Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla-tutkimus: Tiukka sääntely ja halu välttää velkaantumista kutistavat suomalaisyrityksiä ja jarruttavat kasvua

Jaa

Yritykset siirtyvät ennemmin pienempään kokoluokkaan kuin kasvavat suurempaan, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Noin viidesosa yrityksistä kokee kasvun esteiksi tuotteiden ja palveluiden uudistustarpeet sekä vaikeudet saada rakennus- ja viranomaislupia. Pienillä tai keskikokoisilla yrityksillä esteet liittyvät usein myös kilpailijoita korkeampaan kustannustasoon. Eniten kasvun esteitä koetaan kaikkein pienimmissä mikroyrityksissä, vähiten kasvun jarruista raportoivat suuryritykset.

Tutkimuksen on tehnyt Annu Laurikka Etlasta
Tutkimuksen on tehnyt Annu Laurikka Etlasta

Valtaosa suomalaisista yrityksistä (liki 95 %) on pieniä, alle 10 henkilöä työllistäviä mikroyrityksiä.  Keskimäärin mikroyritykset työllistivät vuosina 2008–2020 vain yrittäjän itsensä tai lisäksi yhden toisen henkilön. Samaan aikaan suurempia yrityksiä oli Suomessa lukumääräisesti merkittävästi vähemmän, vain noin prosentti kaikista yrityksistä työllisti yli 50 työntekijää.

Tänään julkaistu Etla-tutkimus ”Yrityskokodynamiikka ja kasvun esteet Suomessa” (Etla Raportti 141) on tarkastellut, missä määrin yritykset liikkuvat eri kokoluokkien välillä ja mistä yrityksen kasvu mikroyrittäjyyttä suuremmaksi oikein on kiinni.

Tutkimuksen mukaan vuosina 2008–2020 on suomalaisyritysten keskuudessa ollut selvästi yleisempää kutistua pienempään yrityskokoluokkaan kuin isompaan. Valtaosa yrityksistä pysyy samassa kokoluokassa niin kolmen kuin viiden vuodenkin tarkastelujaksolla.

-Yhtenä päätuloksena voi pitää havaintoa, kuinka harvinaista tosiasiassa suurempaan yrityskokoluokkaan siirtyminen on henkilöstömäärällä mitattuna. Yritysten henkilömäärän väheneminen ei sinänsä välttämättä tarkoita, että yrityksen tuottavuus olisi laskenut, tilanne voi olla jopa päinvastainen. Kuitenkin myös liikevaihdolla mitattuna yleisempää on tippua pienempään kokoluokkaan kuin kasvaa suuremmaksi, toteaa tutkimuksen tehnyt Annu Laurikka Etlasta.

Sääntely, uudistumisen tarve ja pelko yritysten kasvun esteinä

Yleisimmät yritysten kohtaamat kasvun esteet Suomessa ovat tiukka sääntely ja halu välttää velkaantumista. Tutkimuksessa havaittiin, että pienemmillä yrityksillä kasvun esteet liittyvät rahoitukseen ja velkaantumiseen, kun taas kooltaan hieman suuremmilla yrityksillä kasvua rajoittaa kilpailu.

null
Liite: Taulukko 6 (Kasvun esteet kokoluokittain, %-osuus yrityksistä, jotka vastanneet ko. väittämän estävän kasvua)

Pienimmissä mikroyrityksissä selkeä este kasvulle oli velkaantumisen pelko, kun yrittäjän henkilökohtainen omaisuus on usein kiinni yrityksen veloissa. Hieman suuremmissa (10–49 henkilön ja 50–249 henkilön) yrityksissä taas koettiin kasvun esteeksi kilpailijoita korkeampi kustannustaso. Noin viidesosa yrityksistä kokoluokkaan katsomatta kokee kasvun esteiksi tuotteiden ja palveluiden uudistustarpeen sekä rakennus- ja viranomaislupien saannin vaikeuden.

Eniten kasvun esteitä koetaan mikroyrityksissä, vähiten ns. Mittelstand-yrityksissä, jotka työllistävät 250–499 henkilöä. Tutkimuksessa hyödynnettiin Etlan vuonna 2015 keräämää yrityskyselyä kasvun esteistä, johon vastasi 4300 yritysjohtajaa erikokoisista yrityksistä.

Tutkimus on tehty osana Business Finlandin rahoittamaa laajempaa tutkimuskokonaisuutta Suomen houkuttelevuudesta. Annu Laurikan laatiman tutkimuksen ohjaajana toimi Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Laurikka, Annu: Yrityskokodynamiikka ja kasvun esteet Suomessa (Etla Raportti 141)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimuksen on tehnyt Annu Laurikka Etlasta
Tutkimuksen on tehnyt Annu Laurikka Etlasta
Lataa
Tutkimusassistentti Annu Laurikka, Etla
Tutkimusassistentti Annu Laurikka, Etla
Lataa
Liite: Taulukko 6 (Kasvun esteet kokoluokittain, %-osuus yrityksistä, jotka vastanneet ko. väittämän estävän kasvua)
Liite: Taulukko 6 (Kasvun esteet kokoluokittain, %-osuus yrityksistä, jotka vastanneet ko. väittämän estävän kasvua)
Lataa

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Lisää ymmärrystä talouskasvun uusista lähteistä: Etlassa alkaa syksyllä laaja innovaatiotutkimushanke10.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Etlassa käynnistyy syksyllä laaja Business Finlandin rahoittama tutkimushanke, joka keskittyy innovaatiovetoisen talouskasvun uusiin lähteisiin, painottuen kestävään kehitykseen ja kansainvälisen kaupan mekanismeihin. Hanke tarjoaa uutta tietoa muun muassa ilmastonmuutoksen hillitsemisen, kansainvälisen kaupan ja innovaatiovetoisen kasvun välisistä yhteyksistä.

Suomen kansainvälinen kilpailukyky taantunut laaja-alaisesti: IMD-vertailussa vasta 15. sija3.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen sijoitus on pudonnut peräti neljä sijaa alaspäin IMD:n tuoreessa kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa. Suomi sijoittui vertailussa nyt sijalle 15 eli sijoitus aleni vuoden 2019 tasolle. Suomen tämän vuoden sijoitusta heikensi erityisesti taloudellinen menestyminen, jossa vajosimme sijalle 50. Parannusta tuli ainoastaan kansainvälisessä kaupassa, mutta kaikissa muissa 18 osa-alueessa Suomen sijoitus heikkeni viime vuodesta. Singapore nousi edellisen vuoden neljänneltä sijalta kärkeen. Toiseksi kiri Sveitsi ja kolmanneksi sijoittui Tanska.

Geopolitiikan aikakaudella maailmantalouden muutoksen veturina ovat valtioiden politiikkatoimet, eivät yritysten toimet25.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Geopolitiikassa korostuu kotimaisen politiikan vuorovaikutus muiden maiden kanssa, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Kansainvälisiin investointeihin vaikuttavat enenevässä määrin kansainvälisen kaupan esteet ja eri maiden harjoittama teollisuuspolitiikka yritystukineen. Investointien saamiseen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin tuet. Mitä elinkeinopolitiikan toimia Suomessa tehdäänkin, niiden pääpainon tulee olla yrityssektorin uudistamisessa eikä säilyttämisessä.

Etla: Palvelualoilla merkittävää vaihtelua digitalisaation käyttöönotossa – hotelli- ja ravintola-ala sekä kuljetus ja varastointi jääneet digissä jälkeen11.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Digitaalisten teknologioiden käyttöönotossa sekä hyödyntämisessä palvelualoilla on merkittävää vaihtelua, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Informaation ja viestinnän sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialat ovat vahvasti digitalisoituneita. Sen sijaan hotelli- ja ravintola-ala sekä kuljetus ja varastointi ovat jääneet digitalisaatiossa jälkeen. Tutkimus havaitsi vahvan positiivisen yhteyden digitalisaation ja liikevaihdon välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye