Työntekijöiden altistuminen liuotinaineille ei näytä lisäävän Parkinsonin taudin riskiä
Aivorappeumasairauksien työperäisiä riskitekijöitä tunnetaan heikosti, vaikka monessa työssä altistutaan hermostohaitallisille työaltisteille. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan on epätodennäköistä, että ammatillinen liuotinainealtistuminen olisi yhteydessä Parkinsonin taudin riskiin.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 14.11.2023
Työterveyslaitoksen tutkimushankkeessa selvitettiin, lisääkö työntekijöiden pitkäaikainen altistuminen liuotinaineille Parkinsonin taudin riskiä.
Parkinsonin tauti on monitekijäinen aivojen rappeumasairaus, jonka oireita ovat muun muassa liikkeiden hidastuminen, lepovapina, lihasjänteyden lisääntyminen ja huonontunut tasapaino. Väestön ikääntyessä on sairastuneiden määrä kasvanut nopeasti myös Suomessa.
Tunnetusti hermostohaitallisille työaltisteille, kuten liuottimille, hitsaushuuruille ja metalliyhdisteille, altistutaan valtaosin pienissä työpaikoissa ja samanaikaisesti voidaan altistua useille kemikaaleille.
– Laajoja aivorappeumasairauksien työperäisiä riskitekijöitä kartoittavia tutkimuksia on varsin vähän. Syitä tähän ovat esimerkiksi vaikeudet sairaustapausten tunnistamisessa ja puutteelliset tiedot sairastumisen mekanismeista, sanoo HUS:n ylilääkäri Markku Sainio, joka työskenteli aiemmin Työterveyslaitoksessa.
– Aivorappeumasairaudet kehittyvät hitaasti ja ne ilmenevät usein vasta työelämän jälkeen, joten niiden työperäisten riskitekijöiden tutkiminen on ollut vaikeaa, hän jatkaa.
Tutkimuksessa oli mukana noin 17 200 Parkinsonin tautia sairastavaa ja noin 35 700 verrokkia, jotka olivat syntyneet vuosina 1930–1950 ja iältään 45–84-vuotiaita. Parkinsonin tautia sairastavista 16 prosenttia oli työuransa aikana saattanut altistua klooratuille hiilivedyille.
Kumulatiivinen altistuminen klooratuille hiilivedyille oli yhteydessä hieman korkeampaan (23,5 %) Parkinsonin taudin ilmaantumisen riskiin, mutta ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä.
– Tulosten perusteella on pääteltävissä, että Parkinsonin taudin ja ammatillisen liuotinainealtistumisen yhteys on Suomessa epätodennäköinen. Tutkimuksen perusteella riskiä ei voi kuitenkaan poissulkea erittäin runsaasti altistuneilla työntekijöillä, Markku Sainio kertoo.
Tutkimushanke: Aivojen rappeumasairauksien työperäiset riskitekijät
- Valtakunnallisessa tapaus-verrokkitutkimuksessa tutkittiin ammatillisen liuotinainealtistumisen ja Parkinsonin taudin yhteyttä käyttämällä Tilastokeskuksen väestölaskentojen luokiteltuja ammattitietoja ja Työterveyslaitoksen kehittämää FINJEM-työaltistematriisia altistumisen arviointiin.
- Tiedot Parkinsonin tautiin sairastuneista saatiin Kansaneläkelaitoksen lääkkeiden erityiskorvausoikeuden rekisteristä vuosilta 1980–2014.
- Korvausoikeutetuista muodostettiin tapaus-verrokkitutkimusten tapausaineisto, ja kullekin tapaukselle valittiin Digi- ja väestötietoviraston (ent. Väestörekisterikeskus) ylläpitämästä väestötietojärjestelmästä kaksi verrokkia kaltaistaen syntymävuoden ja sukupuolen mukaan.
- Tutustu tutkimusartikkeliin (englanniksi): Parkinson's disease and occupational exposure to organic solvents in Finland: a nationwide case-control study - PubMed (nih.gov)
Lisätiedot
- Christer Hublin (tutkimushanke), ylilääkäri, Työterveyslaitos, Christer.Hublin@ttl.fi
- Aki Koskinen (analyysit), vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, Aki.Koskinen@ttl.fi
- Markku Sainio (tutkimustulokset), ylilääkäri, HUS, Markku.Sainio@hus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.
Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.
Kansainvälinen yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Monissa maissa kohdataan samankaltaisia haasteita psykososiaalisten tekijöiden käsittelemisessä työpaikoilla. Jakamalla osaamista ja hyviä käytänteitä yli valtiorajojen näitä haasteita voidaan pyrkiä ratkomaan yhdessä. Mielenterveyden ensiapupakkaus tarjoaa ensihätään apua pienille työpaikoille työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.
International collaboration brings new opportunities to support mental health in workplaces17.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
In many countries, similar challenges related to mental health are encountered in workplaces. By sharing expertise and best practices across borders, these challenges can be addressed collectively. The Mental Health First Aid Kit offers immediate support for small workplaces in promoting employees' mental well-being.
Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.
Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme