

Eniten huolissaan työttömyyden kasvusta ollaan rakennusalalla, jossa huolta kokee selvästi eniten, eli peräti 73 % vastaajista. Työttömyyden kasvusta ollaan huolissaan myös markkinointi-, mainos- ja viestintäalalla sekä kulttuuri-, taide- ja viihdealalla, joissa yli puolet vastasi myöntävästi.  

“Rakennusalan ammattilaisten huoli on ymmärrettävää. Alan työtilanne on huonontunut ja työttömyys lisääntynyt, eikä käännettä parempaan ole vielä näköpiirissä. Markkinointiala puolestaan elää vahvasti yleisen taloussuhdanteen mukaan, mikä näkyy tuloksissa”, kertoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen

toimiala

huolissaan työttömyyden kasvusta omalla toimialalla

Rakennusala 73 % 
Mainos-, markkinointi- ja viestintäala 58 %
Kulttuuri, taide ja viihde 56 % 
...
Julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto 20 % 
Yksityinen sosiaali- ja terveydenhuolto 18 %
Pankki-, vakuutus- tai rahoitusala 15 % 


Sotesektorilla ja pankkialalla vähiten huolestuneita 
 

Vähiten huolissaan työttömyyden kasvusta omalla toimialalla ollaan pankki-, vakuutus- ja rahoitusalalla (15 %), yksityisellä sosiaali- ja terveysalalla (18 %) sekä julkisella sosiaali- ja terveysalalla (20 %).  

“Sosiaali- ja terveydenhuollossa työvoimapula on edelleen voimakasta ja työttömyys pientä. Pankki- ja vakuutusalan palvelut taas ovat monille välttämättömyyksiä, joiden kysyntä ei vaihtele voimakkaasti suhdanteiden mukaan”, Auli Hänninen sanoo.  

Myös lakialalla vain viidesosa vastaajista on huolissaan työttömyyden kasvusta omalla alla.  

*Jäsenpulssi-kyselytutkimus lähetettiin sähköpostitse kaikille YTK Työttömyyskassan jäsenille. Kyselyyn vastasi 16 570 YTK Työttömyyskassan jäsentä. Kyselyn vastausaika oli 5.10.–12.10.2023. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista.

YTK Työttömyyskassan jäsenet voivat halutessaan liittyä myös YTK Työelämä ry:hyn. YTK Työelämä ry on Suomen suurimpia yhdistyksiä yli 250 000 jäsenellään. YTK Työelämä tarjoaa jäsenilleen muun muassa Lakikaverin työsuhteen pulmatilanteisiin, vakuutuksia työhön ja vapaa-aikaan sekä tukea työnhakuun ja työkaluja osaamisen kehittämiseen. www.ytk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Työelämän muutos näkyy koulutustarjonnan käytössä – Tekoäly otti exceliltä kärkipaikan YTK Työelämän jäsenten verkkokirjastossa7.2.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Uudet tiedot ja taidot ja erityisesti tekoäly kiinnostivat ennätyksellisen monia YTK Työelämä ry:n jäseniä vuonna 2023. Työelämän verkkokoulutuskirjastoon rekisteröityi useita tuhansia uusia käyttäjiä ja koulutussisältöjä katsottiin kymmeniätuhansia kertoja. Monet pohtivat juuri nyt esimerkiksi tekoälyn vaikutuksia työhön.

Työsuhteisiin liittyvän neuvonnan tarve kasvanut – YTK Työelämä on tarjonnut oikeudellista apua jäsenille jo yli kymmenen vuotta30.1.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Kymmenen vuotta sitten YTK Työttömyyskassan jäsenille tarkoitettu yhdistys, YTK Työelämä, alkoi tarjota jäsenilleen työsuhteisiin liittyvää neuvontaa puhelimitse. Puheluita on vuosien mittaan puhuttu kiihtyvällä tahdilla, vuonna 2023 yli 16 000 kertaa. Matalalla kynnyksellä saatavalle palvelulle on tarvetta, koska työelämään liittyvät ongelmatilanteet tuntuvat vaikeilta ja tulevat usein yllättäen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye