Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla-tutkimus: Tiukka sääntely ja halu välttää velkaantumista kutistavat suomalaisyrityksiä ja jarruttavat kasvua

Jaa

Yritykset siirtyvät ennemmin pienempään kokoluokkaan kuin kasvavat suurempaan, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Noin viidesosa yrityksistä kokee kasvun esteiksi tuotteiden ja palveluiden uudistustarpeet sekä vaikeudet saada rakennus- ja viranomaislupia. Pienillä tai keskikokoisilla yrityksillä esteet liittyvät usein myös kilpailijoita korkeampaan kustannustasoon. Eniten kasvun esteitä koetaan kaikkein pienimmissä mikroyrityksissä, vähiten kasvun jarruista raportoivat suuryritykset.

Tutkimuksen on tehnyt Annu Laurikka Etlasta
Tutkimuksen on tehnyt Annu Laurikka Etlasta

Valtaosa suomalaisista yrityksistä (liki 95 %) on pieniä, alle 10 henkilöä työllistäviä mikroyrityksiä.  Keskimäärin mikroyritykset työllistivät vuosina 2008–2020 vain yrittäjän itsensä tai lisäksi yhden toisen henkilön. Samaan aikaan suurempia yrityksiä oli Suomessa lukumääräisesti merkittävästi vähemmän, vain noin prosentti kaikista yrityksistä työllisti yli 50 työntekijää.

Tänään julkaistu Etla-tutkimus ”Yrityskokodynamiikka ja kasvun esteet Suomessa” (Etla Raportti 141) on tarkastellut, missä määrin yritykset liikkuvat eri kokoluokkien välillä ja mistä yrityksen kasvu mikroyrittäjyyttä suuremmaksi oikein on kiinni.

Tutkimuksen mukaan vuosina 2008–2020 on suomalaisyritysten keskuudessa ollut selvästi yleisempää kutistua pienempään yrityskokoluokkaan kuin isompaan. Valtaosa yrityksistä pysyy samassa kokoluokassa niin kolmen kuin viiden vuodenkin tarkastelujaksolla.

-Yhtenä päätuloksena voi pitää havaintoa, kuinka harvinaista tosiasiassa suurempaan yrityskokoluokkaan siirtyminen on henkilöstömäärällä mitattuna. Yritysten henkilömäärän väheneminen ei sinänsä välttämättä tarkoita, että yrityksen tuottavuus olisi laskenut, tilanne voi olla jopa päinvastainen. Kuitenkin myös liikevaihdolla mitattuna yleisempää on tippua pienempään kokoluokkaan kuin kasvaa suuremmaksi, toteaa tutkimuksen tehnyt Annu Laurikka Etlasta.

Sääntely, uudistumisen tarve ja pelko yritysten kasvun esteinä

Yleisimmät yritysten kohtaamat kasvun esteet Suomessa ovat tiukka sääntely ja halu välttää velkaantumista. Tutkimuksessa havaittiin, että pienemmillä yrityksillä kasvun esteet liittyvät rahoitukseen ja velkaantumiseen, kun taas kooltaan hieman suuremmilla yrityksillä kasvua rajoittaa kilpailu.

null
Liite: Taulukko 6 (Kasvun esteet kokoluokittain, %-osuus yrityksistä, jotka vastanneet ko. väittämän estävän kasvua)

Pienimmissä mikroyrityksissä selkeä este kasvulle oli velkaantumisen pelko, kun yrittäjän henkilökohtainen omaisuus on usein kiinni yrityksen veloissa. Hieman suuremmissa (10–49 henkilön ja 50–249 henkilön) yrityksissä taas koettiin kasvun esteeksi kilpailijoita korkeampi kustannustaso. Noin viidesosa yrityksistä kokoluokkaan katsomatta kokee kasvun esteiksi tuotteiden ja palveluiden uudistustarpeen sekä rakennus- ja viranomaislupien saannin vaikeuden.

Eniten kasvun esteitä koetaan mikroyrityksissä, vähiten ns. Mittelstand-yrityksissä, jotka työllistävät 250–499 henkilöä. Tutkimuksessa hyödynnettiin Etlan vuonna 2015 keräämää yrityskyselyä kasvun esteistä, johon vastasi 4300 yritysjohtajaa erikokoisista yrityksistä.

Tutkimus on tehty osana Business Finlandin rahoittamaa laajempaa tutkimuskokonaisuutta Suomen houkuttelevuudesta. Annu Laurikan laatiman tutkimuksen ohjaajana toimi Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Laurikka, Annu: Yrityskokodynamiikka ja kasvun esteet Suomessa (Etla Raportti 141)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimuksen on tehnyt Annu Laurikka Etlasta
Tutkimuksen on tehnyt Annu Laurikka Etlasta
Lataa
Tutkimusassistentti Annu Laurikka, Etla
Tutkimusassistentti Annu Laurikka, Etla
Lataa
Liite: Taulukko 6 (Kasvun esteet kokoluokittain, %-osuus yrityksistä, jotka vastanneet ko. väittämän estävän kasvua)
Liite: Taulukko 6 (Kasvun esteet kokoluokittain, %-osuus yrityksistä, jotka vastanneet ko. väittämän estävän kasvua)
Lataa

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Suomi on Ruotsiin verrattuna surkimus aineettomiin tuotannontekijöihin investoimisessa ja niiden hyödyntämisessä27.2.2024 00:01:00 EET | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi ei tunnista riittävästi ns. aineettomien tuotannontekijöiden yhteiskunnallista merkitystä. Ohjelmistoihin, tietokantoihin ja datoihin liittyvä aineeton pääomakanta suhteessa työtunteihin on Ruotsissa peräti neljä kertaa suurempi kuin Suomessa. Ruotsi näyttää myös saavan merkittävästi Suomea enemmän irti innovaatioista, joiden vaikutus on peräti 17-kertainen verrattuna Suomen lähellä nollaa olevaan vaikutukseen.

Etla: Suomi vahvasti kolmen kärjessä Maailman talousfoorumin uudessa vertailussa14.2.2024 09:33:45 EET | Tiedote

Suomi sijoittuu kolmen kärkeen yhdessä Ruotsin ja Sveitsin kanssa Maailman talousfoorumin (WEF) tuoreessa, talouskasvun edellytyksiä ja näkymiä mittaavassa vertailussa, käy ilmi tänään julkaistusta Etla-erikoisartikkelista. Suomen heikkous on kuitenkin raportin mukaan innovatiivisuus, jossa Suomen sijoitus oli vasta kymmenes. Takamatkaa kertyy esimerkiksi korkean teknologian osuudessa tehdasteollisuudessa sekä ICT-pääomassa. Innovatiivisuudessa Suomi jää selvästi jälkeen myös Ruotsista ja Sveitsistä.

Etla: Koronatuet kohdistuivat valtaosin matalan tuottavuuden yrityksiin - vain harva nousi voitolliseksi5.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Koronakriisin seurauksena käyttöönotetut yritystuet kohdistuivat valtaosin matalan tuottavuuden yrityksiin, mikä hidastaa tulevaa tuottavuuskehitystä ja Suomen talouskasvua. Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan myös ennen pandemiaa tappiolla olleet yritykset saivat paljon tukia, mikä hidastaa pääoman ja työvoiman luonnollista siirtymistä tuottavampiin yrityksiin. Koronatuet nostivat vain hyvin harvan yrityksen voitolliseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye