Piknik omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuma valittiin Suomen parhaiksi ruokamatkailutuotteiksi 2023
Hungry for Finland -kilpailun voitti kaksi ruokamatkailutuotetta kokonaisuutena: Piknik omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuma Naantalista.

Haaga-Helian koordinoiman Hungry for Finland -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Siihen haetaan mukaan yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä.
Tänä vuonna erityistavoitteena oli saada mukaan kilpailuun vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvia ruokamatkailutuotteita. Kilpailun ammattilaissarjaan osallistui 46 monipuolista ja tasokasta tuotetta.
Kekseliäät kokonaisuudet veivät voiton
Tammiston Kuulas Naantalista osallistui vuoden 2023 kilpailuun kahdella tuotteella. Piknik omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuma palkittiin kokonaisuutena, sillä tuotteissa on tavoitettu jotain erilaista ja innovatiivista unohtamatta yhteistyötä paikallisten tuottajien ja toimijoiden kanssa. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah jakoi pääpalkinnon torstaina 30.11. Hungry for Finland -festivaaleilla.
Arviointiraati kuvailee Piknikiä omenapuun alla erinomaiseksi ja kekseliääksi kokonaisuudeksi, jossa yksityiskohdat on hiottu viimeisen päälle.
– Piknik omenapuun alla on ihana ja elämänmakuinen ruokamatkailutuote. Piknik-korin sisältö on mietitty makumaailman ja paikallisuuden lisäksi ruokahävikin kannalta oivaltavasti. Ruokamatkailutuote on autenttinen, ja vanhan talon henki omenapuineen on upeasti valjastettu osaksi tuotetta. Tuote on myös sen hintainen, johon monella on mahdollisuus, arviointiraadin jäsen ja Haaga-Helian lehtori Kristiina Adamsson tiivistää.
Kilpailussa palkittiin myös kaksi muuta merkittävää ruokamatkailutekoa. Toiselle sijalle ylsi Ravintola Vårin Vår-menu ja kolmannelle Glowing Ember -kotaillallinen.
Arviointiraati antoi lisäksi kolme kunniamainintaa:
- Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella, Lonnan saari / Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, Uusimaa, Helsinki
- Iitin Maatilatori, Iitin Maatilatori Oy, Päijät-Häme, Kausala
- Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces, paketoitu ruokareitti, Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo.
Vastuullista ja paikallista ruokamatkailua
Hungry for Finland -kilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa.
– Kilpailun arvioinnissa kiinnitetään huomiota erityisesti asiakaslähtöisyyteen ja elämyksellisyyteen. Raati arvostaa myös paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämistä sekä vastuullisuutta ja liiketoiminnallisuutta. Lisäksi kilpailussa arvioidaan verkostoitumista, digitaalisuutta sekä myynti- ja markkinointikanavien monipuolista hyödyntämistä, kertoo Adamsson.
Hungry for Finlandissa oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana opiskelijasarja. Opiskelijasarjassa kriteerit olivat muuten samat, mutta ruokamatkailutuotteen ei tarvinnut olla myynnissä, vaan se saattoi olla idea, konsepti tai vaikkapa opinnäytetyönä syntynyt ruokamatkailutuote.
Opiskelijasarjaan osallistui 16 opiskelijaa, ja sarjassa palkittiin seuraavat tuotteet: Yrttibaari ja Yrttinder (Jyrki Pirkkalainen, LAB-ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus), Savory and steamy food trail around Pirkanmaa (Jane Roos ja Lu Chen, Haaga-Helia, ja Herkkutattikokkailukisa ja -tapahtuma (Porcini Chef 2024, Satu Tietari, Suomen yrittäjäopisto).
Hungry for Finland (H4F) -ruokamatkailukilpailua 2023 ja ruokamatkailun kansallista kehittämistä koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Vuoden 2023 kilpailu on järjestyksessä viides, ja kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa jo 2015.
Lisätietoa
Kirsi Viljanen, kilpailun puheenjohtaja, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, kirsi.viljanen@gov.fi, 040 509 8986
Kristiina Adamsson, kilpailun projektipäällikkö, lehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, kristiina.adamsson@haaga-helia.fi, 040 4887595
Avainsanat
Kuvat
Liitteet
Linkit
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Koulutamme liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietojenkäsittely, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, journalismin koulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Mediakutsu: AMK-päivät käyntiin 7.5.5.5.2025 08:04:18 EEST | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen vaikuttavin vuosittainen tapahtuma käynnistyy keskiviikkona 7.5.2025. Helsingin Messukeskuksessa esiintyvät mm. tasavallan presidentti Alexander Stubb, tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie ja OKM:n ylijohtaja Sirkku Linna.
Opiskelijoiden avoin kirje johti muutokseen: useat mediat ottaneet aikaleiman käyttöön sosiaalisessa mediassa2.5.2025 11:06:48 EEST | Tiedote
Aikaleima kertoo uutisvideon alkuperäisen julkaisupäivän, ja sen tarkoitus on vahvistaa uutisten läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta nopeasti muuttuvassa someympäristössä.
Kouluttautuminen kiinnostaa sekä nuoria että aikuisia – Haaga-Helia tunnetuin ammattikorkeakoulu29.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Taloustutkimuksen bränditutkimus selvitti korkeakoulujen kiinnostavuutta ja tunnettuutta. Tutkimus valottaa yli 5000 suomalaisen suomalaisten koulutukseen liittyviä ajatuksia.
Journalismin sokea piste paljastuu TikTokissa – opiskelijat vaativat aikaleimaa uutisvideoihin28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi nuori seuraa uutisia pääosin TikTokista, jossa julkaistuista uutisvideoista puuttuu yksi keskeinen asia: julkaisuaika. Ilman julkaisuaikaa vanhat uutiset voivat levitä yhä uudelleen, näyttää tuoreilta ja näin vääristää todellisuutta.
Haaga-Helia rakentaa tulevaisuuttaan – vuoden 2024 tärkeimmät luvut ja avaukset24.4.2025 09:51:08 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikertomus on julkaistu. Korkeakoulu panosti erityisesti laadukkaaseen koulutukseen ja tutkimukseen, kansainvälisyyteen sekä jatkuvaan oppimiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme