30 vuotta viittomakielen tutkimusta ja koulutusta Jyväskylässä – ala esittäytyy avoimessa seminaarissa 23.11.2023
Viittomakielen tutkimusta ja koulutusta on järjestetty 30 vuotta Jyväskylän yliopistossa. 10 vuotta sitten perustettiin Viittomakielen keskus, joka on viittomakielen tutkimuksen ja koulutuksen pääpaikka Suomessa.

Viittomakielen keskus järjestää merkkivuosien kunniaksi torstaina 23.11.2023 seminaarin, jonka ohjelmassa muistellaan viittomakielen tutkimuksen ja koulutuksen vaiheikasta taivalta Jyväskylässä. Tapahtuma on samalla mainetta niittäneen VIKKE-hankkeen päätösseminaari. Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa pidettävä tilaisuus alkaa klo 12.00.
Jyväskylän yliopistoon on vuosien saatossa muodostunut viittomakielinen akateeminen opiskelija- ja tutkijayhteisö, johon seminaarissa tutustutaan paneelikeskustelun ja tutkimushankkeiden esittäytymisen kautta. Viittomakielen keskuksen tutkimuksen keskeiset painoalat ovat kielen perustutkimus, kaksi- ja monikielisyyteen sekä kielen oppimiseen ja omaksumiseen liittyvä tutkimus.
Viittomakielen keskus sijoittuu luontevasti Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitokseen. Sille on myös määritelty opetusministeriön myöntämä valtakunnallinen erityistehtävä, jonka mukaan se toteuttaa, kehittää ja koordinoi viittomakielen tutkimusta ja koulutusta alan muiden toimijoiden kanssa koko maassa.
Avoin ja monikielinen tilaisuus
Kaikille avoin seminaari on monikielinen, joten esitysten (viitotut, puhutut ja kirjoitetut) kielet vaihtelevat. Työpajojen lopussa on tarkempi kuvaus kielistä, joilla kyseinen työpaja tullaan suurelta osin toteuttamaan.
Tilaisuudessa on järjestetty suomenruotsalaisen ja suomalaisen viittomakielen tulkkaus. Olet sitten yhteistyökumppani, nykyinen opiskelija, entinen opiskelija, potentiaalinen uusi opiskelija tai muuten vain kiinnostunut toiminnastamme, niin toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi. Seminaari on oiva tilaisuus verkostoitumiselle, sekä nähdä ja tutustua toimintaamme.
Ohjelma 23.11.2023
12.00–12.15 Seminaarin avaus: Anne Pitkänen-Huhta
12.15–13.00 Viittomakieli 30 vuotta Jyväskylän yliopistossa: Ritva Takkinen, Markku Jokinen & Ulla-Maija Haapanen
13.00–13.45 Viittomakielen keskuksen opetus ja tutkimus tänä päivänä: Tommi Jantunen
13.45–14.15 Posterinäyttely
14.15–15.45 Työpajat
Työpaja 1: Suomenruotsalaisen viittomakielen korpus. Suomenruotsalainen viittomakieli ja ruotsi.
Työpaja 2: VIKKE-hanke - Keho viittomakielen omaksumisen ja oppimisen alkulähteenä/ Suomalainen viittomakieli, suomi ja englanti
Työpaja 3: Akatemiahanke ShowTell - Näyttäminen ja kertominen suomalaisessa viittomakielessä / Suomalainen viittomakieli, suomi ja englanti
15.45–16.15 Kahvitauko
16.15–16.45 Työpajojen purkukierros
16.45–17.45 Paneelikeskustelu: Viittomakielen asiantuntija nyt ja tulevaisuudessa
17.45–18.00 Seminaarin päätös
Tilaisuutta on mahdollista seurata myös etänä. Tilaisuutta ei tallenneta tai julkaista jälkikäteen.
Linkki suoraan lähetykseen:
Seminaarin tapahtumasivu: https://r.jyu.fi/viittomakielenseminaari
Lisätietoa:
Antti Kronqvist: antti.r.kronqvist(a)jyu.fi
Lisää viittomakielen tutkimuksesta https://www.jyu.fi/viittomakieli
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme