Taloyhtiöille tukea huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä. Maanmittauslaitos auttaa myös Mikkelissä.

Jaa

Maanmittauslaitos tarjoaa tukea pienten taloyhtiöiden osakeluetteloiden siirtoon. Tule Osakeluettelon siirron apuklinikalle Itä-Suomen Taloyhtiöpäiville Mikkeliin 22.11.2023.

Etelä-Savo on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään selvästi muuta Suomea nopeammin. Lähes 80 % maakunnan taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään, kun koko maan keskiarvo on vajaa 70 %. Maakunnan kärjestä löytyy Juva, jossa siirtoja on tehty lähes 90 %. Alueelta löytyy silti monia pieniä taloyhtiöitä, jotka kaipaavat opastusta ja neuvontaa siirtymisen suhteen, esimerkiksi Pertunmaalla alle 30 % taloyhtiöistä on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään.

Kaikkien taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 aikana, ja ammatti-isännöitsijät vastaavat yleensä isännöityjen talojen siirroista. Aika ilmaiseen siirtymiseen on käymässä vähiin ja 22.11. Itä-Suomen taloyhtiöpäivillä järjestettävällä osakeluettelon siirtoklinikalla halutaan tukea niitä alueen pieniä taloyhtiöitä, jotka eivät käytä isännöintitoimistoa.

Tilaisuudessa Maanmittauslaitoksen asiantuntijat tarjoavat konkreettista opastusta osakeluettelon siirtämiseen. Taloyhtiön edustajan tulee ottaa mukaan omat pankkitunnukset ja varmistaa, että taloyhtiön tiedot ovat ajan tasalla. Ohjeet tietojen tarkistamiseen löytyvät ilmoittautumissivulta.

Siirtoklinikkaan osallistuminen on maksutonta, mutta ilmoittautuminen on tehtävä etukäteen 15.11. mennessä Maanmittauslaitoksen  verkkosivuilla.

Ensin toimivat taloyhtiöt, vasta sitten osakkaat

Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensin sinne siirtyvät taloyhtiöt, ja vasta sitten osakkaat. Loppuvuoden maksuton takaraja koskettaa vain taloyhtiöitä, ei osakkeenomistajia. Osakkaan oman osakekirjan sähköistäminen eli huoneiston omistuksen rekisteröinti maksaa tällä hetkellä 63 euroa. Jos autopaikalla on oma osakekirja, maksaa autopaikan rekisteröinti erikseen 63 euron rekisteröintimaksun. 

Lähtökohtana on ollut, että nykyiset osakeluettelossa olevat osakkeenomistajat sähköistäisivät osakekirjansa 10 vuoden kuluessa siitä, kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään. Taloyhtiöt tiedottavat osakkaitaan tästä siirtymisestä. Omien osakekirjojen sähköistämistä ei kannata turhaan kiirehtiä, varsinkaan jos osakekirjat ovat pankissa lainan vakuutena. Paras toimintatapa omassa tilanteessa kannattaa tarkistaa Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla asiointiapurin avulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Blogg: Det lönar sig att skjuta upp digitaliseringen av aktiebrev för att minska överbelastningen i kundservicen25.1.2024 15:02:26 EET | Blogi

Det förekommer omfattande fördröjningar i registreringarna av ägande av bostäder vid Lantmäteriverket, eftersom kunder har strömmat in för att digitalisera sina aktiebrev och de extra rekryteringarna vid Lantmäteriverket ännu inte har underlättat situationen. Läs direktör Janne Murtoniemis blogg om vad vi gjort för att få bukt på överbelastningen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye