Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Pormestarin itsenäisyysjuhlissa mukana tänä vuonna noin 13 000 neljäs- ja viidesluokkalaista

Jaa

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan pormestari Juhana Vartiaisen itsenäisyysjuhlaa Helsingin peruskoulujen neljäs- ja viidesluokkalaisille Messukeskukseen torstaina 7. ja perjantaina 8. joulukuuta. Juhlimaan odotetaan yhteensä noin 13 000 neljäs- ja viidesluokkalaista.

Pormestarin itsenäisyysjuhlien tunnelmaa viime vuodelta. Kuva:
Pormestarin itsenäisyysjuhlien tunnelmaa viime vuodelta. Kuva: Kimmo Brandt

Juhlien näyttämönä normaalisti toimivan Finlandia-talon perusparannustöiden vuoksi juhlatilaisuudet vietetään vielä tänä ja ensi vuonna Messukeskuksessa. Molempina juhlapäivinä 7.–8. joulukuuta järjestetään kaksi samansisältöistä tilaisuutta, joista ensimmäinen on kello 10–11.45 ja jälkimmäinen kello 14–15.45. Torstaina 7. joulukuuta juhlimassa ovat viidesluokkalaiset ja seuraavana päivänä neljäsluokkalaiset.

Juhlaväkeä ilahdutetaan tarjoiluilla ja ohjelmalla, joka sisältää molempina päivinä eri yllätysesiintyjän konsertin. Artisti julkaistaan juhlapäivinä toisen juhlan alkaessa kaupungin sosiaalisen median pääkanavissa.

Vuosina 2020 ja 2021 pormestarin itsenäisyysjuhlat neljäsluokkalaisille järjestettiin vain koulujen omien tilaisuuksien merkeissä koronatilanteen vuoksi. Viime vuonna ensimmäistä kertaa koronatauon jälkeen järjestettyihin yhteisjuhliin kutsuttiin viides- ja kuudesluokkalaiset ja tänä vuonna juhlimassa ovat neljäs- ja viidesluokkalaiset. Näin kaikki ikäluokat pääsevät nauttimaan ikimuistoisista juhlista. Vuonna 2024 palataan perinteiseen neljäsluokkalaisten vuotuiseen juhlaan.

Juhlatilaisuuksia voi seurata suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla

Taustatietoa

Helsingin kaupunki on järjestänyt Finlandia-talossa itsenäisyysjuhlat helsinkiläisille neljäsluokkalaisille vuodesta 1997 lähtien. Koko 10-vuotiaiden ikäryhmän yhteen kokoavaa juhlaa isännöi Helsingin pormestari, aiemmin kaupunginjohtaja. Vuosina 2022–2024 juhlat järjestetään poikkeuksellisesti Messukeskuksessa. Koronatilanteen aiheuttamien välivuosien vuoksi juhlimassa vuonna 2022 olivat viides- ja kuudesluokkalaiset ja vuonna 2023 neljäs- ja viidesluokkalaiset.

Juhlien kokonaissuunnittelusta ja tuotannosta vastaa Helsingin tapahtumasäätiö.

Lisätiedot medialle

Ilmoittautuminen

Median ilmoittautuminen tiistaihin 5.12. kello 15 mennessä: viestintäasiantuntija Laura Itävaara, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 050 547 5706 tai s-posti: laura.itavaara@hel.fi. Huom! Ilmoitattehan samalla, mihin juhlatilaisuuteen osallistutte.

Saapuminen

Median edustajia pyydetään saapumaan 15 minuuttia ennen juhlatilaisuuden alkua eli aamupäivän juhlaan viimeistään kello 9.45 mennessä ja iltapäivän juhlaan kello 13.45 mennessä. Saapuminen tapahtuu Messukeskuksen eteläisestä sisäänkäynnistä eli pääovista (Messuaukio 1). Ks. tulo-ohje.

Mediaa palvelee Messukeskuksen Siipiparkki (Kongressiparkki) osoitteessa Ratamestarinkatu 13. Ks. Messuparkki.  

Akkreditoituminen

Messukeskuksen pääovien tuntumassa aulassa on molempina juhlapäivinä toimittajille mediapiste, josta ilmoittautuneet voivat noutaa osallistumiseen oikeuttavan kulkukortin. Kortti tulee pitää esillä koko vierailun ajan. Kortin saaminen edellyttää pressikortin tai vastaavan näyttämistä.

Striimin jakaminen

Media voi jakaa Helsinki-kanavan suoran lähetyksen striimin omiin kanaviinsa lukuun ottamatta artistien konserttiosuuksia kello 11–11.15 ja 15–15.15.

Tilaisuuksien ohjelma

Kaikissa neljässä tilaisuudessa on sama ohjelmarakenne. Kellonajat viittaavat aamupäivän ja iltapäivän tilaisuuksiin. Oppilasryhmät saapuvat Messukeskukseen noin puolta tuntia ennen tilaisuuden alkua. Tilaisuuden juontavat Anna Norros ja Paul Uotila.

Kello 10 / 14

Vieraita tervehtimässä pormestari Juhana Vartiainen, apulaispormestari Johanna Laisaari ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas. Circus Helsingin ryhmä viihdyttää tervehtimisjonossa odottavia ja Kaartin soittokunta soittaa sisääntulomusiikkia. Tervehtimisen jälkeen seuraa alkumalja ja ruokailu. Lavalla esiintymässä Lucid Crew -katutanssiryhmä, joka on saanut alkunsa Malmin nuorisotalolla.

Kello 10.45 / 14.45

Ohjelma konserttisalin lämpiössä alkaa. Pormestari Juhana Vartiaisen puhe ja lasten kiitospuheet suomeksi ja ruotsiksi. Lasten kiitospuhe pohjoissaameksi 8.12. iltapäivän juhlassa. Yhteislauluna Maamme-laulu Kaartin soittokunnan säestämänä. 

Kello 11 / 15
Yllätysesiintyjän konsertti, jonka jälkeen tanssiaiset. Ohjelmassa muun muassa kikapoo, kulkuset, jiffy mixer, rokki, letkis ja happy.

Kello 11.45 / 15.45
Juhla päättyy.

Kuvaaminen ja haastattelut

Juhlan aikana saa kuvata yleiskuvaa, jossa lapset eivät ole tunnistettavissa.

Haastatteluihin, lehtikuviin tai videokuvaan, josta lapsen tunnistaa, tulee erikseen varmistaa ryhmän mukana olevalta opettajalta, että oppilaan huoltajalta on kuvauslupa.

Yhteyshenkilöt

Pormestari Juhana Vartiaisen haastattelut, erityisavustaja Teresa Salminen, puh. 040 865 6961 tai s-posti: teresa.salminen@hel.fi

Viestintäasiantuntija Laura Itävaara, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 050 547 5706 tai s-posti: laura.itavaara@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Suomen startup-yhteisö kumppaneineen esittää työperäisen maahanmuuton sujuvoittamista – yhden luukun periaate ja kahden viikon palvelulupaus22.2.2024 10:00:00 EET | Kutsu

Miten edistää Suomen kilpailukykyä kansainvälisten osaajien houkuttelussa? Millainen maahantuloprosessi edesauttaisi osaavan työvoiman saamista? Suomen startup-yhteisö yhteistyössä pelialan kattojärjestö Neogames Finland ry:n, Teknologiateollisuus ry:n, Suomen Ekonomit ry:n ja Helsingin kaupungin kanssa ehdottaa tuoreessa julkaisussaan toimenpiteitä, joiden avulla työperäisen maahanmuuton prosessia suoraviivaistettaisiin ja tehostettaisiin.

C21-kaupungit vaativat tuloksia normien purkamisen ohjelmasta22.2.2024 09:30:00 EET | Tiedote

Valtionvarainministeriön normien purkamisen ja keventämisen ohjelman puitteissa on viime syksystä lähtien kerätty ehdotuksia siitä, missä tehtävissä ja palveluissa kunnille voitaisiin antaa enemmän vapautta ja harkintavaltaa keventämällä yksityiskohtaista sääntelyä tai uudistamalla muuten kuntia koskevaa sääntelyä. Suomen 21 suurinta kaupunkia odottavat ohjelmalta konkreettisia tuloksia ja aitoa sääntelyn kevenemistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye