Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Alueelliset kehitysnäkymät: lähitulevaisuuden näkymät Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla haastavat, alueella odotetaan suurinvestointien toteutumista

Jaa

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen, jossa tarkastellaan maakuntien elinkeinoelämän ja työllisyyden nykytilaa ja lähitulevaisuuden näkymiä. Pohjanmaan ELY-keskusalueella yritysten toimintaa vaikeuttavat kustannusten ja korkojen kasvu sekä pula osaavasta työvoimasta. Tilanteen ennakoidaan kuitenkin olevan vain väliaikainen ja pidemmällä aikavälillä toiveet ovat korkealla maakuntiin kohdistuvien puhtaan siirtymän suurinvestointien toteutumisen suhteen.

Tuulimyllyjä.
Pohjanmaan kauppakamarin laskelmien mukaan alueelle on sijoittumassa vuosikymmenen loppuun mennessä jopa 17 miljardin euron edestä puhtaan siirtymän investointeja, muun muassa akkuketjutoimijoita, vetytehtaita sekä maa- ja merituulivoimaa.

Elinkeinoelämässä odotettavissa synkkä talvi, mutta toiveikas tulevaisuus


Pohjanmaan ELY-keskusalueen elinkeinoelämä on monipuolista. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa on hyvin edustettuna niin vientipainotteinen teollisuus, alkutuotanto, kaupan ja palveluiden ala kuin rakennustoimialakin. Yritysten tunnelmat ovat kuitenkin monilla toimialoilla viimeisimpien selvitysten mukaan varsin pessimistiset: toimintaa ovat vaikeuttaneet kustannusten kasvu, korkotason nousu, kysynnän hidastuminen, epävarma geopoliittinen tilanne ja osaavan työvoiman saatavuuden ongelmat. Monilla toimialoilla tilanne ei vaikuta kuitenkaan yhtä vaikealta kuin koko maassa keskimäärin. Alueella odotetaan, että vaikein tilanne on edessä talven aikana ja ensi vuoden kuluessa näkymät kirkastuvat selvästi.

Alueiden vahvuudet, kuten energia- ja kemianteollisuuden klusterit ovat avainasemassa myös puhtaan siirtymän edistämisessä. Pohjanmaan kauppakamarin laskelmien mukaan alueelle on sijoittumassa vuosikymmenen loppuun mennessä jopa 17 miljardin euron edestä puhtaan siirtymän investointeja, muun muassa akkuketjutoimijoita, vetytehtaita sekä maa- ja merituulivoimaa. Suurinvestointien toteutuminen jakautuu pidemmälle aikavälille, mutta ensimmäiset hankkeet ovat jo lähellä realisoitumista. Investoinneilla odotetaan olevan laaja-alaisia positiivisia vaikutuksia koko alueelle ja moniin eri toimialoihin. Hankkeiden toteutuminen voi muuttaa elinkeinoelämän tämän hetken pessimististä tilannetta nopeasti positiivisempaan suuntaan.

Osaavan työvoiman saatavuushaasteet piinaavat edelleen


Alueen työllisyystilanne kuuluu maan parhaimmistoon. Sen kääntöpuolena yrityksiä vaivaa jatkuva pula osaavasta työvoimasta. Osaavan työvoiman saatavuuden ongelmat rajoittavat yritysten kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä. Työvoiman saatavuus ei ole kuitenkaan helpottanut, vaikka tämän vuoden aikana työttömien määrä alueella on hieman lisääntynyt ja työvoiman kysyntä paikoin hieman hellittänyt ainakin viime vuoden ennätyssuureen työpaikkamäärään verrattuna.

Suurinvestointien myötä alueelle syntyy tuhansia uusia suoria työpaikkoja ja työvoiman saatavuuden tilanteen pelätään vaikeutuvan entisestään. Työvoimapulan taklaamiseen käytetään alueella moninaisia keinoja, kuten työvoimakoulutuksia ja täydennyskoulutuksia. Valmiuksia kansainvälisen työvoiman käyttöön pyritään myös lisäämään entisestään.

Työttömyyden kasvun odotetaan taittuvan ensi vuoden aikana, minkä myötä myös työvoiman saatavuus todennäköisesti heikkenee.

Työvoimapula koskettaa kaikkia toimialoja ja kaiken tasoisia osaajia. Alueen ja sen teknologia- sekä prosessiteollisuuden työvoima- ja osaamistarpeista kertoo laajemmin Työvoimabarometri, joka julkaistaan keskiviikkona 29.11. Työvoimabarometri korvaa aiemmin julkaistun Ammattibarometrin, ja sen tavoitteena on tuottaa laadukasta ja kattavaa lyhyen aikavälin tietoa työvoima- ja osaamistarpeista eri toimijoille. Lisää tietoa Työvoimabarometrista työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla.

Syksyn 2023 Alueelliset kehitysnäkymät on laadittu lokakuun aikana ELY-keskuksen ja sidosryhmien yhteistyönä. Alueelliset kehitysnäkymät on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Katsaus tehdään kaksi kertaa vuodessa. Kyseessä on laadullinen arvio, jossa keskeisessä roolissa ovat aluekehittäjien ja yritysten kehittämisen parissa toimivien henkilöiden näkemykset. Laadullista arviota tukevat tilastotiedot sekä alueelliset kyselyt ja barometrit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Pohjanmaan ELY-keskus tukee aluekehittämistä, kehittää kestävää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikt för januari: Arbetslösheten ökar fortsättningsvis (Österbotten, Mellersta Österbotten)20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av januari sammanlagt 8 150 arbetslösa arbetssökande. Det är 935 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i januari 471 fler än under december 2023. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är dock den lägsta i Fastlandsfinland (7,1 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,9 %. Jämfört med december månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,5 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och med 0,3 procentenheter i hela landet. Under januari fanns det totalt 7 660 lediga arbetsplatser, vilket är 3 229 arbetsplatser (- 29,7 %) färre än för ett år sedan. Antalet heltidspermitterade var 1 217 dvs. 366 fler (+ 43 %) än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.

Tammikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys jatkaa kasvuaan edelleen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli tammikuun lopussa yhteensä 8 150 työtöntä työnhakijaa. Se on 935 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli tammikuussa 471 enemmän kuin joulukuussa 2023. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,1 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,9 %. Joulukuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,5 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja 0,3 prosenttiyksikköä koko maassa. Tammikuun aikana oli avoinna yhteensä 7 660 työpaikkaa, mikä on 3 229 työpaikkaa (- 29,7 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 217 eli 366 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 43,0 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Konjunkturutsikterna för små och medelstora företag har blivit dystrare i Österbotten och i Mellersta Österbotten13.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Två gånger om året låter Företagarna i Finland, arbets- och näringsministeriet och Finnvera utföra SMF-företagsbarometern för att kartlägga små och medelstora företags ekonomiska ställning. I SMF-företagsbarometern våren 2024 har de allmänna konjunkturutsikterna för Österbottens NTM-centrals område (landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten) sjunkit ganska långt under nollstrecket. Saldotalet var -16, vilket är en aning dystrare än i hela landet. Vyerna har blivit betydligt sämre än de var i mätningen förra hösten.

Pk-yritysten suhdannenäkymät synkentyneet Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla13.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera laativat kahdesti vuodessa pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista asemaa kartoittavan Pk-yritysbarometrin. Kevään 2024 Pk-yritysbarometrissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen (Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat) yleiset suhdannenäkymät ovat painuneet reippaasti pakkasen puolelle. Saldoluvuksi muodostui -16, mikä on hieman koko maan arvoa synkempi. Näkymät ovat heikentyneet viime syksyn mittauksesta merkittävästi.

NTM-centralen beviljade Österbotten och Mellersta Österbotten över 73 miljoner euro i finansiering och stöd år 2023 för utveckling av livskraft, företag, arbetskraft och kunnande i regionen7.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Sysselsättningen i NTM-centralens område i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) tillhör landets toppnivå: nya företag grundas i snabb takt och befintliga företag gör satsningar med tro på framtiden. Båda landskapen har dragit nytta av de möjligheter som den gröna omställningen öppnar och de lockar fortsättningsvis företag att utveckla sin verksamhet, investera och satsa på produktutveckling trots det osäkra ekonomiska läget. NTM-centralen beviljade regionen över 73 miljoner euro i stöd och finansiering för utveckling av livskraft, företag, arbetskraft, tillväxt och internationalisering samt kunnande i regionen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye