Svenska handelshögskolan

Epävarmuus päättäjien toimista vaikuttaa merkittävästi rahoitusmarkkinoihin

Jaa

Päättäjien toimintaan liittyvä epävarmuus lisääntyy maailmanlaajuisesti, ja sillä on merkittävä vaikutus rahoitusmarkkinoihin. Olipa kyse sitten yrityslainamarkkinoiden viikoittaisesta dynamiikasta tai institutionaalisten sijoittajien kaupankäynnistä ja sijoitusrahastopolitiikasta, epävarmuudella on perustavanlaatuinen ja pysyvä vaikutus.

Väitöskirjassaan Essays on the Impact of Policy Uncertainty on the Financial Markets Ali Malik tarkastelee politiikan epävarmuuden vaikutusta erilaisten rahoitusvarojen kaupankäyntiin ja institutionaalisten sijoittajien salkkuihin.

Politiikkaan liittyvä epävarmuus vaikuttaa merkittävästi omaisuuserien hintoihin. Väitöskirjassaan Malik toteaa, että Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven avomarkkinakomitean (Federal Open Market Committee, FOMC) ilmoitusten läheisyys vaikuttaa tuntuvasti yritysten joukkolainojen dynamiikkaan. Institutionaaliset sijoittajat ajoittavat kaupankäynnin siten, että se toteutuu ajallisesti lähellä FOMC-viikon ilmoituspäivää. Lisäksi FOMC-komiteaan liittyvä epävarmuus ja ilmoitukset luovat ennakoitavia malleja viikoittaiseen joukkolainojen tuottodynamiikkaan.

- Havaitsin, että kansallisen tason päättäjien (esimerkiksi hallituksen) toimiin liittyvällä epävarmuudella, esimerkiksi raha- ja finanssipolitiikalla, on merkittävä ja pysyvä vaikutus rahoitusvarojen kaupankäyntiin ja niiden tuottoon.

Malik arvioi myös rahapolitiikan ilmoituksiin liittyvän epävarmuuden vaikutusta sijoitusrahastojen hoitajien ylivoimaiseen suoriutumiseen eli kykyyn tuottaa keskimääräistä korkeampaa tuottoa. Sijoitusrahastojen hoitajien johdonmukaisuuden arvioiminen epävarmoihin FOMC-ilmoituksiin nähden on melko uusi näkökulma.

- Tutkimukseni on varsin uraauurtava, sillä mittaan, kuinka johdonmukaisuus epävarmojen taloudellisten tapahtumien ympäristössä vaikuttaa sijoittajien pääoman allokaatioon, Malik toteaa.

Koko väitöskirja on luettavissa täällä.

Ali Malik puolustaa väitöskirjaansa 5.12. klo 16.00 Teamsissa. Tilaisuutta voi seurata tämän linkin välityksellä.

Vastaväittäjä: Professori Turan G. Bali, McDonough School of Business, Georgetown University
Kustos: Gonul Colak, Kauppakorkeakoulu Hanken

Lisätiedot:

Ali Malik
Puhelin: +44 7340851605
Sähköposti: ali.malik@hanken.fi

Tietoja julkaisijasta

Kauppakorkeakoulu Hanken on Suomen vanhin kauppakorkeakoulu, joka toimii
Helsingissä ja Vaasassa. Se on johtava, kansainvälisesti akkreditoitu yliopisto, jolla on yli
sadan vuoden kokemus koulutuksesta ja tutkimuksesta talouden ja kauppatieteiden aloilta.
Kaikki Hankenin opetus perustuu sen korkeatasoiseen tutkimukseen. Hankenilla on läheiset
suhteet yritysmaailmaan ja yli 14 000 alumnin verkosto yli 70 maassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Svenska handelshögskolan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye