Työterveyslaitos

Työterveyslaitos sai merkittävän kansainvälisen palkinnon Vision Zero -ajattelun edistämisestä

Jaa

Kansainvälinen sosiaaliturvaliitto ISSA on myöntänyt Työterveyslaitokselle Vision Zero -palkinnon tunnustuksena työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin edistämiseksi tehdystä työstä. Työterveyslaitos on edistänyt turvallisuuden nolla-ajattelua sekä kansainvälisillä foorumeilla että Suomessa muun muassa Nolla tapaturmaa -foorumin verkostolla.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 28.11.2023

ISSA myönsi Vision Zero -palkinnon maailmankongressissa, jonka se järjestää yhdessä Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kanssa Australian Sidneyssä. Palkinto julkistettiin aamulla Suomen aikaa ja sitä oli vastaanottamassa Työterveyslaitoksen työturvallisuusyksikön johtaja Tommi Alanko.   

– Palkinto on tunnustus siitä, että Vision Zero -ajattelu ymmärretään meillä Suomessa kokonaisvaltaiseksi suhtautumiseksi työturvallisuuden jatkuvaan kehittämiseen, Alanko arvioi.  

Suomessa Vision Zero -ajattelua toteutetaan nolla tapaturmaa -ajatteluna. Nimestä huolimatta kyse on ajattelutavasta, ei numeerisesta tavoitteesta.  

– Työturvallisuus on syytä ottaa Suomessa aiempaa enemmän yhteiskunnalliseen keskusteluun, ja työturvallisuutta kannattaa aktiivisesti pyrkiä kohentamaan työelämässä kaikin tavoin. On tärkeää ymmärtää, että turvallinen työpaikka on tuottava työpaikka, Alanko korostaa.  

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen on iloinen ja ylpeä Työterveyslaitoksen saamasta tunnustuksesta. 

– Turvallinen ja terveellinen työelämä on jokaisen oikeus. Työtä esimerkiksi tapaturmien, työpaikkakiusaamisen, sairauspoissaolojen ja työuupumuksen ehkäisemiseksi on ehdottomasti jatkettava. Tämä on yksi keino korkean työllisyysasteen saavuttamiseksi, sosiaaliturvaministeri Grahn-Laasonen sanoo.  

Nolla tapaturmaa -foorumi herättää innostusta ulkomaillakin

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Työterveyslaitoksen koordinoima Nolla tapaturmaa -foorumi on yksi palkintoperusteista. Foorumi on työpaikkojen verkosto, joka motivoi ja rohkaisee työpaikkoja tavoittelemaan korkeaa työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin tasoa.   

Jäsenyrityksiä on jo yli 530 ja verkoston kautta tavoitetaan lähes joka viides suomalainen työntekijä. Hyödystä kertoo se, että verkoston työpaikoissa sattuu vähemmän tapaturmia kuin muissa työpaikoissa.  

– Kansainvälisissä yhteyksissä Nolla tapaturmaa -foorumi herättää jatkuvasti innostusta ja kiinnostusta. Vastaavanlainen toiminta on suomalaisen esimerkin innoittamana heräämässä muuallakin, vaikka verkostot ovat monessa maassa vielä pienempiä, Alanko kertoo.  

– Suomalaisessa työelämässä on hyvä luottamuksen kulttuuri. Yritykset ovat valmiita tekemään yhteistyötä ja jakamaan tietoa. Nolliksen, kuten itse sanomme, vahvuus on ymmärryksessä, että työturvallisuus ei ole liikesalaisuus.

Työterveyslaitos on aktiivinen kehittäjä kansainvälisesti

Työterveyslaitoksen kädenjälki näkyy myös kansainvälisesti Vision Zero -ajattelussa. Työterveyslaitos oli järjestämässä ensimmäistä Vision Zero -huippukokousta Helsingissä vuonna 2019, ja toimii tätä nykyä ILO:n koordinoiman Kansainvälisen työsuojelukoalition Vision Zero -työryhmän puheenjohtajana.  

Työterveyslaitos on myös käännättänyt suomeksi useita ISSA:n Vision Zero -oppaita ja jakanut niitä työpaikkojen hyödynnettäväksi.  

– Turvallisuuden nolla-ajattelua kannattaa lisätä kaikenlaisilla työpaikoilla. Työturvallisuus vaikuttaa työnantajamielikuvaan ja tätä kautta esimerkiksi työvoiman saatavuuteen ja pitämiseen. Samoin työturvallisuusosaamisen jakaminen kumppaneiden kanssa vahvistaa huoltovarmuutta, Alanko muistuttaa.

Lue lisää nolla-ajattelusta

Turvallisuuden nolla-ajattelu – yhteistyötä ja yhdessä oppimista | Työterveyslaitos (ttl.fi)  

Nolla tapaturmaa -foorumi – verkostosta voimaa kehittämiseen | Työterveyslaitos (ttl.fi)  

Katso Työterveyslaitoksen järjestämän kansainvälisen Vision Zero -webinaarin tallenne (englanniksi)

Vision Zero at Work: Towards a More Sustainable and Resilient Future (Webinar 11th October 2023) - YouTube

Lisätiedot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.

Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Allt fler arbetar när de är sjuka, och överväger att byta arbetsplats28.2.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Finländarnas arbetshälsa har försämrats, berättar uppföljningsundersökningen Hur mår Finland? Det har blivit vanligare att man arbetar när man är sjuk, och tankar på att säga upp sig har ökat i synnerhet bland chefer och unga vuxna. Det har inte skett några förändringar gällande förekomsten av utbrändhet. Resurserna är stora i finländarnas arbete, men till exempel oron för arbetets framtid belastar.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye