Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Ensimmäinen Työvoimabarometri pureutuu teknologiateollisuuden ja prosessiteollisuuden työvoima- ja osaamistarpeisiin Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Työvoimabarometrin, jossa tarkastellaan eri toimialojen työvoima- ja osaamistarpeita ja tilanteen kehitystä yhden vuoden aikajänteellä. Työvoimabarometrin tavoitteena on tuottaa laadukasta ja kattavaa lyhyen aikavälin tietoa työvoima- ja osaamistarpeista eri toimijoille ja sen keskeisin tiedonlähde on alueellisten asiantuntijoiden näkemys lähitulevaisuuden tarpeista. Pohjanmaan ELY-keskusalueella Työvoimabarometrissa tarkastellaan tällä kertaa teknologiateollisuuden ja prosessiteollisuuden toimialoja.

Tämä on valokuva tehdastyöntekijästä, joka käyttää vihreää konetta. Työntekijä on pukeutunut siniseen kypärään ja siniseen työasuun. Kone on pora- tai jyrsinkone, jossa on nappeja ja vipuja. Taustalla näkyy muita koneita ja laitteita tehtaalla.
Pohjanmaan ELY-keskusalueella ensimmäisessä Työvoimabarometrissa tarkastellaan teknologiateollisuuden ja -palveluiden sekä prosessiteollisuuden ja -tuotannon toimialoja.

Mikä Työvoimabarometri?


Työvoimabarometri korvaa aiemmin TE-toimistoissa laaditun Ammattibarometrin, jossa pureuduttiin kaksi kertaa vuodessa eri ammattien työmarkkinatilanteeseen. Työvoimabarometrissa näkökulma on vahvemmin tietyissä, alueellisesti valituissa toimialoissa ja toimialakohtaisissa työvoiman osaamistarpeissa.

Työvoimabarometrin tiedonkeruu koostuu tilastollisesta näkemyksestä, ELY-keskuksen järjestämistä alueellisista keskustelutilaisuuksista sekä toimialakohtaisista työpajoista.

Työvoimabarometria voivat hyödyntää kansalaiset, työnantajat, oppilaitokset ja päättäjät. Alueellinen näkökulma auttaa vertailemaan eri alueiden työmarkkinatilannetta, kun taas ammatillinen näkökulma tarjoaa tietoa eri alojen työtilanteesta.

Pohjanmaan ELY-keskusalueella tarkastelussa teknologiateollisuus ja -palvelut sekä prosessiteollisuus ja  -tuotanto


Työvoimabarometrissa uppoudutaan alueen yleisnäkymien lisäksi tiettyihin alueellisesti valittuihin toimialoihin. Pohjanmaan ELY-keskusalueella ensimmäisessä Työvoimabarometrissa tarkastellaan teknologiateollisuuden ja -palveluiden sekä prosessiteollisuuden ja -tuotannon toimialoja. Molempien toimialojen merkitys alueella on suuri ja myös alueelle suunnitellut suurinvestoinnit kohdistuvat pitkälti näille toimialoille. Työvoimapula koskettaa alueella lukuisia aloja ja ammatteja, niin myös näitä teollisuustoimialoja.

Teknologiateollisuuden ja -palveluiden toimialan lähitulevaisuuden näkymät ovat epävarmat muun muassa yleisen talouskehityksen, kustannusten kasvun, korkotason nousun ja epävarman geopoliittisen tilanteen myötä. Alueella arvioidaan, että seuraavan 12 kk aikana avointen työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden määrä voi vielä elää, mutta muutosten odotetaan olevan positiivisia tarkastelujakson loppuun eli syyskuuhun 2024 mennessä. Toimialalla on pulaa muun muassa koneistajista, hitsaajista, ICT-alan osaajista sekä erilaisista kokoonpanijoista, asentajista ja korjaajista. Osaamistarpeista merkittävimpiä ovat piirustusten lukutaito, automaatio-osaaminen sekä tekoäly- ja IT-osaaminen.

Prosessiteollisuuden ja -tuotannon näkymät ovat saman suuntaiset kuin teknologiateollisuudessa: lähitulevaisuuden näkymät ovat epävarmat, mutta jo ensi vuoden osalta ollaan toiveikkaita. Keski-Pohjanmaalle sijoittuvista suurinvestoinneista Keliberin litiumkaivokset, -rikastamo ja -jalostamo ovat lähimpänä toteutumista. Työvoimapula on suurta esimerkiksi kemianteollisuuden prosessinhoitajissa sekä prosessityöntekijöissä eri teollisuudenaloilla, kuten kemianteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, paperiteollisuudessa ja muovituoteteollisuudessa. Osaamistarpeissa korostuvat muun muassa prosessitekniikka, automaatio, huolto sekä digi- ja älytekniikkaosaaminen. 

Työvoimabarometri

Työvoimabarometrin arviot on laadittu lokakuussa 2023 ELY-keskuksen järjestämissä alueellisissa sekä toimialoittaisissa keskustelutilaisuuksissa yhdessä laajojen sidosryhmien kanssa. Kuukausittain päivittyvää tilastotietoa työttömistä työnhakijoista ja avoimista työpaikoista tarjoaa TE-toimiston asiakasrekisterin tietoihin pohjautuva
Työllisyyskatsaus (temtyollisyyskatsaus.fi). Työmarkkinoihin liittyviä tilastotietoja eri lähteistä yhdistelee visuaalisiksi kokonaisuuksiksi  Työvoiman saatavuus ja kohtaanto -raportti (tyomarkkinatori.fi).

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Pohjanmaan ELY-keskus tukee aluekehittämistä, kehittää kestävää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikt för januari: Arbetslösheten ökar fortsättningsvis (Österbotten, Mellersta Österbotten)20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av januari sammanlagt 8 150 arbetslösa arbetssökande. Det är 935 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i januari 471 fler än under december 2023. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är dock den lägsta i Fastlandsfinland (7,1 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,9 %. Jämfört med december månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,5 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och med 0,3 procentenheter i hela landet. Under januari fanns det totalt 7 660 lediga arbetsplatser, vilket är 3 229 arbetsplatser (- 29,7 %) färre än för ett år sedan. Antalet heltidspermitterade var 1 217 dvs. 366 fler (+ 43 %) än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.

Tammikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys jatkaa kasvuaan edelleen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli tammikuun lopussa yhteensä 8 150 työtöntä työnhakijaa. Se on 935 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli tammikuussa 471 enemmän kuin joulukuussa 2023. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,1 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,9 %. Joulukuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,5 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja 0,3 prosenttiyksikköä koko maassa. Tammikuun aikana oli avoinna yhteensä 7 660 työpaikkaa, mikä on 3 229 työpaikkaa (- 29,7 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 217 eli 366 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 43,0 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Konjunkturutsikterna för små och medelstora företag har blivit dystrare i Österbotten och i Mellersta Österbotten13.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Två gånger om året låter Företagarna i Finland, arbets- och näringsministeriet och Finnvera utföra SMF-företagsbarometern för att kartlägga små och medelstora företags ekonomiska ställning. I SMF-företagsbarometern våren 2024 har de allmänna konjunkturutsikterna för Österbottens NTM-centrals område (landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten) sjunkit ganska långt under nollstrecket. Saldotalet var -16, vilket är en aning dystrare än i hela landet. Vyerna har blivit betydligt sämre än de var i mätningen förra hösten.

Pk-yritysten suhdannenäkymät synkentyneet Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla13.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera laativat kahdesti vuodessa pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista asemaa kartoittavan Pk-yritysbarometrin. Kevään 2024 Pk-yritysbarometrissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen (Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat) yleiset suhdannenäkymät ovat painuneet reippaasti pakkasen puolelle. Saldoluvuksi muodostui -16, mikä on hieman koko maan arvoa synkempi. Näkymät ovat heikentyneet viime syksyn mittauksesta merkittävästi.

NTM-centralen beviljade Österbotten och Mellersta Österbotten över 73 miljoner euro i finansiering och stöd år 2023 för utveckling av livskraft, företag, arbetskraft och kunnande i regionen7.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Sysselsättningen i NTM-centralens område i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) tillhör landets toppnivå: nya företag grundas i snabb takt och befintliga företag gör satsningar med tro på framtiden. Båda landskapen har dragit nytta av de möjligheter som den gröna omställningen öppnar och de lockar fortsättningsvis företag att utveckla sin verksamhet, investera och satsa på produktutveckling trots det osäkra ekonomiska läget. NTM-centralen beviljade regionen över 73 miljoner euro i stöd och finansiering för utveckling av livskraft, företag, arbetskraft, tillväxt och internationalisering samt kunnande i regionen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye