If Vakuutus

Varaudu flunssakauteen: viime talvena Ifin hengitystieinfektioista maksamat korvaukset kaksinkertaistuivat

Jaa

Suomalaiset sairastivat viime talvena ennätyksellisen paljon hengitystieinfektioita. Ifin yksityis- ja yritysasiakkaille flunssien hoitokuluista alkuvuoden aikana maksetut korvaukset kaksinkertaistuivat edellisvuodesta. Koronaeristäytyminen heikensi vastustuskykyä, mutta opetti käyttämään etälääkäripalveluja.

Syksyn flunssakausi on käynnissä ja virukset kaatavat jälleen suomalaisia petiin. Viime vuonna ennätyksellinen tautiaalto pyörähti vauhtiin jo elokuussa ja huippukuukausi oli Ifin vahinkotilastojen perusteella joulukuu. Flunssia eivät sairastaneet vain lapset, vaan kasvua oli kaikissa ikäluokissa ja kaikkein eniten hengitystieinfektiot lisääntyivät yli 40-vuotiailla.

– Influenssakausi alkoi vuosi sitten tavallista aiemmin ja puhuttiin triplaepidemiasta, kun influenssan lisäksi korona ja rs-virus kiersivät samaan aikaan väestössä. Merkittävin syy oli varmasti koronaeristäytymisen heikentämä vastustuskyky. Keskustelu pahasti ruuhkautuneista päivystyksistä lisäsi todennäköisesti monen hakeutumista suoraan yksityisiin terveyspalveluihin, mikä näkyi vakuutusyhtiön tilastoissa, arvioi yritysasiakkaiden henkilövakuutusten tuotepäällikkö Johanna Stenström Ifistä.

– Tulevan talven tautitilannetta on vaikea ennakoida. Flunssaepidemioiden ehkäisyssä kannattaa muistaa tutut, mutta pandemia-ajan jälkeen ehkä hieman unohtuneet konstit: huolellinen käsienpesu, kertakäyttönenäliinaan yskiminen sekä oireisena kotona pysyminen. Influenssaan kannattaa ainakin riskiryhmien varautua nyt rokotuksella, Stenström muistuttaa.

Flunssa yleisin syy käyttää vakuutusta

Ylähengitystieinfektio eli flunssa on kaikkein yleisin syy yksityisasiakkaiden sairausvakuutuksen käyttämiseen niin aikuisilla kuin lapsillakin, paljastavat Ifin vahinkotilastot. Toiseksi yleisin diagnoosi on korvatulehdus, jota esiintyy etenkin lapsilla, ja kolmantena on atooppinen ihottuma. Viime talvena oli erityisen paljon myös silmätulehduksia.

Työnantajan työntekijöilleen ottamaa terveysvakuutusta käytetään Ifin tilastojen mukaan myös yleisimmin flunssan vuoksi. Seuraavaksi yleisimpiä diagnooseja ovat erilaiset ihosairaudet ja selkävaivat.

Yhä useampi suomalainen haluaa varautua hoitokuluihin sairausvakuutuksella.

– Keskustelu pandemian aiheuttamasta hoitovajeesta ja hyvinvointialueiden haasteista on selvästi lisännyt monen huolta hoitoon pääsystä. Suomessa lasten vakuutusaste on vuosien ajan ollut melko korkea ja lapsi vakuutetaan yhä useammin jo ennen syntymää. Muutos näkyykin nyt erityisesti aikuisten lisääntyneenä kiinnostuksena hankkia sairausvakuutus hoitoon pääsyn varmistamiseksi, kertoo Ifin yksityisasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava johtaja Tero Hoikkala.

Korona muutti suomalaisten tapaa asioida lääkärissä

Korona-aika muutti suomalaisten tapaa käyttää terveyspalveluja: pandemiaa ennen vielä melko marginaalinen etäpalvelujen käyttö on Ifin yksityisasiakkaiden vahinkotilastojen mukaan yli kymmenkertaistunut.

– Etälääkäri voi kokemustemme mukaan auttaa hyvin esimerkiksi lievissä flunssa- tai iho-oireissa, silmätulehduksessa ja reseptien uusinnassa. Poikkeuksena flunssaoireista on korvakipu, joka vaatii käyntiä fyysisellä vastaanotolla. Vain noin yksi neljästä asiakkaasta ohjautuu etävastaanotolta eteenpäin, eli suurin osa saa asiansa hoidettua kotisohvalta tarvitsematta lähteä oireisena lääkäriin, kuvaa Tero Hoikkala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 7 900 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,9 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye