Työterveyslaitos

Det lönar sig inte att göra karriärutveckling till individens enskilda ansvar

Dela

Gruppcoachingen på arbetsplatsen visade sig vara ett nyttigt sätt att stötta de anställdas kompetensutveckling. Nyttan märktes tydligt bland dem som befann sig halvvägs i arbetskarriären och bland dem som hade mindre kontroll över sina liv.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 24.11.2023

I Arbetshälsoinstitutets forskningsprojekt sökte man svar på hur anställda kan aktiveras att utveckla sin kompetens längs med hela arbetskarriären.

Gruppcoachingen på arbetsplatsen gjorde de anställda mer redo för att utvecklas inom karriären.

 – Att utvecklas i karriären är motsatsen till att stanna av i karriären. Det är viktigt att se till att de anställdas kompetens inte blir föråldrad. Kompetens utgör en viktig del av människans arbetsförmåga. Även samhället sätter press på individen att hålla sig anställningsbar under hela långa arbetskarriären, säger forskare Otto Pankkonen på Arbetshälsoinstitutet.

Coachingens fördel var ökad beredskap: deltagarna upplevde att de mer än tidigare hade förmåga att utveckla kompetensen och de fick verktyg för att möta förändringssituationer och motgångar i karriären.

Störst nytta av coachingen hade de som kommit halvvägs i sin arbetskarriär

Störst nytta av coachingen hade de som kommit halvvägs i sin arbetskarriär, dvs. 35–55 åringar, av vilka de flesta avslutat studierna redan en tid sedan.

Fördelarna märktes även bland de deltagare som upplevde att de hade mindre kontroll över sina liv.

– Vissa människor kan uppleva att de knappast alls kan påverka det som händer omkring dem och kontrollera sin arbetskarriär. Gruppcoachingen gav erfarenhet av kontroll och verktyg att utnyttja egna resurser, berättar Pankkonen.

Kamratinlärning är effektivare än självstudier

Effekterna av gruppcoachingen baserade sig på kamratinlärning och socialt stöd. Kontrollgrupperna fick material för självstudier, men självstudier verkar inte leda till likadana resultat som deltagande i gruppverksamhet.

– Det verkar som att lärande tillsammans och kamratstöd spelar en viktig roll i karriärledning. Ansvaret ska således inte enbart läggas på individen, utan det är skäl att arbetsplatserna aktivt stöttar sina anställda att utveckla sin kompetens, säger Otto Pankkonen.

Forskningsprojekt

  • Forskningsprojektet har utvecklat resursorienterade metoder för att stödja anställda i ett arbetsliv som utvecklas i snabb takt.  
  • Gruppcoaching hölls på 15 olika arbetsplatser. Arbetsplatserna representerades av den statliga, kommunala och privata sektorn.
  • Deltagarna delades upp i självstudiegrupper och coachade grupper. Coacher var representanter för organisationen vilka hade skolats för uppgiften.
  • En del av coachingen genomfördes online, en annan på ort och ställe.
  • Läs forskningsgruppens tips i webbtidningen Työpiste (på finska): Miten löytää uusia urapolkuja? 
  • Närmare upplysningar om forskningsprojektet (på finska).

Ytterligare information

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.

Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande

Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.

Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye