Suomen museoliitto

VOS-leikkaukset antaisivat väärän signaalin museoille ja museokävijöille: ”Kriisinkestävyyden pohjaa ei saa murentaa”

Jaa

Museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu pitää kulttuuriministeri Sari Multalan aikeita leikata VOS-laitosten rahoitusta vääränä viestinä museoille ja museokävijöille.

Yle uutisoi, että kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) harkitsee VOS-laitosten rahoituksen leikkaamista kevään kehysriihen yhteydessä (Yle 18.1.2024). 

Alkaneelle vuodelle 2024 valtionosuuksiin tehtiin indeksitarkistukset, ja museot välttyivät leikkauksilta. Museoliitto pitää VOS-rahoituksen turvaamista kriittisenä. Museoiden kiinteät kustannukset ovat kasvaneet koko 2020-luvun ja kasvu on kiihtynyt inflaation myötä.

 ”Museot kiinnostavat suomalaisia tällä hetkellä ennätyksellisen paljon ja kävijäennätyksiä rikotaan museoissa ympäri maata. Museoelämyksille ja niiden tuottamalle hyvinvoinnille on selvä tarve näinä epävarmoina aikoina. Eri puolilla Suomea sijaitsevat museot ja muut VOS-laitokset ovat osa kansallisen kriisinkestävyyden pohjaa. Ihmisillä pitää olla paikkoja, joissa peilata ja työstää omia ajatuksia, hengähtää ja samalla keventää tunnekuormaakin, jota tähän aikaan liittyy”, sanoo toimitusjohtaja Petra Havu.

Havu korostaa, että museoiden täytyy pystyä vastaamaan kasvaviin käyntimääriin. Sitä ei kuitenkaan voida tehdä pääsylipputulojen varassa. 

”Kävijätulojen varassa museot eivät voi toimintaansa pyörittää, saati sitten vastata yhä kasvavaan kysyntään, sillä pääsylipputulojen osuus museorahoituksesta on pieni. Lippuhintoja ei voi enää juurikaan nostaa, sillä museoiden tulee olla kaikkien saavutettavissa. Ymmärrän valtiontalouden tasapainottamistavoitteen, mutta museoita tulee tukea niiden työssä ja suomalaisia rohkaista käymään museoissa. Museoista, taiteesta ja kulttuurista leikkaaminen ylipäätään on tässä ajassa sangen ajattelematonta”, sanoo Havu.

Museoiden rahoituksesta 40,4 prosenttia tulee valtiolta ja 32,7 prosenttia kunnilta. Yhteensä julkinen tuki on 73 prosenttia rahoituksesta. Pääsylipputulot vastaavat noin 10 prosenttia museoiden koko rahoituksesta (Museotilasto 2022). 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Rakennamme yhdessä museoiden menestystä

Museoliitto ja sen tytäryhtiöt palvelevat suomalaista museoalaa: tarjoamme palveluja sekä museoalan ammattilaisille että museoille. Valvomme koko alan etua ja tarjoamme viimeisintä tietoa museotoiminnan kehityksestä.

museoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Museoliitto ja ICOM Suomen komitea palkitsevat Vuoden museon – kilpailun finaalin on valittu viisi vaikuttavaa museota12.2.2024 12:00:14 EET | Tiedote

Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOMin Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2024 -kilpailun finaaliin on valittu viisi museota. Voitosta kilpailevat Chappe, Luostarinmäen museokortteli, Suomen Metsämuseo Lusto, Saamelaismuseo ja luontokeskus SIIDA sekä Varkauden museokeskus Konsti. Vuoden museo -tunnustuspalkinto jaetaan tänä vuonna kymmenettä kertaa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye