Suomen museoliitto

NEMO European Museum Conference sitouttaa Euroopan museot toimintaan ilmaston puolesta

Jaa

Network of European Museum Organisations NEMOn kolmipäiväinen konferenssi kannustaa museoita ilmastotyöhön. Eurooppalaisten museojärjestöjen ja museoiden verkosto on koonnut Lahteen yli 300 museoalan ammattilaista lähes 40 maasta.

Paneelikeskustelussa Ciprian Stefan (vasemmalla), Heidi Rosenström, Julie Decker ja Birgitte Kehler Holst.
Paneelikeskustelussa Ciprian Stefan (vasemmalla), Heidi Rosenström, Julie Decker ja Birgitte Kehler Holst. Panu Salonen

Kolmipäiväinen tapahtuma päättyy tiistaina 21. marraskuuta. Ilmastoaiheisessa konferenssissa on keskusteltu museoista osana ilmastokriisin ratkaisua. Aiheina ovat olleet mm. tavat pienentää museoiden ilmastovaikutuksia ja kannustaa yhteisöjä toimintaan ilmaston hyväksi. Konferenssin teemana on ”And… ACTION! Museums in the climate crisis.”

NEMOn puheenjohtaja David Vuillaume korostaa museoiden merkitystä ilmastotyössä:

”Museoilla on suuri vastuu kulttuuriperinnön suojelemisesta ja välittämisestä. Niiden tulisi olla etulinjassa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, sillä ilmastokriisi uhkaa kulttuuriperintöä. NEMOn kaltaiset verkostot voivat tukea yhteistyötä ja jakaa parhaita käytäntöjä, jotta museot voivat pienentää hiilijalanjälkeään ja kannustaa yleisöjään toimintaan.”

NEMO julkisti konferenssissa Museums, Climate and Politics -selvityksen, joka kokoaa yhteen EU-maiden museosektoreiden ilmastostrategiat ja politiikkaohjelmat. Kattava selvitys tarjoaa museoille myös käytännön työkaluja ja hyviä käytäntöjä ympäri Eurooppaa. 

Konferenssissa lanseerattiin interaktiivinen kartta, joka seuraa Euroopan museoiden ilmastotyötä. Kartta on kaikille museoille avoin alusta, jolla ne voivat jakaa tietoa ilmastotoimenpiteistä, aloitteista ja konsepteista. 

Pääsihteeri Julia Pagel muistuttaa työn pitkäjänteisyydestä: “Vihreä kestävyyssiirtymä on jo käynnissä ympäri Eurooppaa. NEMO tekee museoiden työtä näkyväksi jakamalla hyviä ideoita, tuomalla toimijat yhteen ja voimistamalla museoiden ääntä. Museoammattilaiset kuuluvat kestävän Euroopan ytimeen.”

Konferenssin kotimainen pääkumppani on Museoliitto, jonka 100-vuotisjuhlavuosi huipentuu eurooppalaisten kollegoiden kohtaamisessa. 

”Museoliitolla on kunnia järjestää konferenssi Suomessa 100-vuotisjuhlavuonnamme. Tehtävämme on alusta alkaen ollut vahvistaa museoiden yhteistyötä ja kehittää alaa. Ilmastokriisin ratkaiseminen vaatii yhteistyötä niin Euroopan kuin koko globaalin museoyhteisön tasolla”, sanoo Museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu.

European Museum Conferencen tapahtumakaupungiksi valikoitui Lahti etenkin kunnianhimoisen ilmastotyön ansiosta. Lahti oli Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Tapahtuman kumppaneita ovat Lahden kaupungin ja Lahden museoiden lisäksi Kansallisgalleria ja Museovirasto. Konferenssia rahoittaa myös Euroopan unioni.

Yhteyshenkilöt

Rakennamme yhdessä museoiden menestystä

Museoliitto ja sen tytäryhtiöt palvelevat suomalaista museoalaa: tarjoamme palveluja sekä museoalan ammattilaisille että museoille. Valvomme koko alan etua ja tarjoamme viimeisintä tietoa museotoiminnan kehityksestä.

museoliitto.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Museoliitto ja ICOM Suomen komitea palkitsevat Vuoden museon – kilpailun finaalin on valittu viisi vaikuttavaa museota12.2.2024 12:00:14 EET | Tiedote

Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOMin Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2024 -kilpailun finaaliin on valittu viisi museota. Voitosta kilpailevat Chappe, Luostarinmäen museokortteli, Suomen Metsämuseo Lusto, Saamelaismuseo ja luontokeskus SIIDA sekä Varkauden museokeskus Konsti. Vuoden museo -tunnustuspalkinto jaetaan tänä vuonna kymmenettä kertaa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye