Työterveyslaitos sai merkittävän kansainvälisen palkinnon Vision Zero -ajattelun edistämisestä
Kansainvälinen sosiaaliturvaliitto ISSA on myöntänyt Työterveyslaitokselle Vision Zero -palkinnon tunnustuksena työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin edistämiseksi tehdystä työstä. Työterveyslaitos on edistänyt turvallisuuden nolla-ajattelua sekä kansainvälisillä foorumeilla että Suomessa muun muassa Nolla tapaturmaa -foorumin verkostolla.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 28.11.2023
ISSA myönsi Vision Zero -palkinnon maailmankongressissa, jonka se järjestää yhdessä Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kanssa Australian Sidneyssä. Palkinto julkistettiin aamulla Suomen aikaa ja sitä oli vastaanottamassa Työterveyslaitoksen työturvallisuusyksikön johtaja Tommi Alanko.
– Palkinto on tunnustus siitä, että Vision Zero -ajattelu ymmärretään meillä Suomessa kokonaisvaltaiseksi suhtautumiseksi työturvallisuuden jatkuvaan kehittämiseen, Alanko arvioi.
Suomessa Vision Zero -ajattelua toteutetaan nolla tapaturmaa -ajatteluna. Nimestä huolimatta kyse on ajattelutavasta, ei numeerisesta tavoitteesta.
– Työturvallisuus on syytä ottaa Suomessa aiempaa enemmän yhteiskunnalliseen keskusteluun, ja työturvallisuutta kannattaa aktiivisesti pyrkiä kohentamaan työelämässä kaikin tavoin. On tärkeää ymmärtää, että turvallinen työpaikka on tuottava työpaikka, Alanko korostaa.
Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen on iloinen ja ylpeä Työterveyslaitoksen saamasta tunnustuksesta.
– Turvallinen ja terveellinen työelämä on jokaisen oikeus. Työtä esimerkiksi tapaturmien, työpaikkakiusaamisen, sairauspoissaolojen ja työuupumuksen ehkäisemiseksi on ehdottomasti jatkettava. Tämä on yksi keino korkean työllisyysasteen saavuttamiseksi, sosiaaliturvaministeri Grahn-Laasonen sanoo.
Nolla tapaturmaa -foorumi herättää innostusta ulkomaillakin
20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Työterveyslaitoksen koordinoima Nolla tapaturmaa -foorumi on yksi palkintoperusteista. Foorumi on työpaikkojen verkosto, joka motivoi ja rohkaisee työpaikkoja tavoittelemaan korkeaa työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin tasoa.
Jäsenyrityksiä on jo yli 530 ja verkoston kautta tavoitetaan lähes joka viides suomalainen työntekijä. Hyödystä kertoo se, että verkoston työpaikoissa sattuu vähemmän tapaturmia kuin muissa työpaikoissa.
– Kansainvälisissä yhteyksissä Nolla tapaturmaa -foorumi herättää jatkuvasti innostusta ja kiinnostusta. Vastaavanlainen toiminta on suomalaisen esimerkin innoittamana heräämässä muuallakin, vaikka verkostot ovat monessa maassa vielä pienempiä, Alanko kertoo.
– Suomalaisessa työelämässä on hyvä luottamuksen kulttuuri. Yritykset ovat valmiita tekemään yhteistyötä ja jakamaan tietoa. Nolliksen, kuten itse sanomme, vahvuus on ymmärryksessä, että työturvallisuus ei ole liikesalaisuus.
Työterveyslaitos on aktiivinen kehittäjä kansainvälisesti
Työterveyslaitoksen kädenjälki näkyy myös kansainvälisesti Vision Zero -ajattelussa. Työterveyslaitos oli järjestämässä ensimmäistä Vision Zero -huippukokousta Helsingissä vuonna 2019, ja toimii tätä nykyä ILO:n koordinoiman Kansainvälisen työsuojelukoalition Vision Zero -työryhmän puheenjohtajana.
Työterveyslaitos on myös käännättänyt suomeksi useita ISSA:n Vision Zero -oppaita ja jakanut niitä työpaikkojen hyödynnettäväksi.
– Turvallisuuden nolla-ajattelua kannattaa lisätä kaikenlaisilla työpaikoilla. Työturvallisuus vaikuttaa työnantajamielikuvaan ja tätä kautta esimerkiksi työvoiman saatavuuteen ja pitämiseen. Samoin työturvallisuusosaamisen jakaminen kumppaneiden kanssa vahvistaa huoltovarmuutta, Alanko muistuttaa.
Lue lisää nolla-ajattelusta
Turvallisuuden nolla-ajattelu – yhteistyötä ja yhdessä oppimista | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Nolla tapaturmaa -foorumi – verkostosta voimaa kehittämiseen | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Katso Työterveyslaitoksen järjestämän kansainvälisen Vision Zero -webinaarin tallenne (englanniksi)
Lisätiedot
- Johtaja Tommi Alanko, Työterveyslaitos, puh. 040 719 2521, tommi.alanko@ttl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.
Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.
Kansainvälinen yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Monissa maissa kohdataan samankaltaisia haasteita psykososiaalisten tekijöiden käsittelemisessä työpaikoilla. Jakamalla osaamista ja hyviä käytänteitä yli valtiorajojen näitä haasteita voidaan pyrkiä ratkomaan yhdessä. Mielenterveyden ensiapupakkaus tarjoaa ensihätään apua pienille työpaikoille työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.
International collaboration brings new opportunities to support mental health in workplaces17.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
In many countries, similar challenges related to mental health are encountered in workplaces. By sharing expertise and best practices across borders, these challenges can be addressed collectively. The Mental Health First Aid Kit offers immediate support for small workplaces in promoting employees' mental well-being.
Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.
Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme