Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Suomalaisten enemmistö pitää välttämättömänä, että Ukraina voittaa sodan

Jaa

Suomalaisista 57 prosenttia pitää välttämättömänä, että Venäjä häviää sodan ja joutuu vetäytymään Ukrainasta, kun Ukrainassa käytävässä sodassa aikanaan saavutetaan pysyvä tulitauko tai rauhansopimus, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.

Tärkeimmät havainnot         

  • Enemmistö (57 %) suomalaisista pitää välttämättömänä ja 26 prosenttia tarpeellisena Venäjän tappiota ja vetäytymistä Ukrainasta kestävän tulitauon tai rauhan saavuttamiseksi. 
  • Puolet (51 %) suomalaisista katsoo vallanvaihdoksen Venäjällä olevan välttämätöntä, kun pysyvä tulitauko tai rauhansopimus saadaan aikaan. 
  • Lähes kaikki suomalaiset pitävät Venäjää epävakaana ja arvaamattomana (93 %), laajentumishaluisena suurvaltana (89 %) ja merkittävänä sotilaallisena uhkana (85 %). 
  • Enemmistö (62 %) suomalaisista näkee myös tavallisten venäläisten olevan osasyyllisiä Ukrainan hyökkäyssotaan, koska he eivät nouse vastustamaan sotaa. 
  • Suomalaisten enemmistö toivottaa Ukrainan tervetulleeksi Euroopan unionin (56 %) ja Naton (55 %) jäseneksi. Kolme neljäsosaa (75 %) on tyytyväisiä päättäjiemme toimintaan Ukrainan sotaan liittyvissä asioissa. 


EVAn syksyn 2023 Arvo- ja asennetutkimuksissa selvitettiin suomalaisten arvioita siitä, millaisten asioiden ja ehtojen pitäisi toteutua, kun Ukrainassa aikanaan saavutetaan pysyvä tulitauko tai rauhansopimus. Välttämättöminä enemmistö suomalaisista pitää Venäjän tappion lisäksi seuraavia asioita: ydinaseita ei käytetä (84 %), uhka sodan laajenemisesta muihin maihin väistyy (63 %), sotarikoksiin syyllistyneet saadaan oikeuden eteen (63 %), Ukraina saa takaisin ne alueet, jotka Venäjä valtasi hyökättyään keväällä 2022 (56 %), Ukraina saa kuriin maassa rehottaneen korruption (51 %), Venäjä maksaa korvauksia Ukrainan jälleenrakentamiseksi (51 %) ja Venäjällä tapahtuu vallanvaihdos (51 %). 

Enemmistö pitää vähintäänkin tarpeellisena (38 % välttämättömänä ja 42 % tarpeellisena), että Ukraina saa takaisin kaikki Venäjän siltä valtaamat alueet, myös Krimin niemimaan. 

"Suomalaiset seisovat hyvin yhtenäisinä Ukrainan takana sodassa Venäjää vastaan. Sodan lopputuloksen lisäksi suomalaisille näyttäisi olevan tärkeämpää sotarikollisten saaminen tuomiolle kuin Venäjän vakaus. Suomalaiset näyttävätkin menettäneen toivonsa nykyiseen Venäjään. Suomalaisten mielestä myös tavalliset venäläiset kantavat ainakin jonkinlaista kollektiivista vastuuta maansa hyökkäyssodasta ja sen jatkumisesta Ukrainassa”, arvioi tulosanalyysin kirjoittanut EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Enemmistön mielestä myös tavalliset venäläiset ovat kollektiivisesti vastuussa sodasta 

Selvä enemmistö (62 %) suomalaisista katsoo, että tavalliset venäläiset ovat osaltaan vastuussa hyökkäyssodasta Ukrainaan, koska he eivät nouse vastarintaan sotaa vastaan. Viidesosa (22 %) katsoo, ettei tavallisilta venäläisiltä voida edellyttää vastarintaa sotaa kohtaan.

Suomalaisten käsitykset Venäjästä ovat muuttuneet synkemmiksi sodan edetessä. Lähes kaikki suomalaiset pitävät Venäjää epävakaana ja arvaamattomana (93 %), keskusjohtoisena diktatuurina (92 %), laajentumishaluisena suurvaltana (89 %) ja merkittävänä sotilaallisena uhkana (85 %).

null
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.

Näin kysely tehtiin

Tulokset perustuvat 2 045 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 15.–27.9.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lisätiedot

Ilkka Haavisto: Ukrainan asia on meidän -EVA Analyysi lauantaina 18.11. kello 8 osoitteessa www.eva.fi

Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai 050 331 3823

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Mikko Laakso, mikko.laakso@eva.fi tai 050 383 9432

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EVAn Arvo- ja asennetutkimus: Yhä useampi suomalainen pitää yrittäjien menestymistä hyvänä asiana koko yhteiskunnalle17.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Selvä enemmistö suomalaisista (58 %) pitää ”yrittäjien vaurastumista vain hyvänä asiana, sillä samalla nousee muidenkin elintaso”. Samalla yrittäjien oma arvio yrittäjäriskistä on synkistynyt: kaksi kolmesta yrittäjästä (66 %) yhtyy väitteeseen yrittäjyyden liian suurista kustannuksista ja riskeistä, selviää EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye