Suomen Psykologiliitto

Suomen Psykologiliitto: Työelämään saatava suojaa psyykkiseltä kuormitukselta

Jaa

Psyykkisen kuormituksen hallintaan työelämässä tarvitaan konkreettisia ratkaisuja. Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto ja Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren haluavat nostaa mielenterveyden EU:n agendalle.

Suomen Psykologiliitto sekä Akava katsovat, että työelämässä tulee kiinnittää vahvemmin huomiota mielenterveyteen. Psykososiaaliset riskit ja työstressi ovat monessa työssä haastavimpia työterveys- ja työturvallisuuskysymyksiä. Työsuojelu on kuitenkin perinteisesti keskittynyt fyysiseen työturvallisuuteen. 

­– Monilla työpaikoilla työn henkisen kuormittavuuden arviointi ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden suunnittelu koetaan hankalaksi. Yhtenä ratkaisuna Akava on ajanut työturvallisuuslain täsmentämistä ja uuden asetuksen säätämistä työn psykososiaalisesta kuormituksesta, kuvailee Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Mielenterveysongelmat ovat yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle Suomessa. Eläketurvakeskus arvioi, että mielenterveyssyistä johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet jatkavat edelleen kasvuaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että sairauspoissaolojen takia menetetään vuosittain 3,4 miljardin edestä työpanosta ja työkyvyttömyyden vuoksi menetetyn työpanoksen kustannukset ovat 8 miljardia. 

­– Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa olla enää puuttumatta psyykkiseen kuormitukseen työelämässä, kiteyttää Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen. – Psykologeilla on kyllä keinoja tukea työyhteisöjä ja työntekijöitä sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden ennaltaehkäisemisessä.

Mielenterveys esille eurovaaleissa

Psykologiliitto ja Akava katsovat, että psyykkinen kuormitus työelämässä on merkittävä kysymys koko Euroopan Unionin laajuisesti ja mielenterveys työelämässä halutaan nostaa tärkeänä teemana esille ensi kesän europarlamenttivaaleissa.

– EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on peräänkuuluttanut EU:lle kokonaisvaltaisempaa näkemystä terveydestä sisältäen mielenterveyden. Akavan mielestä EU tarvitsee kattavan mielenterveysstrategian, toteaa Löfgren.

EU:n on Psykologiliiton ja Akavan mukaan tärkeää olla aktiivinen työelämän toimija. Esimerkiksi etätyöhön ja työntekijöiden liikkuvuuteen liittyy Euroopan tasolla ratkaistavia kysymyksiä. 

– Tällä hetkellä esimerkiksi psykologin tarjotessa etäpalvelua toisessa jäsenmaassa olevalle asiakkaalle on epäselvää, minkä maan sääntelyn mukaan toimitaan. Potilasdirektiiviä tuleekin täsmentää, painottaa Lipsanen.

Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren vieraili Suomen Psykologiliiton liittovaltuuston syyskokouksessa 18.11.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Psykologiliitto ehdottaa keinoja turvata koulupsykologipalvelut nopeasti11.4.2024 09:11:45 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueet eivät ole pystyneet turvaamaan lainmukaisia opiskeluhuollon psykologipalveluja. Tilanne on herättänyt pohdintaa siitä, tulisiko koulupsykologit ja -kuraattorit siirtää takaisin kuntien työntekijöiksi. Ratkaisuksi Psykologiliitto ehdottaa konkreettisia keinoja, joilla toimivat opiskeluhuollon psykologipalvelut voidaan varmistaa uutta hallinnollista uudistusta tehokkaammin ja nopeammin.

Koulupsykologille ei pääse, mutta aluehallintovirastot tyytyvät seuraamaan tilannetta1.2.2024 09:17:08 EET | Tiedote

Hyvinvointialueiden omavalvonnassa käy ilmi, että lain vaatimia opiskeluhuollon psykologipalveluja ei suuressa osassa Suomea ole saatavilla. Lain noudattamista valvovat aluehallintovirastot eivät ole toistaiseksi puuttuneet tilanteeseen ja on epäselvää aiheuttaako lain rikkominen hyvinvointialueille minkäänlaisia seuraamuksia. Samaan aikaan opiskeluhuollon palveluihin kohdistuu odotuksia lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttamisessa. Psykologiliitto vaatii konkreettisia toimenpiteitä, jotta lapset ja nuoret saavat heille kuuluvat psykologipalvelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye