Aalto EE

Professori Vesa Puttonen arvostelee maailman nopeimmin kasvavaa sijoitusvillitystä – ”Jos me tämä mokataan, niin toista kierrosta ei tule”

Jaa

Vastuullisuus eli ESG on maailman nopeimmin kasvava rahoitustrendi. Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen on yksi trendin arvostelijoista.

Monet sijoittajat ja asiantuntijat, joiden mielestä ilmastokriisi on maapallolle kohtalokas uhka, arvostelevat nyt maailman nopeimmin kasvavaa rahoitustrendiä, ESG:tä. Yksi heistä on Aalto-yliopiston rahoituksen laitoksen professori ja useissa Aalto EE:n koulutuksissa kouluttava Vesa Puttonen.

Parin viime vuoden aikana vastuullisuus on osoittautunut vertaansa vailla olevaksi sijoitusvillitykseksi eikä kasvulle näy loppua. Kysyntää vastuullisille sijoituskohteille riittää yli tarjonnan.

Samalla aika ilmastokriisin pysäyttämiseksi tai edes hillitsemiseksi on käymässä vähiin. Kiire onkin yksi vastuullisen rahoituksen ympärillä käytävää keskustelua kiihdyttäneistä tekijöistä.

”Jos me tämä mokataan, niin toista kierrosta ei tule. Ilmastonmuutos on eksistentiaalinen riski ihmiskunnalle”, Puttonen sanoo Aalto EE:n asiakas- ja sidosryhmälehden Aalto Leaders’ Insightin haastattelussa.

Puttosen mielestä ESG:hen liittyvä ongelma on, että vastuullisuudesta on tullut epämääräinen myyntitermi, jota voi käyttää missä tahansa yhteydessä, kunhan vaan paketoi asian oikein.

”Tärkeä asia pilataan viherpesulla”, Puttonen arvostelee.

Totuutta venytetty myös tuottolupauksissa

Vihreä siirtymä ja vastuullisuus ovat valtavia liiketoimintamahdollisuuksia, ja rahoitusta vihreisiin hankkeisiin on saatavilla – välillä jopa halvemmalla ja helpommin kuin muihin investointeihin. Halvemman rahoituksen mahdollisuus houkuttaa yrityksiä muuntelemaan totuutta ja näyttäytymään todellisuutta vastuullisemmilta.

Viherpesun vaaroihin on herätty myös rahoitusalalla ja sitä valvovissa elimissä.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen ESMA on peräänkuuluttanut korkealaatuista vastuullisuusraportointia. EU:ssa astuu voimaan vuoden 2024 alussa kestävyysraportointidirektiivi, joka kiristää ja yhdenmukaistaa yritysten muun kuin taloudellisen tiedon raportointia.

Totuutta on venytetty myös tuottolupauksissa. Eritoten takavuosina vastuullisia sijoituskohteita markkinointiin muita sijoituskohteita paremmilla tuotoilla.

”Ylituotot ovat totta, mutta ne ovat historiaa”, Puttonen kertoo.

”Finanssialan yleinen narratiivi on: vastuullisella sijoittamisella saa parempaa tuottoa pienemmällä riskillä ja maailma muuttuu samalla paremmaksi. Toimin nyt hetken ankeuttajana: se on liian hyvää ollakseen totta.”

Lue Puttosen koko haastattelu Aalto EE:n verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aalto-yliopiston rahoituksen laitoksen professori Vesa Puttonen luonnehtii itseään opponoijaksi ja ankeuttajaksi.
Aalto-yliopiston rahoituksen laitoksen professori Vesa Puttonen luonnehtii itseään opponoijaksi ja ankeuttajaksi.
Lataa
ESG:tä arvostelevat sellaisetkin sijoittajat ja asiantuntijat - ja nimenomaan sellaiset - joiden mielestä ilmastokriisi on maapallolle kohtalokas uhka. Professori Vesa Puttonen on yksi arvostelijoista.
ESG:tä arvostelevat sellaisetkin sijoittajat ja asiantuntijat - ja nimenomaan sellaiset - joiden mielestä ilmastokriisi on maapallolle kohtalokas uhka. Professori Vesa Puttonen on yksi arvostelijoista.
Lataa
”Tärkeä asia pilataan viherpesulla”, Puttonen arvostelee.
”Tärkeä asia pilataan viherpesulla”, Puttonen arvostelee.
Lataa

Linkit

Aalto University Executive Education and Professional Development

Aalto University Executive Education and Professional Development (Aalto EE) tarjoaa vaikuttavia liikkeenjohdon ja asiantuntijoiden valmennus-, koulutus- ja kehittämispalveluita. Aalto EE yhdistää laaja-alaisesti käytännön osaamisen sekä Aalto-yliopiston uusimman tutkimustiedon. Toimimme elämänlaajuisen oppimisen alustana liikkeenjohdolle ja asiantuntijoille heidän uransa eri vaiheissa, sekä organisaatioiden strategisena kumppanina mahdollistaen uudistumisen nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Koulutusohjelmamme antavat konkreettisia ratkaisuja, älyllistä pääomaa ja ammatillista etumatkaa niin yksilöille kuin organisaatioille.

Aalto EE:llä on kaksi tukikohtaa: päätoimistomme ja -koulutustilamme sijaitsevat Helsingissä, Aasian alueen toimintoja koordinoidaan puolestaan Singaporesta käsin. Suomen ja Singaporen lisäksi tarjoamme ohjelmia kansainvälisesti. Osana Aalto-yliopistoa Aalto EE:llä on kolme arvostetuinta yliopistomaailman laatuakkreditointia: AACSB, AMBA ja EQUIS. Kuulumme näin ollen maailman instituutioista koostuvaan yhden prosentin parhaimmistoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto EE

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye