Svenska handelshögskolan

Osäkerhet kring beslutsfattares agerande påverkar finansmarknaden kraftigt

Dela

Allt eftersom osäkerheten i samband med beslutsfattares agerande ökar runt om i världen har detta en betydande inverkan på finansmarknaderna. Oavsett om det är den veckovisa dynamiken på företagsobligationsmarknaden eller handeln med värdepappersfonder har osäkerheten en stor och bestående inverkan.

I sin doktorsavhandling Essays on the Impact of Policy Uncertainty on the Financial Markets undersöker Ali Malik effekten av politisk osäkerhet på handeln med olika finansiella tillgångar och på institutionella investerares portföljer.

Policyrelaterad osäkerhet har en betydande inverkan på tillgångarnas värde. I sin avhandling finner Malik att tidpunkten för meddelanden från Federal Open Market Committee (FOMC) har en betydande inverkan på företagsobligationsdynamiken. Institutionella investerare tajmar sina affärer i relation till när FOMC tillkännagör sina meddelanden. Vidare genererar FOMC-relaterad osäkerhet och tillkännagivanden förutsägbara mönster i den veckovisa dynamiken gällande obligationsavkastning.

-Jag fann att osäkerhet kopplad till beslutsfattarnas (t.ex. regeringens) agerande på nationell nivå, som t.ex. penning- och finanspolitik, har en betydande och bestående inverkan på handeln med finansiella tillgångar och deras avkastning.

Malik utvärderar också effekten av osäkerheter i samband med penningpolitiska tillkännagivanden på fondförvaltares förmåga att generera avkastning över genomsnittet. Att utvärdera fondförvaltares uppträdande kring osäkra FOMC-meddelanden är ett nytt perspektiv.

-Min forskning är ganska banbrytande då jag mäter hur osäkra ekonomiska händelser får konsekvenser som påverkar investerarnas kapitalallokering, säger Malik.

Du kan läsa hela avhandlingen här.

Ali Malik kommer att försvara sin avhandling offentligt via Teams kl. 16:00 tisdagen den 5 december. Delta via denna länk.

Opponent: Professor Turan G. Bali, McDonough School of Business, Georgetown University
Kustos: Gonul Colak, Svenska handelshögskolan

För mer information, vänligen kontakta:

Ali Malik
Telefon: +44 7340851605
E-post: ali.malik@hanken.fi

Om

Svenska handelshögskolan är den äldsta handelshögskolan i Finland, med verksamhet i
Helsingfors och Vasa. Den är ett ledande, internationellt ackrediterat universitet med över
hundra års erfarenhet av utbildning och forskning inom ekonomi. Forskningen är mycket
ansedd och utgör grunden för all undervisning. Hanken har ett nära samarbete med
näringslivet och ett aktivt alumnnätverk med drygt 14 000 alumner som arbetar i över 70
olika länder.

Andra språk

Följ Svenska handelshögskolan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska handelshögskolan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye