Jyväskylän yliopisto

Hyväkuntoisilla nuorilla on pienempi riski sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksiin keski-iässä

Jaa

Jyväskylän yliopistossa tehdyn laajan seurantatutkimuksen mukaan matala kestävyyskunto nuoruusiässä lisää riskiä sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksille keski-iässä. Naisilla matala kunto lisäsi verenpainetaudin, miehillä keskivartalolihavuuden riskiä. Tulokset osoittavat, että nuorten heikentyneellä kunnolla on merkittäviä pitkäaikaisvaikutuksia.  

Matala kestävyyskunto nuoruusiässä lisää riskiä sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksille keski-iässä.
Matala kestävyyskunto nuoruusiässä lisää riskiä sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksille keski-iässä.

Suomalaisten terveydestä saatiin uutta ja tärkeää tietoa laajassa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan seurantatutkimuksessa. 45-vuotta kestäneessä seurannassa yhdistettiin samojen koehenkilöiden 12–19-vuotiaana suorittamat kuntotestitulokset sekä heidän 37–44- ja/tai 57–64-vuotiaana raportoimansa terveystiedot koskien diabetesta, sepelvaltimotautia, verenpainetautia ja vyötärönympärysmittaa. Kunnon yhteydet tutkittiin erikseen jokaiseen sairauteen ja riskitekijään. Lisäksi muodostettiin kardiometabolinen riskipistemäärä, joka kuvasi sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksien kasautumista. 

Tulokset osoittivat, että nuoruusiässä kestävyyskunnoltaan heikoimpaan kolmannekseen kuuluneilla keski-iän kardiometabolinen riskipistemäärä oli merkitsevästi suurempi kuin heillä, jotka kuuluivat nuoruusiässä kestävyyskunnoltaan ylimpään kolmannekseen.  

Miehillä myös heikko nopeus ja ketteryys olivat yhteydessä suurentuneeseen keskivartalolihavuuden riskiin myöhäiskeski-iässä. Naisilla puolestaan huono nuoruusiän kestävyyskunto oli yhteydessä myös riskiin sairastua verenpainetautiin keski-iässä.  

-Muut tyypilliset kardiometabolisten sairauksien riskitekijät, kuten ikä ja painoindeksi, otettiin tutkimuksessa huomioon ja pystyimme osoittamaan, että kestävyyskunto vaikuttaa itsenäisesti sairausriskiin ja sairauksien kasautumiseen, väitöskirjatutkija Perttu Laakso sanoo.   

Tulokset täydentävät aiempaa tietoa, jota on saatu esimerkiksi ruotsalaisista, vain miehiä sisältäneistä kutsunta-aineistotutkimuksista.  

-Julkisessa keskustelussa esitetty huoli nuorten huonontuneesta kunnosta ja sen pitkäaikaisvaikutuksista saa nyt tutkimusnäyttöä tuekseen, Laakso sanoo. 

- Tämä huoli ei suinkaan vähene, kun huomioidaan nykynuorten kestävyyskunnon taso, joka on tutkitusti keskiarvoltaan heikompi kuin tässä tutkimuksessa tarkastellun ikäluokan, Laakso jatkaa.  

Laakson mukaan yhteiskunnan kannattaa yrittää purkaa kaikki esteet lasten ja nuorten liikunnan tieltä, oli se sitten liikkumiseen kannustavan infrastruktuurin parantamista tai seuravalmentajien tai harrastusohjaajien palkkaamista.  

-Näistä toimista aiheutuvat kustannukset tulevat joka tapauksessa edullisemmaksi kuin kallishoitoisista ja työkykyä alentavista kardiometabolisista sairauksista koituvat kulut.  

Lopuksi Laakso painottaa, että peli ei suinkaan ole menetetty, vaikka kouluiän fyysinen kunto ei olisi ollut paras mahdollinen.  

-Myös aikuisiässä aloitettu liikunta ja kunnon kohottaminen pienentävät kardiometabolisten sairauksien riskiä, Laakso kannustaa 

Alkuperäinen artikkeli: 

Laakso PTT, Ortega FB, Huotari P, Tolvanen AJ, Kujala UM, Jaakkola TT. The association of adolescent fitness with cardiometabolic diseases in late adulthood: A 45-year longitudinal study. Scand J Med Sci Sports. 2023 Oct 31. doi: 10.1111/sms.14529. Epub ahead of print. PMID: 37905700. 

Lisätietoja: 

Väitöskirjatutkija Perttu Laakso 
perttu.laakso@hotmail.com
+358 50 3209 797 

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye