Jyväskylän yliopisto

Hyväkuntoisilla nuorilla on pienempi riski sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksiin keski-iässä

Jaa

Jyväskylän yliopistossa tehdyn laajan seurantatutkimuksen mukaan matala kestävyyskunto nuoruusiässä lisää riskiä sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksille keski-iässä. Naisilla matala kunto lisäsi verenpainetaudin, miehillä keskivartalolihavuuden riskiä. Tulokset osoittavat, että nuorten heikentyneellä kunnolla on merkittäviä pitkäaikaisvaikutuksia.  

Matala kestävyyskunto nuoruusiässä lisää riskiä sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksille keski-iässä.
Matala kestävyyskunto nuoruusiässä lisää riskiä sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksille keski-iässä.

Suomalaisten terveydestä saatiin uutta ja tärkeää tietoa laajassa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan seurantatutkimuksessa. 45-vuotta kestäneessä seurannassa yhdistettiin samojen koehenkilöiden 12–19-vuotiaana suorittamat kuntotestitulokset sekä heidän 37–44- ja/tai 57–64-vuotiaana raportoimansa terveystiedot koskien diabetesta, sepelvaltimotautia, verenpainetautia ja vyötärönympärysmittaa. Kunnon yhteydet tutkittiin erikseen jokaiseen sairauteen ja riskitekijään. Lisäksi muodostettiin kardiometabolinen riskipistemäärä, joka kuvasi sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksien kasautumista. 

Tulokset osoittivat, että nuoruusiässä kestävyyskunnoltaan heikoimpaan kolmannekseen kuuluneilla keski-iän kardiometabolinen riskipistemäärä oli merkitsevästi suurempi kuin heillä, jotka kuuluivat nuoruusiässä kestävyyskunnoltaan ylimpään kolmannekseen.  

Miehillä myös heikko nopeus ja ketteryys olivat yhteydessä suurentuneeseen keskivartalolihavuuden riskiin myöhäiskeski-iässä. Naisilla puolestaan huono nuoruusiän kestävyyskunto oli yhteydessä myös riskiin sairastua verenpainetautiin keski-iässä.  

-Muut tyypilliset kardiometabolisten sairauksien riskitekijät, kuten ikä ja painoindeksi, otettiin tutkimuksessa huomioon ja pystyimme osoittamaan, että kestävyyskunto vaikuttaa itsenäisesti sairausriskiin ja sairauksien kasautumiseen, väitöskirjatutkija Perttu Laakso sanoo.   

Tulokset täydentävät aiempaa tietoa, jota on saatu esimerkiksi ruotsalaisista, vain miehiä sisältäneistä kutsunta-aineistotutkimuksista.  

-Julkisessa keskustelussa esitetty huoli nuorten huonontuneesta kunnosta ja sen pitkäaikaisvaikutuksista saa nyt tutkimusnäyttöä tuekseen, Laakso sanoo. 

- Tämä huoli ei suinkaan vähene, kun huomioidaan nykynuorten kestävyyskunnon taso, joka on tutkitusti keskiarvoltaan heikompi kuin tässä tutkimuksessa tarkastellun ikäluokan, Laakso jatkaa.  

Laakson mukaan yhteiskunnan kannattaa yrittää purkaa kaikki esteet lasten ja nuorten liikunnan tieltä, oli se sitten liikkumiseen kannustavan infrastruktuurin parantamista tai seuravalmentajien tai harrastusohjaajien palkkaamista.  

-Näistä toimista aiheutuvat kustannukset tulevat joka tapauksessa edullisemmaksi kuin kallishoitoisista ja työkykyä alentavista kardiometabolisista sairauksista koituvat kulut.  

Lopuksi Laakso painottaa, että peli ei suinkaan ole menetetty, vaikka kouluiän fyysinen kunto ei olisi ollut paras mahdollinen.  

-Myös aikuisiässä aloitettu liikunta ja kunnon kohottaminen pienentävät kardiometabolisten sairauksien riskiä, Laakso kannustaa 

Alkuperäinen artikkeli: 

Laakso PTT, Ortega FB, Huotari P, Tolvanen AJ, Kujala UM, Jaakkola TT. The association of adolescent fitness with cardiometabolic diseases in late adulthood: A 45-year longitudinal study. Scand J Med Sci Sports. 2023 Oct 31. doi: 10.1111/sms.14529. Epub ahead of print. PMID: 37905700. 

Lisätietoja: 

Väitöskirjatutkija Perttu Laakso 
perttu.laakso@hotmail.com
+358 50 3209 797 

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Koneoppiminen auttaa ennustamaan ylipainoa ja kestävyyskuntoa - apua ennaltaehkäisevien hoitojen kehittämisessä22.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa selvitettiin tekoälyn ja koneoppimisen mahdollisuuksia kestävyyskunnon ja ylipainon ennustamisessa sekä henkilökohtaisen terveysindeksin kehittämisessä. Kokonaisuutena koneoppiminen mahdollistaa yksilölle parempien hoitomuotojen valitsemisen sekä hoitojen kehittämisen ennaltaehkäisevämpään suuntaan.

Emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki sanoo, ettei Suomi hyödynnä tarpeeksi tohtorien osaamista21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki sanoo, että päästäkseen opetus- ja kulttuuriministeriön tohtorikoulutukselle asettamiin työllistymistavoitteisiin, Suomessa pitää vaatia korkeatasoisiin julkisiin virkoihin tohtorinkoulutusta ja että julkisella rahoituksella tehtävään tutkimukseen pitää palkata tutkijankoulutuksen saaneita henkilöitä. OKM uutisoi äskettäin tohtorikoulutuksen pilotista, jonka tavoitteena on kouluttaa aiempaa enemmän huippuosaajia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye