Pohjois-Savon ELY-keskus

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2023: Kärkiyritysten kehitys luo uskoa koko Pohjois-Savoon

Jaa

Alueelliset kehitysnäkymät syksyn 2023 -katsauksessa elinkeinotoimijat nostavat kasvun esteiksi yleisen suhdannetilanteen, työvoiman saatavuuden ja kustannustason kehityksen.

Suomena kartta, jossa värein kuvattu elinkeinoelämän odotuksia seutukunnissa

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tutkija Jaakko Honkalammen mukaan heikosta suhdannetilanteesta huolimatta maakunnan yrityksissä on kuitenkin merkkejä paremmasta.  
- Arvioitaessa tilanteen kehittymistä vuoden aikajänteellä ovat näkymät selvästi positiivisemmat kuin puolen vuoden sisään ulottuvat näkymät niin Pohjois-Savossa kuin valtakunnallisesti. Liikevaihto-odotukset, kannattavuuden parantuminen ja toiveet viennin kasvusta antavat odottaa myönteistä kehitystä vuoden päähän arvioituna, Honkalampi arvioi maakunnan tulevaisuuden näkymiä.  

Kärkiyritysten kehitys luo uskoa koko maakuntaan 

Pohjois-Savon nykyiseen heikkoon suhdannetilanteeseen vaikuttavat Venäjän hyökkäyssota, inflaatio, korkotaso ja maailmantalouden pitkittynyt epävarma tilanne. Yritysten investointihalukkuus on epävarmassa tilanteessa alhaisempi. Pankit ovat valikoivampia omien asiakkaittensa ja rahoituksen kohdentamisen suhteen. Heikommin luokiteltujen yritysten rahoituksen saatavuus vaikeutuu entisestään, ja rahoituksen hintaerot yritysten välillä tulevat kasvamaan. Rahoituksen saatavuus vaikeutuu myös, jos investointi ei ole vihreää tai yritys vastuullinen.  

Pohjois-Savoon on suunnitteilla paljon vihreän siirtymän investointeja eri puolille maakuntaa. Vihreän siirtymän kautta voi avautua merkittävää uutta liiketoimintaa. Pohjois-Savossa matkailutoimialalla on tällä hetkellä vireillä ennätysmäiset investoinnit, joiden myötä kansainvälisen matkailun odotetaan kasvavan. Myös kaupanala on investoinut voimakkaasti Pohjois-Savossa. Kuopion alueen kauppakamarin selvityksen mukaan Pohjois-Savon veturivientiyrityksillä on seuraavalle viidelle vuodelle suunnitelmissa investointeja 2,2 miljardin euron edestä, joiden arvioidut henkilöstövaikutukset ovat yli 2 000 henkeä. Veturiyritysten investointien siivittämä kasvuvauhti vaikuttaa positiivisesti myös alihankintaverkostoon, Honkalampi summaa alueen positiivisia uutisia. 

Suhdannetilanteen heikkenemisestä huolimatta työmarkkinoiden suurimmat haasteet liittyvät edelleen osaavan työvoiman saatavuuteen

Osaavan työvoiman saatavuusongelmat monilla eri toimialoilla rajoittavat yritysten kasvua.
- Pohjois-Savossa on pulaa osaajista monella eri toimialalla, vaikka samaan aikaan on paljon työttömiä työnhakijoita. Erityisesti pulaa on sote-alan osaajista, Honkalampi toteaa.

Yritysten kokemukset pitkään jatkuneista rekrytointiongelmista näkyvät siinä, että pohjoissavolaiset yritykset pyrkivät pitämään kiinni osaavasta henkilöstöstään eri keinoin välttääkseen irtisanomisia. Tämä näkyy muun muassa lomautusten määrän kasvuna ja erilaisia työaikajärjestelyinä.  

Syyskuussa lomautettuja oli yli 190 % enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, johtuen suurelta osin rakennusteollisuuden heikosta tilanteesta. Uusia avoimia työpaikkoja maakunnassa on ollut huomattavasti vähemmän kuin vuosina 2022 ja 2021, joina työvoiman kysyntä Pohjois-Savossa oli normaalia vilkkaampaa. Positiivista on, että pitkäaikaistyöttömyys on Pohjois-Savossa laskenut. 

Lue aiheesta lisää:

Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. 

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2023-katsaus on luettavissa kokonaisuudessaan valtioneuvoston verkkosivuilla osoitteessa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-552-2 Pohjois-Savon osuus on luettavissa sivulta 110 eteenpäin. 

Valtakunnallinen alueelliset kehitysnäkymät -tiedote on julkaistu 23.11.2023 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.2.202429.2.2024 11:33:08 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on tasoissa ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon kanssa ja näyttää kääntyneen nousevaksi. Toistaiseksi säännöstelypadoista ei juoksuteta, mutta juoksutuksen aloittamistarvetta harkitaan viikoittain. Iisalmen reitillä juoksutukset ovat pieniä ja vedenpinnat silti kesäkorkeuksissa. Viimeisen viikon nollakelit eivät ole vielä saaneet vesiä liikkeelle. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta Vuotjärven vedenpinta lähellä ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä ylemmällä tasolla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 42 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,53. Saimaalla lisäjuoksutus on edelleen käynnissä ja vedenpinta on kääntynyt laskuun. Haukiveden pinta on laskenut 5 cm helmikuun aikana ja ennuste odottaa samantyylisen tilanteen jatkuvan maaliskuussa. Säännöstelem

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye