SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Kotimainen ruoka on ruokaturvan tärkein kulmakivi

Jaa

SDP:n mielestä ratkaisut maatalouden kriisiin täytyy löytää markkinoilta, ei tukipolitiikasta. Kotimaisen ruokaturvan kannalta on oleellisinta, että koko tuotantoketju toimii. Tämä pätee myös elintarvikevientiin, jota olisikin edistettävä pitkäjänteisesti. Toimia elintarvikeviennin edistämiseksi ei löydy Orpon hallituksen listalta. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Piritta Rantanen korostaa ruokaturvan tärkeyttä maatalouden edellytysten parantamiseksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Huoltovarmuuden näkökulmastakin katsottuna kotimainen ruoka on ruokaturvan tärkein kulmakivi. Maataloutemme kannattavuuden ylläpitämiseksi kotimaisen kysynnän täytyisi pysyä korkeana, jotta viljelijöiden toimeentulo taataan. Emme pärjää tulevaisuudessa paikkaamalla tuottajien toimeentuloa tukipolitiikalla, vaan tarvitsemme oikeat avaimet markkinoille, jotta he saavat tuottamistaan tuotteista oikean hinnan, toteaa Rantanen.

Hallituksen leikkaukset kuntien valtionosuuksissa tulevat tarkoittamaan säästöjä kunnissa. Säästöjä haetaan helpoimmista kohdista, jolloin ruokaan käytetyt menot ovat suurennuslasin alla. Kotimaisen ruokaturvan kannalta julkinen puoli, hyvinvointialueet ja erityisesti kunnat ovat avainasemassa. Kuntien kouluissa, päiväkodeissa ja hoivalaitoksissa tarjoiltava kotimainen ruoka saattaa vaihtua säästöpaineissa ulkomaiseen, halvempaan ruokaan.

– Tässä ajassa kuntien olisi tärkeintä ja myöskin järkevintä katsoa kokonaiskuvaa. Kotimaisen ruoan käyttäminen edistää ja takaa huoltovarmuuttamme. On lyhytnäköistä hakea säästöä oman kotimaisen ruoantuotannon taskuista, toteaa Rantanen.

Orpon hallituksen sosiaaliturvaan aikomat isot leikkaukset tulevat näkymään eniten pienipalkkaisten työntekijöiden, työttömien, opiskelijoiden ja lapsiperheiden arjessa, kun käytettävissä olevat tulot heikkenevät ja jäljelle jääneitä tuloja pitää käyttää entistä tarkemmin. Tällä on vaikutuksensa ostokäyttäytymiseen. Tällöin kaupassa hyvän ja laadukkaan kotimaisen ruoan sijaan valitaan ulkomainen vaihtoehto.

– Hallituksen aikomat leikkaukset tulevat näkymään erittäin valitettavalla tavalla tavallisten ihmisten arjessa. Nyt jo korkeat korot ovat nostaneet asumismenoja ja edelleen korkealla pysyvä inflaatio kallistaa elintarvikkeiden hintaa. Leikkauksilla hallitus heikentää mm. lapsiperheiden ruokapöydissä tarjottavaa ruokaa, mikä korostuu varsinkin nyt, kun juhlapyhät ovat tulossa. SDP esittikin leikkausten perumista, jotta kaikilla olisi mahdollisuus päästä edelleen ostamaan kotimaista ruokaa, päättää Rantanen.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Piritta RantanenKansanedustaja, eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja

Puh:050 545 1123

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Paula Werning: Nyt tarvitsemme hallitukselta konkretiaa Itä-Suomen tilanteen parantamiseksi24.2.2024 15:14:00 EET | Tiedote

Itä-Suomi on joutunut kärsimään pakotteiden ja Ukrainan sodan seurauksena muuttuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen aiheuttamasta taloudellisesta iskusta. Rajaseudun maakunnat, kuten Kymenlaakso ja Etelä-Karjala, ovat erityisen vaikeassa asemassa, sillä niiden elinvoimaa ja palveluita heikentävät sekä itärajan sulkeutuminen, pakotteet, työvoimapula ja huonot yhteydet muuhun Suomeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye