Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto tiivistää yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa palkkaamalla yhteisiä tohtorikoulutettavia tulevaisuuden osaamistarpeisiin

Jaa

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom, Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat aloittaneet yhteistyön tohtorikoulutuksessa. Tavoitteena on yhteistuumin palkata yhteensä kuusi yhteistä tohtorikoulutettavaa yhteiskunnan, kiertotalouden ja yritysten luontojalanjäljen laskennan osaamistarpeeseen.

Ekologian professori ja JYU.Wisdom resurssiviisausyhteisön johtaja Janne Kotiaho tulee toimimaan yhtenä yhteistutkimushankkeiden ohjaajana, johon tohtorikoulutettavat palkataan.
Ekologian professori ja JYU.Wisdom resurssiviisausyhteisön johtaja Janne Kotiaho tulee toimimaan yhtenä yhteistutkimushankkeiden ohjaajana, johon tohtorikoulutettavat palkataan.

Jyväskylän yliopisto päätti vuonna 2022 panostaa profiloituakseen planetaarisen hyvinvoinnin tutkimuksessa. Planetaarinen hyvinvointi on hyvinvointiajattelua laajentava näkökulma, joka kunnioittaa koko elonkirjon mahdollisuuksia hyvinvointiin. Planetaarisen hyvinvoinnin keskiössä on luonnonjärjestelmien eli ekosysteemien toiminnallinen eheys, joka mahdollistaa ihmisen tarpeiden tyydyttämisen ja muiden eliöiden lajityypillisen elämän nyt ja tulevaisuudessa.  

- Yliopiston kaikkien tiedekuntien yhteinen Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom kokoaa yhteen kestävyysmurrostutkimuksen erityisosaajat etenkin luonnontieteiden, yhteiskuntatieteiden sekä yritysten ympäristöjohtamisen aloilta ja on muodostanut ylitiedekuntaisen planetaarisen hyvinvoinnin profiloitumisalueen helpottamaan yhteiskunnassa väistämätöntä kestävyysmurrosta, selventää ekologian professori, JYU.Wisdom resurssiviisausyhteisön johtaja Janne Kotiaho. Panostuksen taustalla on ymmärrys siitä, että asteittain, mutta etenevien ympäristökriisien ratkaiseminen ei ole mahdollista ilman tieteidenvälistä huippuosaamista ja yhteistä ongelmanratkaisutyötä, jatkaa Kotiaho.  

Strateginen kumppanuus 

Jyväskylän yliopisto on tehnyt Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kanssa tutkimusyhteistyötä kestävyysteemojen parissa jo useiden vuosien ajan. Tavoitteena on yhdessä tunnistaa vaikuttavia toimenpiteitä oikeudenmukaisen kestävyysmurroksen helpottamiseksi ja luonnonvarojen käytön kestävyyden turvaamiseksi.  

- Jokaisen kolmen organisaation tutkimus ja osaaminen tukevat kestävän kehityksen tavoitteita. Tunnistimme kaikille tärkeäksi asiaksi vastata tulevaisuuden osaamistarpeeseen yhteiskunnassa ja nyt tämä konkretisoituu tavoitteenamme palkata yhteensä kuusi yhteistä tohtorikoulutettavaa. Tohtorikoulutettavat tullaan palkkaamaan kiertotalouden ja yritysten luontojalanjäljen laskennan aloille, selventää Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani, Syken neuvottelukunnan puheenjohtaja ja JYU.Wisdomin hallintoneuvoston puheenjohtaja Mikko Mönkkönen.  

Osaajia yhteiskunnan tarpeisiin 

Vihreä siirtymä kohti hiilineutraaliutta, kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuuden vaalimista on omaksuttu nopeasti politiikkatavoitteeksi sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Lukella, Sykellä ja Jyväskylän yliopistolla on yhteinen käsitys siitä, miten osaamisella voidaan edistää yhteiskunnan ja talouden muutosta kohti vihreää siirtymää.  

- Olemme tunnistaneet, että liiketoiminnalle tärkeimpiä osaamistarpeita lähivuosina ovat vähähiilisyyden ohella kiertotalous sekä luonnon ja talouden välinen suhde. Jotta näihin yhteiskunnan ja elinkeinoelämän osaajatarpeisiin voidaan vastata, on tärkeää panostaa koulutukseen, toteaa Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman

Organisaatioiden luontojalanjäljen laskenta 

Ensimmäisiä yhteisiä väitöskirjatutkijoita rekrytoidaan parhaillaan taloudellisten sijoitusten luontojalanjäljen laskennan kehittämiseen sekä kulutuksen ja tuotannon luontojalanjäljen ja luontokädenjäljen mittareiden tutkimiseen.  

- Hiilijalanjälkeä käytetään jo yleisesti organisaatioissa ilmastohaittojen arviointiin, mutta vastaavanlaiset työkalut luontojalanjäljen eli luontohaittojen arviointiin ovat harvassa. Jotta organisaatiot voivat kehittää tehokkaita strategioita ja toimenpiteitä luontojalanjäljen pienentämiseen, niiden pitää tietää, mitkä toiminnot aiheuttavat merkittävimmän luontojalanjäljen ja kuinka suuri luontojalanjälki kokonaisuudessaan on, kertoo Kotiaho, joka toimii myös yhtenä yhteistutkimushankkeiden ohjaajana, johon tohtorikoulutettavat tullaan palkkaamaan. 

Vaikka joitain työkaluja luontojalanjäljen laskentaan on olemassa, eivät ne ole laajasti käytössä. Luken kanssa toteutettavan hankkeen tavoitteena on lisätä kyvykkyyttä Suomessa ja kansainvälisesti sijoitusten luontojalanjäljen laskentaan. Luontojalanjälkiyhteistyötä aloitetaan myös ekosysteemitilinpitoa ja luontotiedon seurantoja laajasti kehittävän Syken kanssa.  

- Väitöskirjatutkijan tehtävänä on selvittää kuinka yrityksen tai muun organisaation sijoitussalkun luontojalanjälki voidaan määrällisesti arvioida ja käytännössä pilotoida laskentaa yritysyhteistyökumppanin kanssa, sanoo Luonnonvarakeskuksen biotalous- ja ympäristö- yksikönjohtaja Jani Lehto. 

Arvometallien riittävyyden varmistaminen 

Kiertotalouden alalla parhaillaan yhteistyötä tehdään Syken kanssa Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa, jossa kehitetään uusia teknisiä ratkaisuja uusien vähähiilisten liikkumismuotojen kiertotaloutta tutkimalla sähköpotkulautojen ja -pyörien arvometallien talteen ottoa ja kiertoon saamista.  

- Kiertotalouden ratkaisut ja materiaalien kierrätys tulevat olemaan olennaisessa asemassa vihreän siirtymän toteuttamiselle. Sivuvirroissa ja käytetyissä tuotteissa oleva raaka-ainepotentiaali on edelleenkin suurilta osin hyödyntämättä, vaikka vaadittavaa teknologiaa on jo olemassa. Yritysten ja tutkimuslaitosten välinen yhteistyö sekä kiertotalouden osaajien koulutus ovat avainasemassa, jotta innovatiiviset ja kestävät ratkaisut saadaan käyttöön, kertoo Jyväskylän yliopiston kiertotalouden professori Ari Väisänen.  

Lisätietoa: 

Yhteyshenkilöt

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen, mikko.monkkonen@jyu.fi, 050 441 3682 

Ekologian professori Janne Kotiaho, janne.kotiaho@jyu.fi, 050 594 6881 

Professori Ari Väisänen, ari.o.vaisanen@jyu.fi, 040 805 3719 

Luonnonvarakeskus (Luke), biotalous- ja ympäristö -yksikön johtaja Jani Lehto, jani.lehto@luke.fi, 029 532 2370 

Suomen ympäristökeskus (Syke), tutkimusjohtaja Eeva Primmer, eeva.primmer@syke.fi,  029 525 1521

Kuvat

Ekologian professori ja JYU.Wisdom resurssiviisausyhteisön johtaja Janne Kotiaho tulee toimimaan yhtenä yhteistutkimushankkeiden ohjaajana, johon tohtorikoulutettavat palkataan.
Ekologian professori ja JYU.Wisdom resurssiviisausyhteisön johtaja Janne Kotiaho tulee toimimaan yhtenä yhteistutkimushankkeiden ohjaajana, johon tohtorikoulutettavat palkataan.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Koneoppiminen auttaa ennustamaan ylipainoa ja kestävyyskuntoa - apua ennaltaehkäisevien hoitojen kehittämisessä22.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa selvitettiin tekoälyn ja koneoppimisen mahdollisuuksia kestävyyskunnon ja ylipainon ennustamisessa sekä henkilökohtaisen terveysindeksin kehittämisessä. Kokonaisuutena koneoppiminen mahdollistaa yksilölle parempien hoitomuotojen valitsemisen sekä hoitojen kehittämisen ennaltaehkäisevämpään suuntaan.

Emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki sanoo, ettei Suomi hyödynnä tarpeeksi tohtorien osaamista21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki sanoo, että päästäkseen opetus- ja kulttuuriministeriön tohtorikoulutukselle asettamiin työllistymistavoitteisiin, Suomessa pitää vaatia korkeatasoisiin julkisiin virkoihin tohtorinkoulutusta ja että julkisella rahoituksella tehtävään tutkimukseen pitää palkata tutkijankoulutuksen saaneita henkilöitä. OKM uutisoi äskettäin tohtorikoulutuksen pilotista, jonka tavoitteena on kouluttaa aiempaa enemmän huippuosaajia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye